Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Alik Keplicz/AP
Foto: Alik Keplicz/AP

Protest. Demonstranter i tusindvis har i løbet af weekenden protesteret mod regeringens indgreb i Polens domstole og medier.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Polens demokratiske krise blusser op, mens Europa ser magtesløs til

Analyse. EU’s præsident advarer om fare for »diktatur«, mens tusinder går på gaden i Warszawa for at protestere mod magthavernes styring af medier og domstole.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig, at statsministeren må forlade Folketinget under politieskorte, mens ordensmagten bevæbnet med tåregas og gummikugler baner vej gennem tusinder af demonstranter.

Forinden har oppositionspartierne besat folketingssalen i protest mod regeringens indgreb i Højesterets uafhængighed og mediernes adgang til at rapportere fra Christiansborg. Hvorefter de magthavende partiers politikere lukkede sig inde i et andet rum for at vedtage landets finanslov alene og i fortrolighed.

Dette er ikke science fiction, men en beskrivelse af, hvad der her i weekenden er foregået lige ovre på den anden side af Østersøen i et af Danmarks største nabolande.

Denne weekends demonstrationer og sammenstød med politiet løfter den polske krise til nye højder

Efter at Polens regering i et halvt år har ignoreret en stribe alvorlige advarsler fra resten af Europa, er den demokratiske krise i unionens største østland nu brudt ud i lys lue. Midt i EU og i total modstrid med de fælles demokratiske værdier og regler om retssikkerhed, Europa ofte bryster sig af at forsvare andre steder i verden.

Hele weekenden har tusinder af borgere protesteret foran præsidentpaladset og blokeret adgangen til parlamentet i Warszawa, mens regeringstilhængere organiserer moddemonstrationer.

Demonstrationerne ventes at fortsætte mandag, mens den polske præsident forsøger at mægle mellem opposition og magthavere, der beskylder hinanden for kupforsøg.

Således må EU se endnu en krise flamme op hen mod slutningen af et år, der i forvejen har rystet det europæiske samarbejde på mange måder.

»Jeg appellerer til dem, der har magten, om at respektere folket og forfatningens principper og moral«, sagde EU’s præsident, Donald Tusk, da han lørdag besøgte sit hjemland midt under Polens alvorligste demokratiske krise i mange år.

Tusk, der selv er tidligere polsk regeringsleder, mindede om, at statslige indgreb mod frie medier er begyndelsen på et skred, hvor »demokrati bliver til diktatur«. Spørgsmålet er, om han og EU kan gøre meget andet end at råbe op, mens det unge polske demokrati skrider tilbage i retning af tidligere tiders totalitære tilstande.

Polen ignorerer EU’s advarsler

Siden årets begyndelse har både Europarådet og EU i stadig stærkere vendinger advaret det polske regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS), som satte sig på magten i landet ved valget i oktober sidste år.

Lederen af det nationalkonservative, stærkt katolske og EU-skeptiske parti, Jaroslaw Kaczynski, lægger ikke skjul på, at han med sine omfattende reformer er inspireret af Ungarns autoritære og kontroversielle regeringsleder, Viktor Orban.

Alik Keplicz/AP
Foto: Alik Keplicz/AP

Demonstranter viser sejrstegn, mens tusinder i lørdags demonstrerede foran præsidentpaladset og parlamentet i Warszawa. Regeringen kalder protesterne 'en skandale'.

Ganske som Orbans parti, Fidesz, er Kaczynskis PiS kommet til magten ved et lovligt og demokratisk valg. Men Polens Lov og Retfærdighed følger nu Orbans eksempel ved at bruge partiets politiske dominans til at gennemtvinge en række love og forfatningsændringer, der ifølge EU er i strid med grundlæggende værdier og rettigheder i et moderne retssamfund.

Jeg appellerer til dem, der har magten, om at respektere folket og forfatningens principper og moral

Straks efter valgsejren sidste efterår gik Kaczynski og hans partis nye regeringsleder, Beata Szydlo, i gang med indgreb i domstolenes uafhængighed og mediernes frihed – ifølge PiS en nødvendighed for at rydde op i korruption og kammerateri, der har hængt ved siden kommunisttiden.

Dette forår erklærede dommerne ved Polens forfatningsdomstol begrænsningerne af deres egen uafhængighed for ulovlige. Men regeringen og dens flertal ignorerede afgørelsen fra landets højeste domstol.

I sommer advarede EU-kommissionen om en »systemisk trussel« mod retssikkerheden i det store medlemsland. Kommissærerne indledte for første gang nogensinde en procedure for brud på grundlæggende retsprincipper, der i yderste konsekvens kan føre til, at et medlemsland bliver frataget stemmeret i EU.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det hjalp overhovedet ikke. Da den polske regering efter en tre måneders frist stadig nægtede at rulle lovændringerne tilbage og respektere forfatningsdomstolens uafhængighed, gik kommissionen skridtet videre med konkrete anbefalinger til Polens regering.

Czarek Sokolowski/AP
Foto: Czarek Sokolowski/AP

Fredag besatte politikere fra oppositionen podiet i det polske parlament. De sang Polens nationalhymne i protest mod regeringens forsøg på at forbyde journalister adgang til parlamentet.

De anbefalinger blev ikke alene ignoreret, men direkte hånet som ligegyldige og impotente af regeringspartiet i Warszawa.

»Det er ikke en traktatprocedure, den er bare opfundet, og vi kan udfordre den ved EU-domstolen til hver en tid«, sagde Jaroslaw Kaczynski i sommer.

I oktober gentog det polske udenrigsministerium, at EU skal holde op med »blande sig« i Polens interne forhold.

Viktor Orban beskytter sine venner

Siden har EU-kommissionen spekuleret over, hvad den så skal gøre.

Denne weekends demonstrationer og sammenstød med politiet løfter den polske krise til nye højder.

Protesterne blev udløst af regeringens forsøg på at udelukke kritiske medier fra adgang til parlamentet. Oppositionen kalder samtidig regeringens vedtagelse af landets finanslov for ulovlig.

PiS er gået over grænsen, og intet vil nogensinde blive det samme igen

»PiS er gået over grænsen, og intet vil nogensinde blive det samme igen«, sagde Tomasz Siemoniak, tidligere forsvarsminister og nu næstformand i det største oppositionsparti, Borgerplatformen. Partiet, som EU-præsident Donald Tusk var med til at grundlægge, taler om en »forfatningskrise« i Polen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alik Keplicz/AP
Foto: Alik Keplicz/AP

Søndag demonstrerede polakkerne foran landets forfatningsdomstol for at takke domstolens formand, der har nægtet at godkende nogle af regeringens reformer.

Så hvorfor tager EU ikke det næste skridt til at fratage den polske regering stemmeret i unionen? Fordi kommissærerne ved, at sådan et forslag skal vedtages blandt alle de andre EU-lande. Og Ungarns Viktor Orban har på forhånd sagt, at han vil blokere.

Polens krise risikerer derfor at blive endnu en udstilling af EU’s magtesløshed, når de mest grundlæggende retsprincipper bliver brudt i egne rækker.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden