Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Foto: Bundeskriminalamt
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mistænkt for lastbilangreb i Berlin var overvåget i månedsvis

Tunesiske Anis Amri skulle have været udvist fra Tyskland og var på USA's no-flyliste. Forlydender i tyske medier om anholdelser er tilbagevist af tysk anklagemyndighed.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyske myndigheder frygtede længe før, en lastbil pløjede ind i en menneskemængde i Berlin mandag aften, at den nu mistænkte havde terrorplaner.

Derfor var den 24-årige tuneser Anis Amri, som i går blev efterlyst over hele Europa med en dusør på 750.000 kroner på sit hoved, overvåget gennem flere måneder. Han var beskrevet som en mand, der kunne være til fare for landets sikkerhed.

Det oplyser tyske sikkerhedskilder til AP.

Overvågningen skyldtes blandt andet, at tuneseren researchede på, hvordan han kunne konstruere sprængstoffer, skriver Berliner Morgenpost, og peger på, at man endnu ikke ved, om han har støtter, der hjælper ham.

På no-fly liste

Også de amerikanske myndigheder havde Anis Amri på deres radar, og vidste blandt andet, at han havde været i kontakt med Islamisk Stat mindst en gang via Messenger, oplyser amerikanske myndigheder til New York Times.

Derfor var tuneseren på den no-fly liste, som amerikanerne har for at sikre, at terrorister ikke må flyve til USA.

Trods mistanken og det faktum at Anis Amri var tidligere dømt for narkohandel, blev overvågningen stoppet i september måned. De tyske myndigheder vil ikke afgive yderligere oplysninger om hvorfor.

I august blev manden anholdt i Friedrichshafen med falske italienske papirer, men løsladt kort efter igen, fordi de ikke kunne fastslå hans identitet, oplyser en anonym efterforsker til New York Times.

Folk er med rette vrede

Nu får oplysningerne den tyske befolkning til at spørge, hvorfor der ikke var bedre styr på manden, som blev nægtet asyl i juli måned, og som stod til at blive udvist af Tyskland.

»Folk er med rette vrede og bekymrede over, at personer som ham kan gå frit rundt her, blive ved med at skifte identitet og at retssystemet ikke kan håndtere dem«, siger Rainer Wendt, formand for det tyske politiforbund til AP.

Anis Amri skulle i årevis have været udvist fra dels Italien og dels Tyskland til Tunesien, men Tunesien ville ikke anerkende ham som borger, oplyser de tyske medier. I sidste ende stod han dog til at få et midlertidigt pas, som ankom i går til Tyskland fra Tunesien ifølge Ritzau.

549 islamister på en liste

Det tyske Indenrigsministerium forklarer sig med, at de står overfor en enorm overvågningsopgave. Der er 549 personer på listen over farlige islamister, siger en kilde fra ministeriet til New York Times, og tilføjer, at de ikke allesammen bor i Tyskland.

Ligesom myndighederne i Frankrig og Belgien siger den tyske sikkerhedstjeneste, at de er overbebyrdede af den indsats, som skal til for at holde styr på så stort et antal mennesker.

De 549 er underlagt forskellige grader af overvågning, men en overvågning døgnet rundt af alle de mistænkte ville kræve op mod 40 agenter per individ, siger efterretningskilder til New York Times.

Angrebet mandag kostede 12 mennesker livet og kvæstede op mod 50, mange af dem er stadig i en alvorlig tilstand.

Tuneserens identitetspapirer blev fundet i lastbilens førerhus, men det kom først frem, efter at tysk politi havde løsladt en anden, som de i første omgang mistænkte for at have kørt lastbilen ind i menneskemængden.

Ifølge flere tyske medier bekræftede den tyske anklagemyndighed tidligere i dag, at fire personer, som skulle have kontakt til den eftersøgte tuneser Anis Amri, var blevet anholdt i Dortmund i Nordrhein-Westfalen.

»Nej det er ikke tilfældet«, siger en talsmand for anklagemyndigheden om oplysningerne.

»Vi kender ikke noget til nogen anholdelser«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden