Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Foto: Daniele Bennati/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Formodet Berlin-angriber svor troskab til Islamisk Stat i video

Den 24-årige Anis Amri, der i dag blev dræbt i Italien, sendte støtte-video til IS før sit angreb i Beriln.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Formodningen har svirret i dagevis, men nu skulle det være sikkert:

Manden, der menes at stå bag påkørslen af en menneskemængde i Berlin mandag, som kostede 12 personer livet, udførte sit angreb i den militant sunnibevægelse Islamisk Stats navn.

Det står klart efter, at den berygtede bevægelses officielle talerør, Amaq News Agency, har offentliggjort en video af den 24-årige formodede gerningsmand, tunesiske Anis Amri, hvori han sværger troskab til »emiren for de troende, Abu Bakr al-Baghdadi«, Islamisk Stats selvudnævnte kalif.

Amri blev tidligere i dag skudt og dræbt i Milano, Italien, efter flere dages intens menneskejagt. De tyske myndigheder leder fortsat efter medsammensvorne.

I videoen, der ser ud til at være optaget af Anis Amri nogle uger før angrebet og herefter sendt til personer med tilknytning til Islamisk Stat, bruger han bevægelsens vante retorik om, at angrebet skal forstås som gengældelse for den international koalitions mange luftbombardementer i Syrien og Irak.

Med sin forud-optagede støtteerklæring til Islamisk Stat skriver Anis Amri sig ind i rækken af IS-angreb siden i sommer, hvor gerningsmanden forinden har sørget for at videofilme sin ed til Baghdadi og sikret sig, at den kom Islamisk Stat i hænde.

Det gjorde sig blandt andet gældende ved knivoverfaldet i den tyske by Wurzburg, 'rygsækbomberen' fra byen Ansbach samt gerningsmændene bag angrebet på en kirke i Normandiet i Frankrig, som blandt andet kostede en præst livet.

Anis Amri ved dræbt, efter at politiet klokken tre i nat så en mand ved stationen Sesto San Giovanni lidt uden for Milano. Betjentene, der var i gang med at foretage kontroltjek af passagerer fra Frankrig, bad Anis Amri om hans id-papirer, hvorpå tuneseren ifølge den italienske indenrigsminister, Marco Minniti, reagerede synligt nervøst, trak en kaliber 22 pistol op af sin rygsæk, og skød den ene betjent i skulderen.

I skudvekslingen med det italienske politi, der herefter fulgte, blev Amri dræbt på stedet.

Anis Amri var ikke en ukendt størrelse for de tyske myndigheder. Forud var angrebet havde efterretningstjenesten i Tyskland overvåget tuneseren, men overvågningen stoppede af uvisse grunde nogen tid før angrebet. Til gengæld var Amri også på USA's no fly-liste, og Marokko havde to gange - 19. september og 11. oktober - advaret Tyskland om, at Anis Amri var en trussel.

»Korrespondancen fra marokkanske sikkerhedstjenester kom med en klar advarsel om den tunesiske mands ønske om at udføre et terrorangreb«, siger en sikkerhedskilde til DPA.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden