Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Foto: AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islamisk Stat tager ansvar for massakre i Istanbul

Overvågningsvideo viser gerningsmanden på vej ind på natklub i Istanbul.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En menneskejagt er i gang i Tyrkiet, efter at en fest på en natklub nytårsaften blev forvandlet til et blodbad.

Og mens gerningsmanden fortsat er på fri fod, har den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) ifølge nyhedsbureauet Reuters mandag taget skylden for angrebet på natklubben Reina i Istanbul.

Et angreb, der kostede 39 mennesker livet, mens omkring 60 andre blev såret. Størstedelen af de dræbte var udlændinge.

»Som fortsættelse af de velsignede aktioner, som Islamisk Stat udfører mod Tyrkiet, har en heroisk soldat for kalifatet angrebet den mest berømte natklub, hvor kristne fejrer de vantros højtider«, lyder det fra det selvbestaltede kalifat.

Tyrkisk politi leder efter en mand, der menes at være i 20'erne og tale gebrokkent tyrkisk. Det skriver tv-stationen Al Jazeera på sin hjemmeside.

Anonyme sikkerhedskilder oplyser ifølge nyhedsbureauet AFP, at gerningsmanden menes at komme fra Centralasien. Aviserne Hürriyet og Karar skriver, at kilder peger på enten Usbekistan eller Kirgistan.

7 minutter i helvede

Efter angrebet er optagelser fra natklubbens overvågningssystem blevet offentliggjort. På optagelserne ser man gerningsmanden affyre skud mod gæster ved natklubbens indgang.

Der blev affyret mellem 120 og 180 skud i løbet af angrebet, der varede syv minutter. 2017 var blot 75 minutter gammel, da det første skud lød.

Tidlige meldinger lød, at gerningsmanden var klædt ud som julemand, men på videooptagelserne ser man, at gerningsmanden er klædt næsten helt i sort.

Dokumentation: Her skyder den eftersøgte mod natklub i Istanbul

Kilde: AP

Gerningsmanden ankom til natklubben med taxi. Inden angrebet gemte han sit våben under sin overfrakke. Ifølge den avisen Hürriyet var der tale om et langtrækkende maskingevær.

Han dræbte en vagt og en civil gæst ved indgangen. Herefter fortsatte skyderiet inde på klubben, hvor omkring 700 mennesker fejrede nytåret.

Tv-stationen NTV rapporterer, at adskillige gæster kastede sig i det kolde vand i Bosporus-strædet, som løber uden for natklubben, for at redde livet.

Gerningsmanden formåede angiveligt at flygte efter massakren ved at lægge sit våben og overtøj i natklubben og blande sig med de flygtende nytårsgæster.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden