Margrethe Vestager, konkurrenmcekommissær i EU. Åbner endnu en undersøgelse af skattesag fra Jean-Claude Junckers fortid i Luxembourg.
Foto: Logghe Yves/ASSOCIATED PRESS

Margrethe Vestager, konkurrenmcekommissær i EU. Åbner endnu en undersøgelse af skattesag fra Jean-Claude Junckers fortid i Luxembourg.

Internationalt

Margrethe Vestager borer igen i chefens ømme skattefortid

Luxembourgs hemmelige skatteaftaler med fransk energigigant er ulovlige, mener den danske EU-kommissær.

Internationalt

Den danske EU-kommissær Margethe Vestager endevender endnu en del af sin chefs omstridte fortid.

Torsdag gav hun startskuddet til en undersøgelse af hemmelige skatteaftaler i Luxembourg, som efter EU-Kommissionens opfattelse gav den franske energikoncern GDF Suez ulovlige skattefordele.

På Junckers vagt

Dermed tager Margrethe Vestager hul på endnu en sag, som er ubehagelig for hendes nuværende chef, formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker.

De hemmelige skatteaftaler blev indgået, mens Juncker havde ansvaret som Luxembourgs premierminister.

Det handler om skattefradrag for mere end 8 milliarder kroner, som GDF Suez skaffede sig gennem en række specielle aftaler med skattemyndighederne i Luxembourg.

Penge med to etiketter

Fire af koncernens selskaber i Luxembourg lånte hinanden penge på en helt særlig måde: For låneren var det et lån, som der blev beregnet renter af. Renter kan trækkes fra i skatten i Luxembourg.

Men hos det Suez-selskab, som har lånt pengene ud, kaldes det ikke udlån, men kapitalindskud i søsterselskabet. Og rentebetalingerne er omdøbt til en form for udbytte, som der næsten ikke skal betales skat af.

De samme penge kaldes to forskellige ting, og der er skattefradrag i den ene ende, men ingen skattebetaling i den anden ende.

Resultatet er, ifølge Vestagers undersøgere, at »en betydelig andel af GDF Suez' overskud i Luxembourg« »ikke bliver beskattet overhovedet«.

Dermed har den franske koncern fået en særbehandling, som ikke alle kan få, og derfor er det ulovlig statsstøtte, lyder kommissionens foreløbige vurdering.

»Det bedste fra to verdener«

»Finansielle transaktioner beskattes forskelligt, alt efter om der er tale om lån eller kapitalindskud. Men et enkelt selskab kan ikke få det bedste fra to verdener på den samme transaktion«, siger Margrethe Vestager.

Luxembourg har foreløbig svaret EU-Kommissionen, at skatteaftalerne er i overensstemmelse med landets skattelove, og at GDF Suez dermed ikke har fået særlige fordele.

EU kan ikke blande sig i de enkelte landes skattelovgivning.

Men hvis enkelte skatteydere får særbehandling som kan tolkes som statsstøtte til virksomheden, kan konkurrencekommissær Margrethe Vestager slå ned på det med EU-regler.

Undersøgelser af hemmelige skatteaftaler begyndte så småt under Vestagers forgænger, spanieren Joaquin Almunia, i 2013.

Afsløringerne

Men de fik for alvor fart på, da Politiken og 30 andre medier i november 2014 afslørede flere end 600 hemmelige skatteaftaler mellem skattemyndighederne i Luxembourg og multinationale selskaber som Ikea, Disney og Skype, der skaffede virksomhederne tæt på nulskat.

Afsløringerne kom samtidig med at en ny EU-Kommission med Margrethe Vestager trådte til.

Hun reagerede kort efter med at iværksætte en omfattende undersøgelse af hemmelige skatteaftaler i samtlige EU-lande.

Juncker og Amazon

Det har foreløbig ført til sager om blandt andre Fiat Finance, McDonald's og Amazon i Luxembourg. De to første er afgjort i kommissionen med en 'skyldig'-kendelse, og verserer nu ved domstolene.

Sagen om Amazon undersøges stadig af kommissionen, og den ventes med særlig spænding, fordi det var en sag, hvor EU-Kommissionens nuværende formand, Jean-Claude Juncker, personligt kastede sig ind i forhandlingerne med den amerikanske netgigant for at lokke dem til at etablere europæisk hovedkvarter i Luxembourg.

Det gjorde Juncker i sin daværende egenskab af landets premierminister, og det store spørgsmål er, om han var involveret i at tildele Amazon skattefordele, som ender med at blive erklæret ulovlige af hans egen EU-Kommission.

Apple's milliarder

Andre sager som Vestagers del af kommissionen undersøger handler om Starbucks' skatteforhold i Holland, og om Apple's skattebetaling i Irland, hvor EU-Kommissionen mener, at Apple har betalt omkring 100 milliarder kroner for lidt i skat.

GDF Suez, som den nyeste sag handler om, hedder i dag Engie, og er en europæisk kæmpe i energisektoren med 152.000 medarbejdere og en omsætning på mere end 550 milliarder kroner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce