Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Også valgkampe i Nato-lande som Tyskland, Frankrig og Danmark risikerer at blive infiltreret af Ruslands cyberhær, lyder det i rapport.
Foto: AP Photo/Markus Schreiber (arkiv)

Også valgkampe i Nato-lande som Tyskland, Frankrig og Danmark risikerer at blive infiltreret af Ruslands cyberhær, lyder det i rapport.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efterretningstjenester advarer: Putins troldehær vil også påvirke debatten i Danmark

Ruslands koordinerede påvirkning af meningsdannelsen er også en trussel herhjemme, siger Forsvarets Efterretningstjeneste. Putins stab har etableret en 'troldefabrik' i Sankt Petersborg.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den russiske præsident Vladimir Putin gav, ifølge en ny amerikansk efterretningsrapport, ordre til at influere den amerikanske valgkamp og underminere Hillary Clinton og det amerikanske demokrati. Og russiske kampagner til at påvirke meningsdannelsen er også en potentiel trussel mod Danmark, lyder det i Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) nye risikovurdering.

»Inden for de seneste få år har både Ruslands mål og midler udviklet sig fra primært gennem massemedier at påvirke synet på Rusland til gennem en bredere vifte af påvirkningskanaler også at skulle påvirke udviklingen internt i EU-landene, udviklingen i USA og forholdet mellem vestlige lande«, skriver efterretningstjenesten i risikovurderingen, der blev offentliggjort 20. december 2016.

Trolde for Trump

I en rapport fra i fredags beretter de amerikanske efterretningstjenester FBI, CIA og NSA om, at Moskva i stor stil aktiverede professionelle bloggere og brugere på de sociale medier til at påvirke den amerikanske valgkamp.

»I marts 2016 begyndte aktører associeret med den russiske regering åbent at støtte præsidentkandidat Trump i engelsksprogede medier«, lyder det i rapporten.

Den fastslår også, at Putins efterretningstjenester stod bag hacket af blandt andre Det Demokratiske Parti, og de opsnappede fortrolige data herfra blev anvendt i en storstilet påvirkningskampagne i sociale medier og traditionelle medier med fokus på at undergrave tilliden til Hillary Clinton og det amerikanske demokrati som helhed.  Endelig skriver de amerikanske efterretningstjenester i rapporten, at de forventer, at Putin og Rusland vil gentage og forfine kommunikationskrigen i USA og i valgkampe i lande, som er allieret med amerikanerne.

Troldefabrik i Sankt Petersborg

Det er velbeskrevet, hvordan russerne har etableret en egentlig 'troldefabrik' i blandt andet Sankt Petersborg. Her ansættes typisk unge mennesker på akkord til at påvirke debatten på sociale medier og traditionelle medier. Troldehæren kan så aktiveres til at forsøge at influere meningsdannelsen i eksempelvis en valgkamp.

»De her trolde påvirker meningsdannelsen ved at skrive kommentarer på de sociale medier eller på The Guardians eller Politikens hjemmeside. Det kan også ske ved at intimidere journalister eller andre meningsdannere eller ved at plante eller sløre historier«, siger efterretningsforsker Flemming Splidsboel, der på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) har ekspertise i russiske forhold.

»Vi ser det også hos os i DIIS, hvor jeg og mine kolleger er begyndt at få mange flere kommentarer. I nogle tilfælde er det bare almindelige Ruslandssympatisører, men vi ved, at den russiske stat gør det her meget aktivt. Jeg er sikker på, at disse påvirkningskampagner virker, men i hvilket omfang er svært at slå fast, for det er vanskeligt at måle. Samtidig er det enormt betændt, for der florerer mange informationer om, hvor meget Rusland forsøger at påvirke - noget er sandt, andet er ikke«, siger Flemming Splidsboel.

Truslen vil kunne stige

Forsvarets Efterretningstjeneste skriver i sin risikovurdering, at der indtil videre alene er tale om en potentiel trussel mod meningsdannelsen i Danmark, men »truslen  vil kunne stige i forbindelse med en politisk sag, hvor meningsdannelsen i Danmark spiller en central rolle«.

Militært og strategisk opruster Rusland både i Østersøregionen og i Arktis, som også er centrale interesseområder for Danmark. Kombineret med et massivt forværret forhold til Nato som følge af landets militære aktioner i Ukraine og Syrien er Rusland de kommende år en »betydelig sikkerhedspolitisk udfordring for Vesten og Danmark«, skriver FE.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og en udfordring er forsøget på at dreje den offentlige debat og undergrave demokratiet.

»Rusland anvender en lang række virkemidler, herunder påvirkningskampagner gennem russiske statskontrollerede medier rettet mod et vestligt publikum, formidling gennem russiske tænketanke og forskningsinstitutioner samt officielle mediekanaler som gratis nyhedsportaler, bloggere og kommentatorer, som optræder som uafhængige. Hertil kommer sandsynligvis også hacking og selektiv offentliggørelse af informationer, der skal påvirke meningsdannelsen«, skriver FE.

De sociale medier er en magtforstærker

Flemming Splidsboel forklarer, at påvirkningskampagnerne er en del af Ruslands ikkemilitære værktøjskasse, som fylder stadig mere. Forsøget på at præge den offentlige debat i forskellige lande fungerer som et slags bagtæppe til landets løbende militære bestræbelser:

»Der er som sådan ikke noget nyt i det her, som vi kalder hybridkrig. Men de sociale medier har skabt en helt ny bane at spille på. De kaldes af militærfolk for en force multiplier - en magtforstærker -fordi effekten af dem er, at man voldsomt kan blæse sine kapaciteter op. Russerne har en aggressiv efterretningskultur, og for sådan en er de sociale medier meget effektive«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden