Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Civile i Mosul forsøger at krydse en bro, Islamisk Stat har ødelagt.
Foto: Khalid Mohammed/AP

Civile i Mosul forsøger at krydse en bro, Islamisk Stat har ødelagt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mosuls østlige del er ved at være befriet

Islamisk Stat er ved at blive trængt tilbage i den by, krigerne har holdt besat i flere år.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mosuls befrielse nærmer sig.

Den irakiske by har været besat af terrororganisationen Islamisk Stat siden sommeren 2014, men nu ser det ud til, at irakiske sikkerhedsstyrker og dens støttemilitser er ved at trænge modstanderne tilbage.

De er nået frem til Tigrisfloden, der deler byen og kontrollerer nu store dele af den østlige bydel, mens Islamisk Stats sunnimuslimske krigere forsøger at holde fast i deres befæstede vestlige del og resterne af det kalifat, organisationen har udråbt i de besatte områder i Irak og Syrien.

Problemet er, at der kan være titusinder af civile beboere fanget i den vestlige del af Mosul, som regeringshæren vil forsøge at trænge ind i, når al modstand på Tigris' østside er nedkæmpet. Indsatsen for at få Islamisk Stats krigere nedkæmpet kan komme til at ske i et område fyldt med civile.

Det udstrakte Mosul Universitet er nu fuldstændigt under regeringshærens kontrol, meddeler en talsmand for regeringshæren ifølge nyhedsbureauet AP. Det sker efter lidt over et døgns kampe med Islamisk Stats snigskytter og under mortérbeskydning fra militsens stillinger.

Hårde og vanskelige kampe venter forude

Fremgangen sker efter en flere måneder lang kampagne for at befri byen. Enheder fra Iraks hær assisteres af kurdiske styrker og shiitiske grupper, så i alt op mod 100.000 mand deltager i indsatsen for at få vist Islamisk Stat vintervejen.

Spørgsmålet er, hvordan de skal trænge frem i vest. Den gamle bykerne består af snævre og snoede gyder, hvor de pansrede køretøjer ikke kan færdes, og hvor sikkerhedsstyrkerne må bekæmpe en Islamisk Stat, hvis krigere kan gemme sig i skjulte underjordiske huler og gange.

Mens Iraks luftvåben og internationale kampfly har kunnet bistå med bombardementer af mål i Østmosul, så er det ikke en mulighed, der kan benyttes over Vestmosuls tætte boligkvarterer.

Kilder: Nyhedsbureauet AP og CNN.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden