Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Bashr al-Assad, Syriens diktator, hævdes i arabiske medier at være alvorligt syg. Syrien afviser det som løgn og opspind. (Arkivfoto: Syrian Presidency via AP)

Bashr al-Assad, Syriens diktator, hævdes i arabiske medier at være alvorligt syg. Syrien afviser det som løgn og opspind. (Arkivfoto: Syrian Presidency via AP)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Syrien afviser, at Assad er ramt af et slagtilfælde

Diktator hævdes alvorligt syg. Det benægtes som ren løgn. Hans inderkreds er svækket – og hans magtglade lillebror er i skjul.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Assad, Syriens 52-årige magthaver, er ramt af et slagtilfælde og indlagt på et hospital i Damaskus.

Nej, han er ej. Han »er ved glimrende helbred og passer sine opgaver«.

Begge dele er næppe rigtigt. Men tilsammen rejser de spørgsmål om den syriske leders kontrol – og om, hvad der vil ske, hvis eller når Assad går ned eller forsvinder fra magten i Damaskus.

To libanesiske aviser – al-Diyar og al-Mustaqbal --  stod i weekenden bag opsigtsvækkende nyhedshistorier om, at den syriske hersker skulle være indlagt med det påståede slagtilfælde.

Historien bredte sig som en steppeild, som Syriens eget statslige nyhedsbureau, Sana,ihærdigt forsøger at slå ned. Bureauet har det seneste døgn haft som hovednyhed, at Assad er ved glimrende mod og glimrende helbred.

Assad sejrrig, men også presset

Assad har det seneste halve år oplevet militær fremgang i den syriske konflikt. Han har i efteråret generobret den syriske storby, Aleppo. Og hans militær har netop nu i januar brudt oprøreres kontrol med en Damaskus-forstad, som er afgørende for vandforsyningen til hovedstaden.

Præsident Assad er ved glimrende helbred og udfører sit arbejde normalt

Samtidig hælder vestlige regeringer i stigende tal til, at det ikke vil være muligt at afslutte konflikten i Syrien uden, at Assad er en del af fredsslutningen. Det er gode nyheder for diktatoren.

Men krigen må også have lagt et hårdt pres på Assads skuldre. De dårlgie nyheder for ham har været, at hans militær er presset og afhængigt af luftstøtte fra Ruslands bombemaskiner og af landstøtte fra såvel Irans revolutionsgardister som libanesiske Hizbollah-soldater. Meget af Syrien er fortsat i krig.

Og ingen familierådgiver ville undre sig, hvis det politiske og militære pres på en magthaver, som undertrykker sin egen befolkning og dagligt kan høre lyden af krig 5-10 kilometer fra sit palads, var blevet slidt.

Hjerneblødning eller svulst?

Den ene libanesiske avis, som ikke er Assad-venligt stemt, al-Mustaqbal, mente fredag at vide, at Assad har haft en hjerneblødning og nu skulle være indlagt. Den anden avis, al-Diyar, som er tilhænger af den syriske diktator, har mindre præcist talt om et slagtilfælde. Men denne avis har ifølge den saudiske tv-station, al-Arabiya, senere trukket sin historie tilbage.

Russiske kilder siger ikke desto mindre til den eksiliranske forsker, Amir Taheri, at krigen har sat sit spor på Assad, og at han er slidt ned. Taheri skriver i avisen Asharq al-Awsat, at Assad er psykologisk presset.

Det franske nyhedsmagasin Le Point er gået så langt som til at hævde, at Assad skulle være skudt, måske ligefrem dræbt, af én af sine bodyguards, den iranske Mehdi al-Yaacoubi.

Og den saudiske avis Okaz har bragt en nyhed om, at Assad lider af en svulst i hjernen. Avisens kilder mener at vide, at Assad behandles af russiske læger i Damaskus.

Sana, det officielle nyhedsbureau, kalder det alt sammen »rygter« og »løgne«, som bureauet mener, at det syriske folk er blevet immunt overfor.

»Præsident Assad er ved glimrende helbred og udfører sit arbejde normalt«, skriver Sana.

To vicepræsidenter...

Det nuværende regime i den syriske hovedstad står og falder formentlig med personen Assad.

Formelt er to aldersstegne vicepræsidenter parat til at tage over, hvis Assad dør, forsvinder eller mister evnen til at opretholde magten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den ene, Faraouk al-Sharaa på 79, har i flere år været ude af rampelyset i Damaskus efter rygter om, at han ikke helhjertet støttede Assads krigsførelse. Kritiske medier hævder, at Sharaa, som tidligere har været syrisk udenrigsminister fra 1984 til 2006, reelt er under husarrest eller i hvert fald tæt overvågning. Ingen tiltænker ham magt og snilde til at tage kontrol med de syriske sikkerhedstjenester, som har holdt Assad ved magten – og holdt øje med hinanden.

Den anden, Najah al-Attar på 84, som var syrisk kulturminister fra 1976 til 2000, bærer nok den fine titel af vicepræsident, men er langt fra magten. Hendes bror er – eller var – en kendt eksilleder af det Muslimske Broderskab i Syrien. Men Najah al-Attar spås heller ikke nogen mulighed for at overtage magten efter Bashar al-Assad.

Magtglad lillebror venter i skyggen

I steder spørger man i Damaskus, hvordan Maher al-Assad - den nuværende magthavers 49-årige lillebror – egentlig har det? Er han parat til at overtage magten i den lille klike, som styrer det, der er tiltage af officiel magt i Syrien?

Det tillukkede autoritære magtsystem har i årevis været lige så tillukket, når det gælder lille broderens som storebroderens – og vicepræsidenternes – helbred og konkrete rolle.

Også Maher al-Assad har i arabiske og internationale medier været meldt både død og såret. Han var nær blevet dræbt af en bombeeksplosion i 2012. I dag er Maher al-Assad, som er kendt for et hidsigt temperament, leder af den centrale republikanske garde, som beskytter præsidenten og storebroderen.

Bombeattentatet i 2012 skal ikke have kostet Maher livet, men hans ene ben og måske førlighed i en arm.

Han vil ikke være ubekendt med anvendelsen af magt. Den internationale undersøgelse af mordet i 2005 på den libanesiske politiker, Rafik Hariri, har knyttet Maher al-Assad til den gruppe af syriske sikkerhedsfolk, som besluttede at slå Hariri ihjel. Han er også mistænkt for korruption. Så længe han ikke er bekræftet død, handicappet eller uarbejdsdygtig, er hans adgang til magten i Damaskus for oplagt til, at nogen tør afskrive ham fra at overtage – eller forsøge at overtage magten – hvis Assad må opgive.

Inderkredsen er blevet udhulet

Flere i Assad-dynastiets absolutte inderkreds er faldet fra. Mohammed Nasif Kheirbek, der i årevis tjente som familiens rådgiver og strateg, døde af cancer i juli 2015. Assef Shawkat, som var svoger til Bashar al-Assad, blev dræbt i den eksplosion, som i 2012 skal have kostet Maher al-Assad et ben. Ali Mamlouk, en af de syriske efterretningschefer, skal have mistet sin plads i den absolutte inderkreds, fordi han kritiserede Irans indflydelse i Syrien. Og en anden sikkerhedschef, Rustum Ghazaleh, blev forrige år dræbt af agenter fra en rivaliserende sikkerhedstjeneste.

Og så er der den 47-årige stenrige forretningsmand, Rami Mahlouf, som blandt andet sidder på det syriske teleselskab, Syriatel. Han er knyttet til Assad-familien og til al magt i landet. Mahlouf er Assad-brødrenes fætter og driver forretninger med lillebroderen. USA beskylder ham for omfattende korruption. Og Rami Mahlouf er ikke alene er rig nok til, at en syrisk magthaver ikke kan se bort fra ham, men også rig nok, til at han gerne beskyldes for at købe andre til loyalitet overfor Assad-familien. Men kontrol med de syriske sikkerhedstjenester, som er afgørende for magthaveren i Syrien – det har Mahlouf næppe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alt dette har betydning, hvis kritiske medier har ret i, at Assad er alvorligt syg eller ramt af et slagtilfælde.

Hvis Assad er ved godt mod og helbred, tilhører det kun fremtidens spil om magten i Damaskus.

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden