Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Et hotel i Mogadishu er blevet ødelagt af en bilbombe 25. januar 2017 . Bag angrebet stod ekstremistiske islamister, mente politiet. Warsameh)
Foto: Farah Abdi Warsameh/AP

Et hotel i Mogadishu er blevet ødelagt af en bilbombe 25. januar 2017 . Bag angrebet stod ekstremistiske islamister, mente politiet. Warsameh)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Få masseret dine fordomme: Fakta om Somalia

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udlændingemyndighederne overvejer at sende herboende somaliere tilbage til Somalia.

Men hvad er det for et land, som vi mest kender for pirateri, borgerkrig og sult?

Hvem bor der?

 • 10,2 mio. mennesker, 85 procent er somaliere, og flertallet er sunnimuslimsk. Børnedødeligheden er 91 ud af 1.000 fødsler, og den forventede levealder er omkring de 50 år.
 • Kun omkring en tredjedel af børnene på en årgang bliver indskrevet i grundskolen, hvor de normalt går 6 år.
 • 82 procent af indbyggerne i Somalia lever for under fattigdomsgrænsen.  3,1 mio. mennesker lever i fødevareusikkerhed. Fattigdommen er værst på landet blandt nomadebefolkningen.
 • Omkring en tredjedel af befolkningen har adgang til rent drikkevand. Og der er 6,85 mobiltelefoner pr 100 indbyggere.
 • I 2010-2012 var en omfattende tørke i landet, som berørte millioner. Over en million somalier er internt fordrevne og omkring en million lever i flygtningelejre i Kenya.

Hvordan er historien?

 • Under den kolde krig var Somalia en brik i spillet mellem supermagterne på grund af sin beliggenhed på Afrikas Horn. I 1991 brød det daværende militærdiktatur sammen og årtiers borgerkrig, klanstrider og konflikter mellem islamistiske grupper fulgte.
 • FN forsøgte sig med en fredsbevarende styrke, men de fleste blev trukket ud efter den islamistiske milits erklærede krig mod alt FN-personale. Det var i kølvandet hertil, at amerikanske soldater kom i langvarige kampe i Mogadishu, som skildret i Ridley Scotts film 'Black Hawk Down'.
 • I 2012 fik landet igen en regering. Den er dog helt afhængig økonomisk og militært af støtte udefra. Landet er dog stadig krigshærget, blandt andet bekæmper militsen al-Shabaab fortsat regeringen. Der er stridigheder om adgangen til naturressourcer og indkomstmuligheder. Somalia er indbegrebet af det, man kalder »et skrøbeligt land«.

Sikkerheden i dag?

 • De mange år uden en central regering har ført til, at de offentlige institutioner ikke kan levere de mest grundlæggende ting til befolkningen og ikke opretholde ro og orden.
 • Bare i denne måned har der været flere terrorangreb i Mogadishu, Somalias hovedstad. Udenrigsministeriet advarer i sin rejsevejledning om stor risiko for terrorangreb i hele landet. Manglende intern sikkerhed, kampe, selvmordsbomber og omfattende kriminalitet, får ministeriet til at fraråde alle rejser til Somalia.
 • Antallet af piratangreb er faldet dramatisk de senere år. Søfartsmyndighederne advarer dog stadig om pirateri, og et område ud for Somalias kyst betegnes som »højrisikoområde«. Vil man sejle her skal man registrere sin rute hos myndighederne.

Kilder: Udenrigsministeriet, Danida, Søfartsstyrelsen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden