Foto: Rick Rycroft/AP
Internationalt

Tusindvis af børn blev misbrugt af katolske præster i Australien

Kommission afdækker omfattende seksuelt misbrugt i den katolske kirke i Australien.

Internationalt

Pigerne var i gennemsnit 10,5 år og drengene 11,6 år.

4.444 børn menes at være blevet misbrugt seksuelt i årene mellem 1980 og 2015 af personer med tilknytning til den australske katolske kirke.

Det skriver The Guardian, efter den australske 'Royal Commission into institutional responses to child sexual abuse' mandag løftede sløret for nogle af resultaterne af tre års undersøgelser af skandalen.

Katolikker »sænker hovederne i skam«

Kommissionen er nedsat af de australske myndigheder, og tallene viser, at det seksuelle misbrug er foregået på tværs af flere end 1.000 institutioner under den australske katolske kirke.

Ifølge kommissionen er der tale om ca. 2.400 gerningsmænd, hvoraf man har været i stand til at identificere de 1.900. Omkring en tredjedel var præster, mens de resterende fordeler sig på øvrige kirkelige medarbejdere.

Lederen af den australske katolske kirkes 'Truth, Justice and Healing Council', Francis Sullivan, kalder tallene »chokerende«, »tragiske« og »uforsvarlige«.

»Som katolikker sænker vi vores hoveder i skam«, siger han til The Guardian.

»Og hver enkelt optegnelse i statistikken repræsenterer i størstedelen af tilfældene et barn, der har lidt skade under opsyn af nogen, der skulle have taget sig af dem og beskyttet dem«, siger Francis Sullivan.

Katolsk modvilje og forsøg på at skjule misbrug

Tallene kommer i kølvandet på, at der i de seneste år er blevet afdækket flere større sager om seksuelt misbrug af børn i den katolske kirke i flere dele af verden. 2010 blev der anmeldt knap 500 episoder om sexsager i Belgien, og i 2011 viste en rapport fra den irske regering, at den irske katolske kirke kendte til og skjulte præsters seksuelle misbrug af børn i en 13-årig periode. I 2014 bad FN i en kraftig kritik Vatikanet om øjeblikkeligt at fjerne pædofile præster.

Kommissionens opgave har været at kortlægge, hvordan skoler, kirker, sportsklubber og offentlige institutioner har reageret på beskyldninger om og tilfælde af seksuelle overgreb.

Målsætningen er at afdække, hvor og hvordan systemet har svigtet og ikke har beskyttet de misbrugte børn, så lovgivning og praksis fremover kan ændres til børnenes fordel.

På tværs af alle de undersøgte institutioner har 37 procent af ofrene peget på personer med tilknytning til den katolske kirkes institutioner som gerningsmænd bag de seksuelle overgreb.

Men den katolske kirke har afslået at bidrage med dokumenter, som vedrører australske præster, der optræder i kommissionens liste over identificerede gerningsmænd.

Det oplyste kommissionens seniorkonsulent Gail Furness ved præsentationen af tallene mandag. Hun påpegede samtidig, at arbejdet med at få de katolske stifter til at bidrage til undersøgelsen af det seksuelle misbrug af børn har været »deprimerende«.

»Beskyldninger er ikke blevet undersøgt. Præster og religiøse brødre er blevet flyttet. Dokumenter er ikke blevet arkiveret eller er blevet destrueret. Hemmeligholdelse og mørklægning har hersket«, sagde Gail Furness til præsentationen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden