Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Dansk statsborger anholdt: Mistænkt for at planlægge IS-terror

Manden er anholdt i Tyrkiet sammen med en svensk statsborger.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En 45-årig dansk statsborger med libanesiske rødder er blevet anholdt i Tyrkiet mistænkt for at være IS-kriger og for at planlægge terror, skriver nyhedsbureauet AP.

Manden er blevet anholdt sammen med en 38-årig svensk statsborger med irakiske rødder, og begge er mistænkt for at have modtaget træning i at håndtere våben og sprængstoffer i Syrien gennem flere måneder.  De seneste 10 dage har de dog været i det tyrkiske politis varetægt og er blevet afhørt, skriver AP.

Udenrigsministeriet bekræfter lørdag aften, at en dansk statsborger er tilbageholdt i Tyrkiet. Den tilbageholdte vil blive tilbudt konsulær bistand via ambassaden i Ankara. Ministeriet henviser i øvrigt til, at der er tale om en personsag, og at ministeriet derfor er underlagt tavshedspligt og ikke vil give yderligere oplysninger i sagen.

Den svenske efterretningstjeneste Säpo bekræftede tidligere på dagen over for BT, at en dansk og en svensk statsborger er blevet anholdt i Tyrkiet.

På baggrund af det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu skriver AP, at det er hustruen til den svenske statsborger, der har fortalt de svenske myndigheder, at hendes mand havde tilsluttet sig Islamisk Stat i 2014 og taget parrets to døtre med. Hustruen tog dog ikke med til Syrien, men vendte tilbage til Sverige.

Sverige kender ikke mistanken

Den svenske efterretningstjeneste Säpo har overfor nyhedsbureauet TT bekræftet, at en svensk statsborger er blevet anholdt:

»Den tyrkiske sikkerhedstjeneste har informeret os om, at en svensk medborger er blevet pågrebet i Tyrkiet«, siger Säpos pressechef Nina Odermalm Schei til TT.

»Vi koncentrerer os nu om at få mere information om den her anholdelse og hvad de tyrkiske undersøgelser har vist«.

Ifølge Säpo er anholdelsen sket omkring 10. januar, altså for godt en måned siden, men den svenske efterretningstjeneste er ifølge pressechefen ikke bekendt med mistankerne.

Billeder fortæller anden historie

Ifølge AP skulle der på de anholdte være fundet billeder af den danske statsborger, hvor han befinder sig i skyttegrave iklædt camouflage og med en maskinpistol i hænderne.

Oplysningerne om danskeren er dog fortsat meget sparsomme, og tyrkiske medier identificerer ham under forskellige navne,

Ifølge den engelsksprogede tyrkiske nyhedsside Daily Sabah har de to nordiske statsborgere selv forklaret, at de var draget til Syrien i 2014 for at fordele nødhjælp, og at de nu var på vej til Europa.

De to blev - ifølge nyhedssiden fanget som en del af en stor anholdelsesbølge, hvor flere hundrede mennesker med formodede IS-forbindelse fik deres opholdssteder stormet.

Ny trusselsvurdering fra PET

I tirsdags udgav Center for Terroranalyse under PET en fornyet trusselsvurdering, hvor de blandt andet skrev, at meget få danskere i dag rejser til krigen i Syrien, og at presset på IS kan føre til, at flere syrienskrigere vender tilbage til Danmark.

»Mange af disse har opholdt sig i Syrien/Irak i en længere periode og kan være særligt radikaliserede og voldsparate og dermed udgøre en terrortrussel mod Danmark«, lyder det i analysen.

Siden sommeren 2012 er der ifølge analysen rejst mindst 145 personer til Syrien eller Irak. Halvdelen er vendt tilbage til Danmark, en fjerdedel er blevet dræbt og den sidste fjerdedel befinder sig stadig i konfliktzonen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden