Foto: Felix Estaban/AP
Internationalt

Medier om nyt manifest: Vil Mark Zuckerberg i virkeligheden være præsident?

Facebook-ejer Mark Zuckerberg offentliggjorde i aftes et manifest, hvor han giver sine bud på, hvordan verdens udfordringer skal løses. Manifestet har ifølge medier politisk karakter og giver nyt liv til spekulationer om Zuckerbergs politiske ambitioner.

Internationalt

Hvis man kun ser på, hvordan vi mennesker lettest og hurtigst kommunikerer med hinanden på tværs af kontinenterne, kan man argumentere for, at han allerede har overtaget verdensherredømmet.

Knap to milliarder mennesker skriver, liker, poster, deler og læser nyheder på Facebook i 2017. Men er det nok for stifter og ejer Mark Zuckerberg at være forbundet med 'kun' en fjerdedel af jordens befolkning?

Det spørgsmål er efterhånden blevet rejst en del gange af amerikanske medier, der spekulerer i, om Zuckerberg er i gang med systematisk at skræddersy sit CV til en dag at blive USA's præsident og leder af den frie verden.

Globale udfordringer

I går fik spekulationerne nyt liv, da Zuckerberg offentliggjorde et 6.500 ord langt manifest - på sin egen Facebook-profil selvfølgelig - der beskriver en række globale udfordringer, som Facebook kan bidrage til at løse.

Ifølge manifestet er især fem områder vigtige at prioritere, hvis verdens problemer skal løses, og dens befolkninger skal forbindes »som et globalt fællesskab«.

Hvis der skal tages hånd om de globale udfordringer, så er Facebook ifølge Zuckerberg nødt til at bidrage til at skabe et mere støttende, mere sikkert, bedre informeret og mere inkluderende samfund med borgere, der fremover deltager langt mere i demokratiske handlinger, som f.eks. at stemme ved valg, lyder det.

Kunstig intelligens til kamp mod terror og polarisering

Britiske The Guardian skriver blandt andet om manifestet, at det til forveksling ligner en »state of the union address« - altså den tale, som den amerikanske præsident hvert år holder for Kongressen, og som er præsidentens bud på nationens tilstand.

»Lige nu er vi begyndt at udforske, hvordan vi kan bruge kunstig intelligens til at kende forskel på nyhedshistorier om terrorisme og reel terrorpropaganda, så vi hurtigt kan fjerne folk, der prøver at bruge vores service til at rekruttere folk til terrororganisationer«, skriver Zuckerberg blandt andet, når han byder ind med forslag til at gøre verden til et mere sikkert sted.

Når det kommer til at gøre borgere verden over bedre informeret, lægger Zuckerberg især op til at sætte flere kræfter ind i kampen mod den ofte meget hurtige og ukontrollerbare spredning af misinformation.

For det første vil nyhedshistorier, der bliver delt uden at blive læst, fremover miste gennemslagskraft i folks 'news feeds'.

Når folk deler indhold uden først at læse det, er det - ifølge Zuckerberg - nemlig et tegn på spredning af »sensationalistisk« indhold. Og det vil han gerne bekæmpe, for i hans øjne bidrager det sensationalistiske indhold til at »flytte folk væk fra balancerede og nuancerede holdninger« og i stedet i retning af en øget polarisering mellem mennesker.

Zuckerberg afviser præsident-ambitioner

I sit manifest nævner Mark Zuckerberg flere steder konsekvenserne af en tiltagende globaliseret verden. Han skriver, at folk over hele verden bliver »efterladt« i kølvandet på globaliseringen, og der lige nu er bevægelser i retning af at melde sig ud og »trække sig fra den globale forbindelse«.

»I tider som disse er det vigtigste, vi kan gøre hos Facebook, at udvikle en social infrastruktur, der giver folk magten til at opbygge et globalt samfund, der fungerer for os alle«, skriver Zuckerberg.

Dermed taler han ind i flere af de udfordringer, der over en bred kam er blevet udpeget som de problemer, præsident Donald Trump sidste år gik til valg på at ville løse. En terrortrussel og en globalisering, der ifølge Trump får negative konsekvenser for en masse amerikanere.

Mark Zuckerberg selv har dog blankt afvist, at han skulle være interesseret i at stille op som kandidat til stillingen som USA's præsident. På spørgsmålet om, hvorvidt han kunne forestille sig at gå ind i politik, sagde han i går til BBC:

»Det gør jeg ikke nu, det er ikke planen. Det, jeg virkelig gerne vil, er at forbinde verden«, sagde Mark Zuckerberg.

Men det har ikke forhindret flere amerikanske medier i fortsat at rejse spørgsmålet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mødes med statsledere og vil lære USA's stater bedre at kende

Nogle spekulationer går på Mark Zuckerbergs offentlige person, og de får ny ilt, hver gang Zuckerberg fortager sig noget officielt, der i mediernes øjne gør ham mere egnet til at være præsident. Som når han for eksempel udgiver et manifest, der beskriver en række globale udfordringer og samtidig giver bud på, hvordan de løses.

Han har proklameret, at han vil besøge de 30 amerikanske stater, han endnu ikke har besøgt, for at forbedre sin forståelse for deres samfund.

I foråret 2016 lavede Zuckerberg en aftale med Facebooks bestyrelse, der gør ham i stand til at forlade firmaet i en periode uden at miste ejerskab. Samtidig fik Facebook (dog indirekte) myndighedernes ord for, at det vil være muligt for Zuckerberg i en sådan periode at kunne arbejde i en offentlig stilling uden problemer. Det skriver magasinet Fortune i en artikel med titlen 'President Zuckerberg? Facebook Would Allow It'.

Over en årrække har Zuckerberg gennem møder med præsidenter, premierministre og højtstående politikere forfinet sine diplomatiske evner og skabt kontakter til ledere af nationer verden over.

Andre spekulationer udspringer af Zuckerbergs karakter og er i sagens natur mindre håndgribelige.

Signaler i alt

På tværs af en række amerikanske mediers analyse af Zuckerberg skal man snart sagt lede med lys og lygte for at finde en handling, en kommentar eller et signal fra milliardæren, som ikke på den ene eller den anden måde kan tolkes som et tegn på, at han kunne tænke sig at skifte Silicon Valley ud med Washington D.C.

For eksempel lyder et rygte, der er bragt ind i spekulationerne om Zuckerbergs eventuelle præsidentambitioner, at hans yndlingscomputerspil som barn var 'Civilization'. Det handler om at bygge små samfund store og magtfulde nok til at dominere verdensbilledet.

Samtidig er hans yndlingsbrætspil angiveligt 'Risk' - et strategispil, hvor hære og ressourcer skal administreres stramt i forsøget på at erobre territorier verden over.

Ifølge det amerikanske magasin Vanity Fair beskriver folk, der har kendt Zuckerberg i flere år, ham med ordene »han vil gerne være kejser«. Da Tesla, Amazon.com og Apple sidste måned sendte deres administrerende direktører af sted for at mødes med Donald Trump, sendte Zuckerberg sin næstkommanderende, Sheryl Sandberg, i stedet for at møde op i egen person. Også dette ser Vanity Fair som et tegn på, at Facebook-milliardæren skulle være lun på en tilværelse i Det Hvide Hus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rådgiver fra Det Hvide Hus

Zuckerberg har hyret en fotograf, der tidligere har været ansat i Det Hvide Hus, til at tage sine officielle Facebook-billeder, og han har derudover ansat en af Barack Obamas tidligere politiske kampagneledere til at tage sig af sit velgørenhedsprogram 'Chan Zuckerberg Initiative'. David Plouffe, som han hedder, blev ansat for en måned siden og har hjulpet både George W. Bush ind i det ovale værelse én gang og Obama to gange.

Ifølge mediet Quartz er dette »endnu en grund til at undre sig over Mark Zuckerbergs politiske ambitioner«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce