Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Forsvarsminister undsiger Trump: Vi tager ikke Iraks olie

Vi er ikke i Irak for at tage nogens olie, siger USA's forsvarsminister Jim Mattis på uanmeldt besøg i Irak.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trods præsident Donald Trumps trusler om det modsatte vil amerikanerne ikke tappe Iraks olie som betaling for de store militære omkostninger, som USA har haft i landet.

Det siger USA's forsvarsminister, Jim Mattis, som dermed lægger afstand til meldinger fra præsidenten under sidste års valgkamp.

»Vi er ikke i Irak for at tage nogens olie«, siger Mattis på et uanmeldt besøg i den irakiske hovedstad, Bagdad.

»Jeg tror, at alle i dette rum, alle os i USA, overordnet set altid har betalt for vores gas og olie. Og jeg er sikker på, at vi vil fortsætte med at gøre det i fremtiden«.

Stor offensiv mod IS

Trump sagde for eksempel i en tale til den amerikanske efterretningstjeneste CIA, at USA »burde have beholdt olien«, efter at Saddam Hussein blev væltet i 2003.

»Men o.k. Måske får vi endnu en chance, tilføjede han.

Forsvarsminister Mattis' besøg sker, dagen efter at en ventet militæroffensiv blev lanceret i den vestlige del af storbyen Mosul, der er Islamisk Stats sidste store bastion i Irak.

Offensiven sker med støtte fra amerikansk militær.

Formålet med besøget er at vurdere den amerikanske krigsindsats med egne øjne.

Alligevel kan Mattis forvente at skulle besvare spørgsmål om præsident Trumps politik, der blandt andet indbefatter et omdiskuteret indrejseforbud mod borgere fra Irak, Iran, Yemen, Libyen, Somalia, Sudan og Syrien.

Her har forsvarsministeren været fortaler for, at irakiske tolke kan få lov at komme til USA trods forbuddet, der i øjeblikket er suspenderet.

Trump har varslet et nyt forbud de kommende dage, og Mattis er fortrøstningsfuld:

»Jeg føler mig forvisset om, at vi vil forsøge at sikre, at de, der eksempelvis har kæmpet side om side med os, får lov at komme ind i USA«, siger han.

Det er ikke første gang, Jim Mattis har haft en lidt anden holdning end sin chef.

Forsvarsministeren, der er pensioneret general, har blandt andet slået fast, at han ikke bakker op om tortur som forhørsmetode. Han har også taget afstand fra Trumps erklærede krig mod medierne.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden