Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
På dette foto fra 3. februar kigger en kvinde ud af sin granatramte lejlighed i byen Donetsk. Kampene er siden stilnet noget af, og en ny våbenhvileaftale trådte i kraft mandag.
Ermochenko)
Foto: Alexander Ermochenko/AP

På dette foto fra 3. februar kigger en kvinde ud af sin granatramte lejlighed i byen Donetsk. Kampene er siden stilnet noget af, og en ny våbenhvileaftale trådte i kraft mandag. Ermochenko)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt Putin-dekret udløser raseri og jubel i Ukraine

Rusland anerkender pas udstedt af separatisterne i det østlige Ukraine. Kijev raser, og USA, Frankrig og Tyskland kritiserer Putins dekret.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ukraines regering er rasende, vestlige lande fordømmer, mens separatisterne i det østlige Ukraine jubler, efter at Rusland har besluttet at anerkende pas og andre dokumenter udstedt af de såkaldte folkerepublikker i provinserne Donetsk og Luhansk.

Ifølge et dekret fra præsident Vladimir Putin, som Kreml offentliggjorde lørdag, vil Rusland acceptere »dokumenter udstedt til ukrainske statsborgere og statsløse personer, der bor i visse distrikter i Ukraines Donetsk- og Luhansk-regioner«. De selvbestaltede, Moskvastøttede ’folkerepublikker’, DNR og LNR, nævnes ikke ved navn i dekretet, men det er dem, det handler om.

Putins dekret er angiveligt baseret på »universelt anerkendte principper og standarder inden for international humanitær ret« for at »beskytte individers rettigheder og friheder«. Anerkendelsen af bl.a. pas, dåbsattester, vielsesattester og nummerplader udstedt af separatisterne siges at være midlertidig, indtil der er fundet en politisk løsning på konflikten i henhold til Minsk-aftalerne.

Ifølge Putins pressesekretær, Dmitrij Peskov, skyldes dekretet den blokade, som nationalistiske ukrainske militser indledte for tre uger siden i et forsøg at stoppe Kijev-regeringens samhandel med DNR og LNR. Fire af syv jernbanelinjer ind i de separatistkontrollerede områder er blokeret, og blokaden har skabt problemer med energiforsyningen også til nogle Kijev-kontrollerede områder.

Et skridt mod anerkendelse?

Kijev ser derimod dekretet i lyset af den seneste uges Moskva-kritiske kommentarer fra topfolk i Donald Trumps regering. Som et forsøg på at lægge fornyet pres på Ukraine. Og som et skridt mod en egentlig anerkendelse af ’folkerepublikkerne’, sådan som Moskva gjorde med de georgiske republikker Abkhasien og Syd-Ossetien efter den russisk-georgiske krig i 2008.

»I praksis er Kremls dekret en anerkendelse af de russisk kontrollerede illegale myndigheder i de besatte ukrainske områder i Donbass. Den russiske side har endnu engang krænket Ukraines statslige suverænitet og territoriale integritet, Ruslands internationale forpligtelser såvel som de grundlæggende ideer og principper i Minsk-aftalerne«, hedder det i en erklæring fra Ukraines udenrigsministerium.

Vestlig fordømmelse

USA's ambassade i Kijev beskriver på Twitter den russiske beslutning som »bekymrende og i uoverensstemmelse af de aftalte Minsk-mål«, og både Frankrig og Tyskland, der har været de toneangivende europæiske lande i forsøget på at løse konflikten, beklager dekretet. Den tyske forbundskansler, Angela Merkels ,talsmand, Steffen Seibert, kalder beslutningen en underminering af Ukraines enhed.

»Det modsiger direkte alt, hvad der blev aftalt i Minsk og er derfor uacceptabelt«, siger Seibert ifølge nyhedsbureauet AFP.

Lederen af ’Donetsk Folkerepublik’, Aleksandr Sakhartjenko, reagerer derimod med begejstring.

Det er yderligere et bevis på, at Rusland har støttet og vil støtte sine landsmænds ret til at kæmpe for deres liv, deres kultur, deres sprog og i sidste ende deres hæder og værdighed

»Det er yderligere et bevis på, at Rusland har støttet og vil støtte sine landsmænds ret til at kæmpe for deres liv, deres kultur, deres sprog og i sidste ende deres hæder og værdighed«, hedder det i en erklæring fra Sakhartjenko gengivet af det lokale nyhedsbureau DAN.

Markering fra Moskva

Tidligere på måneden rapporterede den uafhængige russiske avis RBK, at russiske grænsevagter, jernbaner og hoteller allerede et stykke tid har accepteret separatisternes dokumenter. Dermed får dekretet måske ikke den store praktiske betydning, men den officielle bekræftelse ses som en markering på et tidspunkt, da Kijev har udsendt diskrete signaler om, at man – måske – er parat til indrømmelser over for Moskva og separatisterne.

»Dekretet i sig selv forandrer ikke meget (det anerkender faktisk indehaverne af disse dokumenter som ukrainske statsborgere), og dets varighed er betinget af den fulde implementering af Minsk-2. Men det er stadig et skridt op på optrapningsstigen, og det skærper presset på Kijev og Vesten«, skriver den uafhængige russiske udenrigsanalytiker Vladimir Frolov i avisen Moscow Times og fortsætter:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Moskva synes at sige, at 'den store aftale' først begynder, efter at Trump-regeringen fuldt ud har accepteret de russiske krav i forhold til Ukraine«.

En ny våbenhvileaftale i Donbass trådte i kraft mandag, men ikke mange iagttagere tror, at den vil få mere succes end de foregående.

Mystisk forslag skudt ned

I en parallel udvikling kunne New York Times natten til mandag rapportere, at folk nær præsident Trump har allieret sig med en ukrainsk parlamentariker i et forsøg på at opnå en større aftale med Rusland. Angiveligt skulle aftalen indebære, at Rusland trækker sine styrker tilbage fra det østlige Ukraine, og at ukrainerne i en folkeafstemning afgør, om den besatte Krim-halvø skal lejes ud til Rusland i 50-100 år.

Den ukrainske politiker, Andrij Artemenko fra Det Radikale Parti, har dog ingen høj status i Ukraine, og forslaget blev omgående skudt ned af både Kijev og Moskva.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden