Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Rex Tillerson, udenrigsminister - skal finde en udgang på Trumps dilemma i Bahrain. (Arkivfoto: AP/Steve Helber)
Foto: Steve Helber/AP

Rex Tillerson, udenrigsminister - skal finde en udgang på Trumps dilemma i Bahrain. (Arkivfoto: AP/Steve Helber)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han skal løse Trumps dilemma: Skal USA sælge våben til ørkendiktatur?

Obama tøvede. Trump må beslutte sig: Vil USA sige ja eller nej til at sælge våben til arabisk kongedømme, som undertrykker sine egne og bomber civile i Yemen – men også huser en amerikansk flådebase?

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vil Trump sælge våben til en stat, der undertrykker politiske systemkritikere hjemme og bomber civile uden for sine grænser?

Det vil Trumps udenrigsminister, Rex Tillerson, nu få lejlighed til at vise.

En af Tillersons første store beslutninger bliver, om USA skal give grønt lys for eksport af 19 jagerbombefly af typen F16 fra Lockheed Martin til det enevældige kongedømme Bahrain.

Før sin tiltræden erklærede Tillerson i Senatet, at »vores værdier er vores interesse, når det kommer til menneskerettigheder«.

Men hvad er værdi, og hvad er interesse – i praksis?

Trump og Tillerson har arvet det politisk penible, men økonomisk attraktive og militært naturlige ønske fra Bahrain om at købe de amerikanske jagerfly.

Hvad taler for eksporten? To ting: Dels, at USA har brug for Bahrain, som lader amerikanerne bruge dybvandshavnen ved hovedstaden Manama som strategisk afgørende base i Den Persiske Golf. Dels, at salget af de 19 jagerfly og opgradering af en række ældre F16-fly for i alt omkring 30 milliarder kroner giver gode amerikanske arbejdspladser, som Trump har lovet sine vælgere.

Hvad taler imod fly-eksporten? Også to ting: Dels, at Bahrain og andre arabiske staters bombetogter i Yemen kritiseres for at dræbe civile. Dels, at USA i flere år har kritiseret Bahrain for selv at knægte menneskerettighederne.

Både Saudi-Arabien og Bahrain er involveret i krigen i Yemen, og det er veldokumenteret, at de har rettet angreb mod civile, blandt dem kvinder og børn...

»Hvis USA går videre med at sælge F16-fly til Bahrain og Saudi-Arabien uden at stille betingelse om overholdelse af menneskerettighederne, vil det styrke opfattelsen, at de arabiske golflande er immune overfor international ansvarlighed«, siger Mayam al-Khawaja, en af direktørerne for Gulf Center for Human Rights, på en mail fra Washington.

»Både Saudi-Arabien og Bahrain er involveret i krigen i Yemen, og det er veldokumenteret, at de har rettet angreb mod civile, blandt dem kvinder og børn«.

Bombetogter i Yemen

Det er allerede to år siden, at Bahrains kongestyre – sammen med de Forenede Arabiske Emirater og Kuwait – besluttede at slutte sig til Saudi-Arabiens indgreb i Yemen.

Bahrain har bidraget med 15 jagerfly i den fælles krig mod den yemenitiske Houthi-bevægelse, som de kritiserer for at være allieret med Iran.

Konflikten startede med, at Houthi-klanen fra det nordlige Yemen væltede den folkevalgte regering i hovedstaden Sana’a. Det udviklede sig hurtigt til en stedfortræderkrig mellem Saudi-Arabien – som kæmper med både bombefly og soldater for at forsvare den tidligere regering under Mansour Hadi – og Iran, som har hjulpet Houthi-klanen med våben og mistænkes for også at yde militær rådgivning.

De to mellemøstlige stormagter – Saudi-Arabien og Iran – er optaget af samme rivalisering med stedfortrædere i Syrien og Irak.

’Meget problematisk’

FN har flere gange, senest 16. februar, kritiseret den arabiske koalition for at dræbe civile yemenitter under krigen.

»Udviklingen i Bahrain er stærkt forværret siden begyndelsen af dette år«, mener Maryam al-Khawaja.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Tre mennesker, der blev dømt til døden baseret på tilståelser ved tortur, blev henrettet i midten af januar. FN kaldte det drab uden lov og dom. Tre andre unge, der var politiske fanger, blev dræbt under forsøg på at flygte fra Bahrain på en båd. En 18-årig dreng blev skudt i hovedet med skarp ammunition, da sikkerhedsstyrker angreb en fredelig demonstration, og en anden 21-år mand er netop blevet dræbt under en razzia på hans hjem«.

Samtidig vil en ny lov give militær domstole ret til at føre sager mod civile.

Landets domstole dømmer og fængsler fredelige systemkritikere og har undladt at stille embedsmænd til ansvar for tortur og andre alvorlige krænkelser...

Human Rights Watch kalder vilkårene for menneskerettigheder i Bahrain For »meget problematiske«.

»Landets domstole dømmer og fængsler fredelige systemkritikere og har undladt at stille embedsmænd til ansvar for tortur og andre alvorlige krænkelser«, vurderer Human Rights Watch.

»Der er bevis for, at sikkerhedsstyrkerne fortsætter med at bruge uforholdsmæssig magt til at undertrykke uro«.

Obama tøvede med fly-salg

Obama-regeringen besluttede i slutningen af september, at den ikke ikke umiddelbart kunne godkende et salg til Bahrain af de 19 jagerfly og opgraderingen af andre fly, som Bahrain allerede råder over, før den lille Golfstat kunne sikre en bedre overholdelse af menneskerettighederne.

Salget af F16-jagerfly til Bahrain, Qatar og Kuwait skal på den ene side afhjælpe de arabiske oliestaters bekymring over USAs atomaftale med Iran. På den anden side viste Obamas tøven med at godkende salget af jagerfly en bekymring over det lille kongedømmes undertrykkelse af sin opposition. Finans-sitet Bloomberg har hæftet sig ved, at Obama ikke angav, hvad Bahrain skulle ændre for at gøre sig fortjent til at måtte købe bombeflyene.

John Kerry, som endnu var udenrigsminister i efteråret, kritiserede Bahrains opløsning af det største oppositionsparti, al-Wefaq og undertrykkelsen af den ikke-væbnede opposition.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

USA har i flere år har også bedt Bahrain om at løslade en fængslet dansk-bahrainske demokrati-forkæmper, Abdulhadi al-Khawaja – far til Maryam al-Khawaja – og opfordrer i øjeblikket Bahrain til at løslade den arresterede aktivist, Nabeel Rajab. Han anklages for at kritisere de saudisk-bahrainske bombetogter i Yemen i flere tweets. Hans retssag i Manama er netop udskudt for 9. gang – men han er stadig fængslet.

Men »,hvis Bahrain går andre steder hen efter jagerfly, vil det koste amerikanske jobs og underminere amerikansk indflydelse i regionen«.. Sådan lyder en advarsel fra Loren Thompson, en rådgiver for flyfabrikanten, til »Industry Week«.

Europaparlamentet fordømte midt i februar Bahrain for dets magtanvendelse mod fredelige systemkritikere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden