Den forhenværende præsident Obama holdt otte State of The Union-taler for den amerikanske kongres. I nat skal Donald Trump holde sin første.
Foto: Vucci Evan/AP

Den forhenværende præsident Obama holdt otte State of The Union-taler for den amerikanske kongres. I nat skal Donald Trump holde sin første.

Internationalt

Hvilke nye ord vil Trump føje til rækken? Obama introducerede 'vindenergi', 'Apple' og 'Isil' i sine taler foran Kongressen

Et firma har analyseret alle de taler, som amerikanske præsidenter indtil nu har holdt foran Kongressen. I nat præsenterer Donald Trump sin første.

Internationalt

Når verdens mest magtfulde menneske træder frem foran USA's Kongres for at fortælle, hvad han i dette øjeblik finder vigtigst at adressere, hvad har han så skrevet ned på sit talepapir?

I nat dansk tid skal den amerikanske præsident Donald Trump holde sin første tale for Kongressen på Capitol Hill. Få mennesker ved, hvad han har tænkt sig at sige, men vi ved ret præcist, hvad der er blevet sagt de over 200 gange, hvor amerikanske præsidenter før ham har stået i den samme situation.

Bunken af taler, som fungerer på samme måde som de traditionelle State of the Union-taler, udgør nemlig et ret fascinerende vidnesbyrd om den tid, de er blevet afholdt i.

Siden den første amerikanske præsident George Washington holdt sin første tale for Kongressen i 1790 og indledte med ordene »I embrace with great satisfaction the opportunity«, har amerikanske præsidenter holdt den forfatningsbestemte tradition i hævd hvert eneste år i de 227 år, USA har haft præsidenter. Hvis de ikke ønskede at træde frem foran Kongressen, har de afleveret talen på skrift.

Alle ord er dokumenteret og gemt.

Derfor ved vi, at den forhenværende præsident Barack Obama var den første præsident nogensinde, der brugte ordet 'Google' i sin State of the Union-tale.

Derfor ved vi, at han også var den første præsident, der nogensinde adresserede terrorbevægelsen 'Isil' og brugte ord som 'vindenergi' og 'biobrændsel'.

Vi ved det, fordi firmaet WordMaps har indekseret og analyseret samtlige taler, som præsidenter har holdt foran Kongressen siden 1790. De fleste af dem er såkaldte State of the Union-taler, hvor USA's leder giver sit bud på nationens tilstand.

Nye teknologi-ord fra Obama

I WordMaps' analyse fremgår det, at amerikanske præsidenter har gjort brug af et ordforråd, som naturligt nok hvert år er blevet større og større og i dag tæller i alt omkring 70.000 ord og udtryk.

Af de 10.000, som Barack Obama har haft på sit talepapir, havde omkring 20 procent ikke været brugt i talerne før, at USA's 44. præsident stillede sig op foran medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus.

Dermed blev Obama den første nogensinde, der i tale foran Kongressen brugte ordene 'cyber', 'download' og 'hjemmeside' og nævnte it-virksomhederne 'Google' og 'Apple'.

»Det er nye ord og udtryk, som ingen præsident tidligere har fundet anledning til at bruge. Det giver god mening, fordi Obama-æraen er en periode, hvor meget af teknologien i hastig grad begyndte at brede sig til endnu flere sektorer. Det var i Obamas præsidentperiode, at Google blev en selvfølgelig-ting. Det kommer klart til udtryk i hans State of the Union-taler«, siger Olfert Rahbek, der er grundlægger af WordMaps.

Tre temaer i Obama-taler

Ifølge WorldMaps' analyse er der i alt tre temaer, som har været udslagsgivende i Obamas taler, hvis man sammenligner med hans forgængere.

En ting var de nye teknologiske udtryk.

En anden er klimaforandringerne, og hvad der bør blive gjort ved dem. Blandt andet var Obama den første til at bruge udtrykket »beskyt vores planet«.

Og så er der temaet om sundhed og velfærd og præsidentens sundhedsreform, der også gav anledning til en hel række nye ord og udtryk, som tidligere præsidenter ikke havde fundet anledning til at bruge i deres State of the Union-taler.

'Det muslimske samfund' var faktisk også et begreb, som Barack Obama var den første præsident nogensinde til at putte på sit talepapir.

Om USA's 45. præsident, Donald Trump, vil genbruge begrebet, må antages som sandsynligt.

Men vi ved det ikke.

Ikke før i nat.

Præsidentens tale ventes at begynde cirka klokken 02.00 dansk tid.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce