Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

East StratCom Task Force - Et EU-kontor, der er baseret på EU-midler, anklages for at videregive udokumenterede oplysninger i kampen mod russisk propaganda.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Samuelsen: EU-kontor skal ikke politisere

I kampen mod russisk propaganda har et EU-kontor viderebragt misinformation. Det er kritisabelt, mener udenrigsministeren.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Russiske myter, misinformation og propaganda.

Det er netop det, som EU-kontoret East StratCom Task Force blev oprettet for at bekæmpe – på forslag fra blandt andet Danmark. Men nu tyder det på, at EU-kontoret selv balancerer på kanten af misinformation i formidlingen af den seneste optrapning af konflikten mellem Moskva-støttede separatister og Ukraine.

I EU-kontorets ugebrev 9. februar blev konflikten forenklet til fordel for Ukraine, lød kritikken fra flere forskere i Politiken mandag.

Og det er et problem, mener udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

»Der skal ikke forekomme misinformation. De skal heller ikke politisere, og i det omfang, det foregår, så irettesætter vi. Sådan er det. De skal fremkomme med fakta og ikke andet«, siger han.

For lidt under en måned siden udbrød en væbnet kamp i det østlige Ukraine, denne gang i den Kijev-kontrollerede by Avdijivka. Konflikten varede i 6 dage, og 14 civile døde, mens mindst 32 militærfolk mistede livet.

Spørgsmålet om, hvem der egentlig startede konflikten, stod efterfølgende ubesvaret tilbage. Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Ukraines præsident, Petro Porosjenko, anklagede hver især hinanden for at stå bag optrapningen.

En OSCE-rapport, der dokumenterede hændelsen, gav intet bud på, hvem der fremprovokerede konflikten, men anførte, at begge parter krænkede Minsk-aftalen.

East StratCom tøvede dog ikke med at drage konklusioner i sit ugebrev, ’Disinformation Review’. Ud over udelukkende at henvise til ukrainske kilder i rapporten bruger EU-kontoret OSCE-rapporten til at konkludere, at det åbenlyst var Rusland, der stod bag optrapningen af konflikten.

Krarup: Det er EU-propaganda

East StratCom imødegår på den måde russisk propaganda med EU-propaganda, mener Dansk Folkepartis Marie Krarup.

»Hvis de ønsker at imødegå russisk misinformation og synspunkter, så må de sætte sig ned og skrive nogle holdningsindlæg til medier rundtomkring i Europa«, siger hun og fortæller, at hun vil tage kritikken op med udenrigsministeren i Folketingssalen i dag.

Om East StratCom rent faktisk bevæger sig på kanten af misinformation, forholder Anders Samuelsen sig ikke direkte til. Men er det tilfældet, bør det tages til efterretning, siger han.

»Hvis der er eksempler på det, og det bliver påpeget, så tager vi det op og kritiserer det«, siger han.

Er det noget, du vil tage op i EU-sammenhæng?

»Vi har løbende kontakt, så hvis der begås fejl, så påpeger vi det«.

East StratCom er funderet af EU-midler, og det forpligter, siger europaparlamentariker for Radikale Venstre Morten Helveg Petersen,

»Det er klart, at når der er EU-midler, så har man også en forpligtelse til at informere korrekt. Så hvis det, der foregår, er på kanten af korrekt, så er det kritisabelt«, siger han.

Man skal dog huske på, hvad East StratCom er oppe i mod, siger han.

»Putin er i gang med en fuldstændig destabilisering af Østukraine, hvor man helt grundlæggende forsøger at sprede falske nyheder«.

Men det her er funderet på EU-midler. Er det ikke et problem, at vi bekæmper propaganda med propaganda?

»Det er også derfor, jeg siger, at når der indgår offentlige midler af en eller anden art, så har man også en forpligtelse«.

Når man så ikke lever op til de forpligtelser, hvad skal man så gøre?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det må man så kigge på, hvilke konsekvenser det skal have i forhold til bevilling og den slags ting. Eller rettere indskærpelser«, siger han.

Ifølge Jeppe Kofod, europaparlamentariker for Socialdemokratiet, er det mangel på ressourcer, der er skyld i, at East StratCom ikke går grundigt nok til værks.

»Jeg havde da gerne set, at alting var 100 procent nøjagtigt, men vi er i kamp mod nogen, der vil dekonstruere det vestlige demokrati, og jeg synes, at vi bør tage den trussel langt mere alvorligt«, siger han.

Men er det ikke også skadeligt at bekæmpe propaganda med modpropaganda?

»Jo, East StratCom skal imødegå propagandaen med fakta og objektivitet. At der kan ske fejl, er selvfølgelig ærgerligt, men det må ikke overskygge den kæmpe trussel, vi står over for. Men så kan det jo være, at de skal have nogle flere ressourcer«.

Så i stedet for at sanktionere, når man begår fejl, så vil I tildele flere ressourcer?

»Selvfølgelig skal der ikke laves fejl, og hvis der er er nogen, der sjusker, skal der selvfølgelig rettes op på det, men måske kunne vi undgå fejl, hvis der var mere balance i dimensionerne«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden