0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn (arkiv)
Foto: Jacob Ehrbahn (arkiv)

Antony Beevor: »Vi er vidner til en gigantisk togafsporing i slowmotion«

EU er ved at vælte af sporet, og ’Brexit’ var den første vogn, der røg af skinnerne. Den britiske historiker og forfatter Antony Beevor havde foretrukket, at Storbritannien var blevet i EU, selv om han kalder’euroen’ for »et af de mest stupide tiltag i nyere europæisk historie« og kommissionsformand Jean-Claude Juncker for »rent ud sagt er en idiot«. Journalist Adam Holm har opsøgt en række intellektuelle i sin nye bog ’Endestation Europa’, hvor de giver deres bud påkontinentets problemer og fremtid. Vi bringer her interviewet med Antony Beevor.

FOR ABONNENTER

Storbritannien vendte ryggen til EU 23. juni 2016. Mange britiske iagttagere, inklusive dig selv, siger, at det er den mest afgørende historiske dato i jeres lands historie siden fejringen af Nazitysklands nederlag i 1945. Hvordan oplevede du selv den skelsættende dag?

»Jeg stod op klokken 4 om morgenen efter stort set ikke at have sovet. Jeg følte mig fysisk dårlig. Jeg kan ikke mindes, at vi har haft en lignende politisk situation. Det er jo eksistentielt og dybt alvorligt. Vi har kæmpet og skreget ad hinanden, og splittelsen går ikke bare ned i partierne, men helt ind i de enkelte familier. Tag bare Boris Johnson og hans far, Stanley. Jeg kender dem begge udmærket. Sønnen sloges som bekendt for at få at få ‘Brexit’ til at blive virkelighed, mens faderen stod i den anden grøft. Jeg ved, at de har haft nogle meget ophidsede diskussioner, for nu at sige det pænt. Det var et rædsomt forløb og et lige så rædsomt resultat«.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden