Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: Patrick Semansky/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump beskylder Obama for at have aflyttet ham før valg

Donald Trump anklager Barack Obama for at have aflyttet Trumps telefoner op til valget sidste år.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Forfærdeligt! Har lige fundet ud af, at Obama har aflyttet mig i Trump Tower lige før sejren. Intet fundet«.

Det skriver USA’s præsident Donald Trump i et tweet, hvorefter han kalder det for »et nyt lavpunkt« for den forhenværende regering.

Den påståede aflytning skal være rettet mod Trumps kampagnehovedkvarter op til valget i november sidste år. Og det er en af præsidentens hidtil mest opsigtsvækkende anklager mod Obama.

»This is Watergate«

Rækken af tweets fortsætter. I sit sjette tweet inden for blot en time sammenligner Trump den påståede aflytning Watergate-skandale i 1970'erne, hvor der blev der begået indbrud i et af det demokratiske partis kontorer af daværende præsident Richard Nixons medarbejdere.

Trump slutter af med at kalde den Barack Obama en »Slem (og syg) fyr!«.

Nuværende og tidligere efterretningsfolk sår, ifølge Washington Post, tvivl om Trumps påstand om, at Obamas folk skulle have aflyttet Trump Tower.

»Det er meget usandsynligt, at der var en telefonaflytning. Hvis det var tilfældet, betyder det, at en føderal dommer ville have fundet, at der var begrundet mistanke om, at han havde begået en forbrydelse eller var agent for en fremmed magt«, fortæller en tidligere højtstående efterretningsofficer, der er bekendt med lov om overvågning, til Washington Post, der kender hans navn, men ikke kan bringe det videre.

Kevin Lewis, der er talsmand for den tidligere præsident Barack Obama afviser præsident Donald Trumps beskyldninger om, at Obama skulle have aflyttet ham.

»Hverken præsident Obama eller nogen embedsmand i Det Hvide Hus har nogensinde beordret overvågning af nogen amerikansk statsborger. Enhver antydning af andet er simpelthen forkert«, siger talsmanden ifølge Reuters.

Ingen beviser

Ingen af præsidentens tweets følges af direkte beviser for påstanden. Ifølge avisen New York Times har Trumps rådgivere afvist at oplyse, om påstandene er baseret på briefinger fra myndigheder, eller om de informationerne, anklagen bygger på, stammer fra medier. Meget kunne dog tyde på, at anklagen kommer i kølvandet på en artikel med samme teori, der fredag blev bragt hos det stærkt konservative netmedie Breitbart.

I artiklen udlægges en række påståede »kendte skridt taget af præsident Barack Obamas regering i sine sidste måneder, der skulle underminere Donald Trumps kampagne og senere hans regering«.

Breitbart-artiklen skulle efter sigende have cirkuleret blandt medarbejdere i Det Hvide Hus. Men noget tyder på, at embedsmænd ikke kendte til planerne om anklagen, der nu kommer direkte fra Trump på Twitter.

»En embedsmand i Det Hvide Hus fortæller, at forventningerne til lørdag var en 'stille og rolig dag'. Ingen planer om aflytnings-anklage«, skriver Robert Costa, der er politisk reporter på Washington Post.

Han skriver også, at flere embedsmænd »vågnede overraskede op«, fordi de ikke var blevet orienteret om »hans planer«.

Russiske forbindelser

Flere nøglepersoner fra Trumps kampagnestab blev aflyttet under og efter valget af amerikanske efterretningstjenester, fordi de var i kontakt med højtstående russiske agenter gentagne gange sidste år.

De russiske forbindelser kostede også Michael Flynns post som Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver.

Efter kun tre uger forlod han sin post, efter at have drøftet amerikanernes sanktioner mod Rusland med den russiske ambassadør i USA i december. Og Trump-regeringens justitsminister, Jeff Sessions, er nu anklaget for at have haft kontakt til selv samme ambassadør to gange i løbet af 2016 uden at have oplyst om det.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En afledningsmanøvre

New York Times skriver, at en præsidents beslutning om at komme med en så grov beskyldning uden at følge den op med beviser, er bemærkelsesværdig. Selv for en leder, der »gentagne gange har vist sig villig til at komme med påstande, der er falske eller baseret på rygter«.

Philip Rucker, der er politisk redaktør hos Washington Post mener, at Trumps tweets er en form for afledningsmanøvre:

»Det har længe været Trumps fremgangsmåde at opildne nye kontroverser for at lede opmærksomheden væk fra ødelæggende nyheder«.

Flere anklager

Donald Trump har tidligere anklaget Obama for at stå bag massive protester imod ham og for at have en finger med i spillet i de mange lækager, der er sluppet ud fra Det Hvide Hus.

»Jeg tror, at præsident Obama står bag det, for hans folk står helt klart bag det. Og nogle læk kommer formentlig fra den gruppe, hvilket er alvorligt, når det kommer til national sikkerhed. Men sådan er politik, og det vil nok fortsætte sådan«, sagde Donald Trump i et interview om lækagerne til tv-stationen Fox News.

Informationerne bag de anklager er heller ikke fulgt op af beviser.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden