Foto: Patrick Semansky/AP
Internationalt

Trump beskylder Obama for at have aflyttet ham før valg

Donald Trump anklager Barack Obama for at have aflyttet Trumps telefoner op til valget sidste år.

Internationalt

»Forfærdeligt! Har lige fundet ud af, at Obama har aflyttet mig i Trump Tower lige før sejren. Intet fundet«.

Det skriver USA’s præsident Donald Trump i et tweet, hvorefter han kalder det for »et nyt lavpunkt« for den forhenværende regering.

Den påståede aflytning skal være rettet mod Trumps kampagnehovedkvarter op til valget i november sidste år. Og det er en af præsidentens hidtil mest opsigtsvækkende anklager mod Obama.

»This is Watergate«

Rækken af tweets fortsætter. I sit sjette tweet inden for blot en time sammenligner Trump den påståede aflytning Watergate-skandale i 1970'erne, hvor der blev der begået indbrud i et af det demokratiske partis kontorer af daværende præsident Richard Nixons medarbejdere.

Trump slutter af med at kalde den Barack Obama en »Slem (og syg) fyr!«.

Nuværende og tidligere efterretningsfolk sår, ifølge Washington Post, tvivl om Trumps påstand om, at Obamas folk skulle have aflyttet Trump Tower.

»Det er meget usandsynligt, at der var en telefonaflytning. Hvis det var tilfældet, betyder det, at en føderal dommer ville have fundet, at der var begrundet mistanke om, at han havde begået en forbrydelse eller var agent for en fremmed magt«, fortæller en tidligere højtstående efterretningsofficer, der er bekendt med lov om overvågning, til Washington Post, der kender hans navn, men ikke kan bringe det videre.

Kevin Lewis, der er talsmand for den tidligere præsident Barack Obama afviser præsident Donald Trumps beskyldninger om, at Obama skulle have aflyttet ham.

»Hverken præsident Obama eller nogen embedsmand i Det Hvide Hus har nogensinde beordret overvågning af nogen amerikansk statsborger. Enhver antydning af andet er simpelthen forkert«, siger talsmanden ifølge Reuters.

Ingen beviser

Ingen af præsidentens tweets følges af direkte beviser for påstanden. Ifølge avisen New York Times har Trumps rådgivere afvist at oplyse, om påstandene er baseret på briefinger fra myndigheder, eller om de informationerne, anklagen bygger på, stammer fra medier. Meget kunne dog tyde på, at anklagen kommer i kølvandet på en artikel med samme teori, der fredag blev bragt hos det stærkt konservative netmedie Breitbart.

I artiklen udlægges en række påståede »kendte skridt taget af præsident Barack Obamas regering i sine sidste måneder, der skulle underminere Donald Trumps kampagne og senere hans regering«.

Breitbart-artiklen skulle efter sigende have cirkuleret blandt medarbejdere i Det Hvide Hus. Men noget tyder på, at embedsmænd ikke kendte til planerne om anklagen, der nu kommer direkte fra Trump på Twitter.

»En embedsmand i Det Hvide Hus fortæller, at forventningerne til lørdag var en 'stille og rolig dag'. Ingen planer om aflytnings-anklage«, skriver Robert Costa, der er politisk reporter på Washington Post.

Han skriver også, at flere embedsmænd »vågnede overraskede op«, fordi de ikke var blevet orienteret om »hans planer«.

Russiske forbindelser

Flere nøglepersoner fra Trumps kampagnestab blev aflyttet under og efter valget af amerikanske efterretningstjenester, fordi de var i kontakt med højtstående russiske agenter gentagne gange sidste år.

De russiske forbindelser kostede også Michael Flynns post som Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver.

Efter kun tre uger forlod han sin post, efter at have drøftet amerikanernes sanktioner mod Rusland med den russiske ambassadør i USA i december. Og Trump-regeringens justitsminister, Jeff Sessions, er nu anklaget for at have haft kontakt til selv samme ambassadør to gange i løbet af 2016 uden at have oplyst om det.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En afledningsmanøvre

New York Times skriver, at en præsidents beslutning om at komme med en så grov beskyldning uden at følge den op med beviser, er bemærkelsesværdig. Selv for en leder, der »gentagne gange har vist sig villig til at komme med påstande, der er falske eller baseret på rygter«.

Philip Rucker, der er politisk redaktør hos Washington Post mener, at Trumps tweets er en form for afledningsmanøvre:

»Det har længe været Trumps fremgangsmåde at opildne nye kontroverser for at lede opmærksomheden væk fra ødelæggende nyheder«.

Flere anklager

Donald Trump har tidligere anklaget Obama for at stå bag massive protester imod ham og for at have en finger med i spillet i de mange lækager, der er sluppet ud fra Det Hvide Hus.

»Jeg tror, at præsident Obama står bag det, for hans folk står helt klart bag det. Og nogle læk kommer formentlig fra den gruppe, hvilket er alvorligt, når det kommer til national sikkerhed. Men sådan er politik, og det vil nok fortsætte sådan«, sagde Donald Trump i et interview om lækagerne til tv-stationen Fox News.

Informationerne bag de anklager er heller ikke fulgt op af beviser.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce