Foto: AP/Alex Brandon
Foto: Alex Brandon/AP

Foto: AP/Alex Brandon

Internationalt

Det Hvide Hus: Kongressen skal undersøge, om Obama beordrede en aflytning af Trump

Det Hvide Hus kræver nu, at Kongressen efterforsker den påståede aflytning af Trump Tower.

Internationalt

Der har været stille blandt medarbejdere i Det Hvide Hus, siden Trump i går anklagede Obama for at have aflyttet Trump Tower.

Trump fremlagde ingen beviser for bekyldningerne, men nu kræver Det Hvide Hus en efterforskning af Obamas påståede aflytning.

»Informationer om potentiel politisk motiveret overvågning inden valget 2016 er meget bekymrende. Præsident Trump anmoder om, at kongressens efterretningsudvalg, som del af deres undersøgelse af russisk aktivitet, også undersøger om præsidentielle efterforskningsbeføjelser blev misbrugt i 2016«.

Sådan lyder det fra pressesekretær i Det Hvide Hus, Sean Spicer, i en række tweets.

Obama aflyttede Trump

Pressesekretærens reaktion kommer, efter at Trump i en række tweets lørdag anklagede sin forgænger Barack Obama for at have aflyttet hans kampagnehovedkvarter op til valget i november sidste år.

»Forfærdeligt! Har lige fundet ud af, at Obama har aflyttet mig i Trump Tower lige før sejren. Intet fundet«, skrev Donald Trump fra sin Twitter-konto. Her sammenlignede han også den påståede aflytning med Watergate-skandalen i 1970'erne, hvor der blev begået indbrud i et af det demokratiske partis kontorer af daværende præsident Richard Nixons medarbejdere.

Anklagen har fået både demokrater og republikanere til at efterlyse en forklaring fra Donald Trump.

Obamas talsmand afviser anklage

Kevin Lewis, der er talsmand for den tidligere præsident Barack Obama afviser præsident Donald Trumps beskyldninger om, at Obama skulle have aflyttet ham.

»Hverken præsident Obama eller nogen embedsmand i Det Hvide Hus har nogensinde beordret overvågning af nogen amerikansk statsborger. Enhver antydning af andet er simpelthen forkert«, sagde talsmanden ifølge Reuters.

Nuværende og tidligere efterretningsfolk såede ifølge Washington Post også tvivl om Trumps anklager:

»Det er meget usandsynligt, at der var en telefonaflytning. Hvis det var tilfældet, betyder det, at en føderal dommer ville have fundet, at der var begrundet mistanke om, at han havde begået en forbrydelse eller var agent for en fremmed magt«, fortalte en tidligere højtstående efterretningsofficer, der er bekendt med lov om overvågning, til Washington Post, der kender hans navn, men ikke kan bringe det videre.

Sean Spicer skriver fra sin Twitter-konto, at »hverken Det Hvide Hus eller præsidenten vil kommentere sagen yderligere før undersøgelsen er gennemført«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce