Tysklands forbundskansler er dybt frustreret over den tyrkiske præsidents massearrestationer og hans kampagne for at give sig selv mere magt. Men Angela Merkel har samtidig brug for Recep Tayyip Erdogan for at forhindre en ny stor bølge af flygtninge i Europa.
Foto: Arkivfoto: AP / Axel Schmidt/AP

Tysklands forbundskansler er dybt frustreret over den tyrkiske præsidents massearrestationer og hans kampagne for at give sig selv mere magt. Men Angela Merkel har samtidig brug for Recep Tayyip Erdogan for at forhindre en ny stor bølge af flygtninge i Europa.

Internationalt

Erdogans nazist-anklage: EU-lande frygter tyrkisk magtkamp i Europa

Tyskland, Østrig og Holland vil forbyde tyrkiske ministre at holde politiske møder i deres lande. Tyrkiets leder beskylder Berlin for »nazi-metoder« efter at et møde i Tyskland blev aflyst.

Internationalt

Når der bor tre millioner etniske tyrkere i Tyskland og halvdelen af dem har stemmeret i Tyrkiet, så er det alt andet end ligegyldigt, hvad de mener om næste måneds skelsættende tyrkiske folkeafstemning.

Derfor har den tyrkiske regering og landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, store planer om, at tyrkiske ministre skal føre kampagne i Tyskland og andre europæiske lande forud for folkeafstemningen 16. april.

Afstemningen lægger op forfatningsændringer, der vil give Erdogan langt større magt som præsident i kølvandet på sidste års fejlslagne militærkup.

Tyskland, I har intet at gøre med demokrati. Denne fremgangsmåde er ikke forskellig fra fortidens nazi-metoder

Både i selve Tyrkiet og blandt de mange udvandrede tyrkere er vælgerne splittet i en hård kamp for og imod præsidenten. Europæiske myndigheder frygter for optøjer og andre trusler mod den offentlige sikkerhed – og det fik i sidste uge tyske lokalmyndigheder til at aflyse kampagnemøder for blandt andre Tyrkiets justitsminister, Bekir Bozdag.

I løbet af weekenden reagerede præsident Erdogan på aflysningen ved at beskylde Tyskland for »nazi-metoder«, der efter hans opfattelse er et forsøg på at forhindre et ja ved folkeafstemningen.

»Tyskland, I har intet at gøre med demokrati. Denne fremgangsmåde er ikke forskellig fra fortidens nazi-metoder«, sagde Recep Tayyip Erdogan søndag.

Den nye konflikt kommer oven på måneders gradvis forværring af forholdet mellem Ankara og Berlin, senest i forbindelse med arrestationen af den tyske journalist Deniz Yücel, hvis kritiske journalistik betegnes som »terror-propaganda« af de tyrkiske myndigheder.

Erdogan rammer Hollands valgkamp

Præsident Erdogans seneste brandtale mod Tyskland har i dag fået en talsmand for forbundskansler Angela Merkel til at advare om, at nazi-sammenligningen er »fuldstændig uacceptabel«.

Den voksende konflikt mellem EU’s største medlemsland og et stadig mere autoritært Tyrkiet får nu også andre europæiske regeringer til at undersøge, om de kan forhindre tyrkiske ministre i at holde politiske kampagnemøder i Europa.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, mener at Tyske myndigheder bruger 'nazi-metoder' for at forhindre Tysklands etniske tyrkere i at stemme ja til en reform af den tyrkiske forfatning, der vil give Erdogan meget mere magt.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, mener at Tyske myndigheder bruger 'nazi-metoder' for at forhindre Tysklands etniske tyrkere i at stemme ja til en reform af den tyrkiske forfatning, der vil give Erdogan meget mere magt.

Den hollandske regeringsleder Mark Rutte – som selv står i en valgkamp forud for landets parlamentsvalg i næste uge – undersøger »alle lovlige muligheder« for at forhindre den tyrkiske udenrigsminister i at holde et planlagt kampagnemøde i Holland.

»Hollands offentlige rum er ikke et sted, hvor andre lande skal føre politiske kampagner«, siger Mark Rutte til den hollandske tv-station NOS.

Mark Ruttes modstander ved det hollandske valg, den indvandrerfjendske nationalist Geert Wilders, har straks grebet lejligheden til at kalde Erdogan for en »islam-fascistisk« leder.

Østrig efterlyser europæisk forbud

Det nye sammenstød med Tyrkiets ledere er blevet et stort samtaleemne i korridorerne under et møde for EU-landenes udenrigs- og forsvarsministre i Bruxelles i dag, selv om problemet ikke er på den officielle dagsorden.

»Vi vil ikke have andre landes konflikter importeret til Østrig«, siger den østrigske udenrigsminister, Sebastian Kurz.

Hollands offentlige rum er ikke et sted, hvor andre lande skal føre politiske kampagner

Allerede i går gik Østrigs kansler, Christian Kern, så vidt som til at efterlyse en fælles europæisk beslutning om at forbyde tyrkiske ministre at føre europæisk kampagne for en forfatningsreform, der »yderligere vil svække retssikkerheden i Tyrkiet«.

I et interview med avisen Welt am Sonntag sagde Christian Kern også, at EU helt bør aflyse de stagnerede forhandlinger om at optage Tyrkiet i unionen, fordi Erdogan »tramper på grundlæggende demokratiske rettigheder«.

Ministre fra andre lande afviser imidlertid, at der skulle være behov for et europæisk forbud mod tyrkiske valgmøder.

Det bør være op til de enkelte medlemslande, lyder det fra blandt andre den danske udenrigsminister:

»Det er tyskernes opgave at vurdere det, og det er også vores opgave at vurdere det, når det kommer dertil«, siger Anders Samuelsen (LA).

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tyske ministre vil nedtrappe krisen

Selv de tyske ministre synes at mane til ro under møderne i Bruxelles.

»Det afgørende er nu at få nedtrappet det her«, siger Tysklands forsvarsminister, Ursula von der Leyen, som er en del af forbundskansler Merkels inderkreds.

Det er tyskernes opgave at vurdere det, og det er også vores opgave at vurdere det, når det kommer dertil

Angela Merkels store dilemma er, at hun trods frustrationerne har hårdt brug for Recep Tayyip Erdogan for at sikre, at EU’s flygtningeaftale med Tyrkiet kan fortsætte med at eksistere.

Hvis præsident Erdogan bryder aftalen om at forhindre syriske flygtninge i at rejse videre fra Tyrkiet til Europa, kan det sende en ny stor strøm af flygtninge af sted mod ikke mindst Tyskland.

I så fald risikerer Merkel en ny politisk krise i sit hjemland, netop som hun selv forsøger at blive genvalgt ved det tyske parlamentsvalg i september.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce