Tre dage før Kvindernes Internationale Kampdag i 2015 bankede det på Zheng Churans dør sent om aftenen. Uden for hendes hjem i den kinesiske storby Shenzhen stod syv civilklædte mænd og en politibetjent, som bad hende om at følge med på politistationen.
Hun havde sammen med en gruppe feministiske aktivister planlagt at markere kampdagen ved at dele klistermærker ud til buspassagerer ved et stoppested. De ville sætte fokus på seksuel chikane af kvinder i offentlige transportmidler.
»Det var nogle meget harmløse, søde klistermærker«, fortæller 27-årige Zheng Churan, som i dag er en af Kinas fremtrædende feministiske stemmer.
På politistationen blev hun afhørt i timevis. Sammen med fire andre feminister blev hun tilbageholdt i 37 dage under stor mediebevågenhed fra udlandet – og en larmende tavshed fra de nationale medier. I dag ser politiet hende fortsat som en »potentiel kriminel«, og hun har fået besked på at holde lav profil, fordi civil aktivisme er ildeset i den kommunistiske regering.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her