Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: Thomas Borberg
Internationalt

Bekymret sikkerhedsekspert: Danskerne ved ikke, at de er lette ofre for aflytning

I virkeligheden er dit fjernsyn en computer, der kan hackes. Og mange apps kan overtage din telefon, advarer ekspert efter stor Wikileaks-afsløring.

Internationalt

Hele 8.000 interne og hemmelige CIA-dokumenter er blevet lækket af Wikileaks. Her fremgår det, at CIA og kriminelle hackere kan bryde ind i en række forbruger-gadgets og apps, iPhones, Android-telefoner og Samsung-fjernsyn og aflytte samtaler.

Ifølge flere danske it-eksperter, er der grund til bekymring.

Begge påpeger dog, at den viden, der nu er kommet ud i offentligheden er »et gammelkendt problem«, som nu er blevet dokumenteret.

Ligner måske et fjernsyn, men...

»De enheder, man har derhjemme, om det så er telefoner eller fjernsyn, det er sådan set en computer. Den kan man overtage og med en dommerkendelse bruge til aflytning, og det er der rigtig mange, der ikke er klar over«, siger Rasmus Theede, der er it-sikkerhedsekspert og formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

Rådet repræsenterer et bredt udsnit af danske aktører i den offentlige og private sektor samt inden for forskningsverdenen, som har fokus på it-sikkerhed. Blandt andre Forbrugerådet, DTU og TDC.

Rasmus Theede, it-sikkerhedsekepert

Han mener også, at der er grund til at bekymre sig som almindelig dansker, fordi vi »slæber en masse udstyr med hjem«, der måske nok ligner et fjernsyn, men også kan meget andet:

»I virkeligheden hænger man en computer, ofte med indbygget webcam, op på væggen, og den computer kan hackes og aflyttes ligesom din pc, laptop og telefon«.

Stoler på dansk politi

Rådet for Digital Sikkerhed har »som udgangspunkt ikke mistillid« til politiet i Danmark, fordi det »forhåbentlig aflytter med en dommerkendelse« og er underlagt nogle skrappe regler.

Men Rasmus Theede fortæller om en sag for nogle år siden i England, hvor efterretningstjenesten MI6 havde hacket en del webkameraer og fulgte med i, hvad folk lavede hjemme i stuen - og også i lidt for mange tilfælde. Det kom frem, at overvågningen var blevet misbrugt.

Niels Elgaard Larsen, der er næstformand i It-Politisk Forening, har ikke tiltro til, at CIA nødvendigvis handler i »en god sags tjeneste«, når de overvåger.

»Selvfølgelig er det her alvorligt. CIA laver masseovervågninger uden dommerkendelse, og der er grund til at antage, at nogle af dem, der udsættes for overvågning, overvåges, blot fordi det er interessant. Danskere kan også meget vel være aflyttet«, siger han.

Hackerteknikker udbredes

Er der grund til at være bekymret for, at der er andre hackere, der med lækagen nu får indsigt i CIA’s hackerteknikker?

»Ja, det synes jeg. Hvis man tager elektronisk udstyr med ind i sit hjem og ikke har gjort noget for at sikre det, så skal man være bekymret. Udfordringen er, at der ikke springer noget op automatisk på din fjernsynsskærm om, at du skal opdatere. Derfor er det sværere at gå til end en almindelig computer og mere sårbart, og det gælder især det billige udstyr«, forklarer Rasmus Theede.

Den eneste måde, man kan sikre sig på er, at sørge for, at fjernsynet ikke er på internettet. Men så kan man ikke bruge alle de smarte tv-features som Netflix.

Tape og opdatering

Hvad skal man gøre, hvis man eksempelvis har et Samsung-tv derhjemme?

»Det har jeg. Jeg har slået kameraet fra i menuen og har sat et stykke tape henover kameraet. Og så er der en mikrofon, som er lidt sværere at gøre noget ved. Derudover sørger jeg for at opdatere det«.

Hvordan opdaterer man et fjernsyn?

»Man slutter fjernsynet til internettet. Men ikke alle mærker kan opdateres, og det er en stor udfordring«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad kan man ellers gøre?

»Har man eksempelvis et webcam på sit fjernsyn, er det godt med et kodeord. Problemet er, at selv om man gør alt muligt, kan eksempelvis CIA og andre komme ind alligevel. Den eneste måde, man kan sikre sig på, er at sørge for, at fjernsynet ikke er på internettet. Men så kan man ikke bruge alle de smarte tv-features som Netflix«.

Gratis kan være en advarsel

Og når det gælder telefoner?

»Den skal opdateres, og så skal man passe på hvilke apps, man installerer på sin telefon. Det er super svært at finde ud af, hvilke man skal holde sig fra«.

»Hvis noget er gratis, er det en god idé ikke at installere den, fordi det kan være en ondsindet en, der overtager din computer, slår kameraet til og lytter til alt, hvad du snakker om. Det er rigtig almindeligt, at en telefon bliver overtaget på den måde. Én ting er, hvis aflytningen sker hjemme i stuen. Noget andet er, hvis det sker i bestyrelseslokaler og andre steder«.

Rasmus Theede understreger samtidig, at det var en »and«, da Wikileaks tidligere tweetede, at CIA kan bryde ind i blandt andet krypterede messenger-apps som WhatsApp.

»Men det kan de altså ikke, så det er en sikker kommunikation at bruge«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce