Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Præsident Trump har fået et nyt hovedbrud, efter at hans skattepapirer fra 2005 er blevet lækket - eller måske er det præsidenten selv, der står bag.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Præsident Trump har fået et nyt hovedbrud, efter at hans skattepapirer fra 2005 er blevet lækket - eller måske er det præsidenten selv, der står bag.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

265 millioner i skat: Trumps skatteoplysninger er blevet lækket

Trump tjente knap 2 milliarder i 2005, viser lækkede skattepapirer, som - måske - kan være lækket af præsidenten selv.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For første gang får offentligheden nu indsigt i dele af præsident Trumps nyere skatteforhold, da hans årsopgørelse for skatteåret 2005 er blevet lækket. Freelance-journalisten David Cay Johnson har fået fingre i papirerne og offentliggjort dem i samarbejde med tv-kanalen NBC.

Den korte sammenfatning på to sider viser, at Donald Trump i 2005 betalte 265 millioner kroner i indkomstskat til den amerikanske statskasse af en samlet skattepligtig indkomst på knap 1,1 milliarder - en bruttoskatteprocent på 24 procent.

Donald Trump har som den første præsidentkandidat siden Watergate-skandalen afvist at offentliggøre sine skattepapirer. I første omgang henviste Trump til, at hans selvangivelse var under granskning af skattevæsenet og ville blive offentliggjort senere, men efter valgsejren er det løfte stukket i glemmebogen.

»De eneste, der bekymrer sig om mine skattepapirer, er journalister«, sagde præsident Trump ved et pressemøde i sidste måned.

Tjente 2 milliarder kroner

Men de lækkede papirer er faktisk på en måde positive for Donald Trump. I valgkampen påstod Hillary Clinton og mange andre politiske modstandere, at Trump havde gedulgte motiver for at gemme selvangivelserne af vejen.

»Måske er han ikke så rig, som han påstår eller måske giver han ikke så meget til velgørenhed«, sagde Clinton i en tv-debat med Trump. Måske »har han intet betalt i indkomstskat«, antydede modkandidaten.

For det første viser de, at præsidenten - med mindre 2005 var et enestående godt år for forretningen - er en overordentligt velstående mand. Selvangivelsen indeholder en afskrivning for et tidligere tab på over 700 millioner kroner, så i alt tjente Trump næsten 2 milliarder i 2005.

Hans bruttoskatteprocent på 24 lyder ikke af meget i danske ører og er med sin store afskrivning da også betydeligt mindre end de 35 procent, der dengang var USA’s topskat. Men det er betydeligt mere end f.eks. rigmanden Warren Buffet, der sidste år oplyste at betale 16 procent af sin bruttoindkomst i skat.

De lækkede papirer indeholder ikke detaljerne bag fradrag og indkomst, så det er umuligt at udrede detaljerne i Trumps skattebetaling.

Det får bl.a. journalist David Cay Johnston, der fik tilsendt papirerne fra en for ham ukendt kilde til at spekulere i, at det kan være Trump selv, der har lækket papirerne. Johnston, der tidligere var journalist på New York Times, har dækket Donald Trumps gøren og laden i mere end 30 år.

»Det er afgjort muligt, at det er Donald Trump, der har sendt det til mig«, siger Johnson til NBC.

»Donald Trump skaber sin egen virkelighed. Han bor i den her verden, som ikke er den samme verden, som du og jeg bor i, hvor der findes håndgribelige fakta«, siger Johnson.

Det Hvide Hus reagerede allerede før NBC’s offentliggørelse af papirerne imidlertid med et skarpt angreb.

»Man ved, at folk er desperate efter seertal, når de er villige til at bryde loven for at sende en historie i omløb om en årsopgørelse på to sider, der er over et årti gammel«, skriver Det Hvide Hus i en pressemeddelelse.

New York Times har tidligere offentliggjort dele af Trumps skatteopgørelser fra 1995, der bl.a. viste en afskrivning på knap 7 milliarder kroner i tab. Dengang var Trump i forretningsmæssig krise, mens Trump i 2005 stod i zenit som vært på det populære reality-tv-show 'The Apprentice'.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Demokrater: Det er en afledningsmanøvre

Også ledende Demokrater ser skattepapirerne som en afledningsmanøvre i forhold til forhandlingerne om en ny sundhedsreform, Trumpcare, der har splittet det republikanske parti. Nu er der pludselig ikke den store lyst til at snakke om præsidentens skat.

»Demokraterne skal fokusere på Trumpcare i morgen og de millioner, der vil stå uden sundhedsforsikring, og ikke blive distraheret af to sider fra en årsopgørelse fra '05«, skriver Clintons tidligere talsmand Brian Fallon på Twitter.

»Jeg er sikker på, at Trump vil foretrække at tale om årsopgørelser og ikke de millioner af mennesker, der mister deres sundhedsforsikring«, tweeter Demokraternes partisekretær Tom Perez.

Mens tallene i sig selv kan siges at være positive for Trump, så er den fornyede opmærksomhed om hans skattebetaling det ikke nødvendigvis.

Afsløringen kan skabe nyt pres for, at præsidenten som tidligere lovet offentliggør sine samlede skattepapirer fra de seneste år.

De vil ikke alene gøre det muligt at vurdere Trumps formue, og om hans påstande om sin velgørenhed er korrekte. Det kan også give et indblik i de påståede forretningsforbindelser mellem Donald Trump og Rusland, der er en del af de mange historier om kontakt mellem Putin-styret og Trump-kampagnen, der i øjeblikket fortælles i amerikansk presse, og som flere politikere har krævet en undersøgelse af.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden