Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Gasprom-chefen Aleksej Miller (t.h.) briefede 20. januar præsident Vladimir Putin om bl.a. Nord Stream 1 og Nord Stream 2.
Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Gasprom-chefen Aleksej Miller (t.h.) briefede 20. januar præsident Vladimir Putin om bl.a. Nord Stream 1 og Nord Stream 2.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rusland: Nord Stream 2 vil give bedre pris og sikrere leverancer

Rusland forsikrer, at Nord Stream 2 ikke handler om at presse Ukraine politisk, men om at gøre russiske gasleverancer så billige og stabile som muligt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rusland lægger ikke skjul på, at tanken med Nord Stream 2 er at minimere afhængigheden af Ukraine som transitland for russisk naturgas til Europa. Men Moskva bedyrer, at det ikke handler om politik, men om at holde prisen nede og øge forsyningssikkerheden til glæde for europæiske forbrugere.

»Vi ser, at Gasprom har fokus på projekter, som vil tillade selskabet at vælge forsyningsruter. I dag findes dette valg ikke – vi kan ikke opfylde vore kontraktmæssige forpligtelser uden leverancer gennem Ukraine. Men hvis alle projekter bliver gennemført, vil transit via Ukraine ikke længere være påkrævet«, sagde Igor Jusjkov fra den Kreml-tilknyttede Fond for National Energisikkerhed i sidste uge til den russiske netavis Svobodnaja Pressa.

Gasprom, Ruslands statslige naturgasmonopol, er i gang med to store internationale rørledningsprojekter, der kan gøre Ukraine overflødigt som transitland. Ud over Nord Stream 2 handler det om Turkish Stream, der skal føre gas over Sortehavet fra Rusland til Tyrkiet. Turkish Stream blev stillet i bero efter Tyrkiets nedskydning af et russisk kampfly i november 2015, men efter tøbruddet mellem de to lande blev en endelig aftale underskrevet i oktober 2016.

Gensidig afhængighed

Moskva regner det tilsyneladende også for noget nær sikkert, at Nord Stream 2 bliver gennemført trods modstand fra en række EU-lande. Alene i år, inden alle tilladelser er på plads, har Gasprom budgetteret med at investere omregnet 13 milliarder kroner i gasledningen fra Rusland til Tyskland.

Jeg nærer ingen større tvivl om, at dette projekt realiseres

»Jeg nærer ingen større tvivl om, at dette projekt realiseres. Når nogen modarbejder noget, er der selvfølgelig altid elementer af usikkerhed, som er dårlige for forretningerne. Men det er nødvendigt at gå fremad«, erklærede præsident Vladimir Putin i december sidste år.

Putin pointerede, at behovet for gasledningen understreges af, at Gasprom i dag leverer mere naturgas til Europa – over 600 millioner kubikmeter om dagen – end Rusland eller Sovjetunionen før har gjort. Og at der ikke bliver tale om europæisk afhængighed af Rusland, men om gensidig afhængighed.

»Hvis vore kunder bliver afhængige af sælgeren, bliver vi – sælgeren – afhængige af køberen, eftersom gas via rørledninger leveres til en specifik køber«, sagde Putin.

Gasproms vigtigste marked

Gasprom har i de senere år haft fokus på salg af naturgas til Kina, hvortil man er ved at bygge rørledningen Sibiriens Kraft, men det europæiske marked er stadig langt vigtigere.

»Reelt har Gasprom ingen fremtid uden det europæiske marked«, skriver Mikhail Krutikhin, partner i det fritstående konsulentfirma RusEnergy, i en analyse for tænketanken Carnegie Moscow Center.

Under et besøg i Ungarn i sidste måned forsikrede Putin, at »vi har ingen politiske mål, hvad gælder transit af gas gennem Ukraine«.

»Hvis det er økonomisk holdbart og sikkert, udelukker vi ikke muligheden for at transportere noget gas via Ukraine også. Det handler om diversificering og økonomisk bæredygtighed«, sagde Putin.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politisk gasforsyning

Mens Ukraine og andre østeuropæiske lande beskylder Rusland for at bruge naturgas som politisk våben, har Rusland omtrent det modsatte syn på sagen.

Set fra Moskva har Ukraine, som endnu i 2011 var transitland for omkring 70 procent af den russiske naturgas til Europa, udnyttet sin position til at afpresse Rusland, sikre sig urimeligt gunstige vilkår og samtidig true gasleverancerne til Europa flere gange.

Siden 2009 har der været langtidskontrakter mellem russiske Gasprom og ukrainske Naftogas, men de udløber 1. januar 2020, hvilket i Ruslands optik gør det nødvendigt at have Nord Stream 2 klar i 2019.

»Hvis den eneste måde at opfylde forpligtelserne mellem Gasprom og dets europæiske partnere på er at bruge ukrainske rørledninger efter 2019, vil det give Kijev stor magt over EU’s energistabilitet og -sikkerhed og gøre gasforsyningen endnu mere politisk motiveret, end tilfældet er nu«, hedder det i en rapport, som den russiske Fond for National Energisikkerhed præsenterede i Bruxelles i sidste måned.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden