0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Borgerligt regeringsparti er størst i Holland. Wilders' parti er næststørst

VVD-formand Mark Rutte ser ud til at fortsætte som premierminister efter valget i Holland.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kilde: Politiken

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mange mennesker kan ånde lettet op efter valget i Holland onsdag.

Mest måske premierminister Mark Rutte fra det borgerligt liberale VVD, der nok går 8 mandater tilbage, men med 33 mandater fortsat er landets klart største og dermed står til at bevare regeringslederposten.

Det viser en prognose fra Hollands public service-station NOS på baggrund af de 95 procent af stemmerne, der allerede nu er optalt.

Mark Rutte har ifølge mange hollandske kommentatorer nydt godt af den diplomatiske krise med Tyrkiet, hvor den tyrkiske præsident Erdogan kom med besynderlige nazist-sammenligninger, da Holland ikke ville lade to tyrkiske ministre føre valgkamp i Holland.

Mange hollændere mener, at deres regeringsleder har håndteret situationen flot, og han har fået langt mere tv-tid den seneste uge end rivalerne.

Et spagt patriotisk forår

Det andet lettelsens suk kommer fra mange etablerede politiske kræfter, i særdeleshed i EU, som har frygtet, at Geert Wilders’ frihedsparti ville storme frem, hvilket kunne ses som et forvarsel om en populistisk opblomstring i Europa, hvor først Frankrig og siden Tyskland går til valg.

Geert Wilders står til 20 mandater ud af Tweede Kamers 150 mandater, hvilket er en fremgang på 5 mandater der nok gør Frihedspartiet til Hollands næststørste parti, men som samtidig ligger noget under forventningen.

Og det er ikke just den blomstrende start på det såkaldte »patriotiske forår«. i Europa, som Geert Wilders havde forudset til først Frihedspartiet i Holland, siden Front National i Frankrig til april og endelig Alternative für Deutschland til september.

Det skal dog også bemærkes, at FvD Forum for Demokrati står til at komme ind med to mandater, så fremgangen til de såkaldte højrepopulister er trods alt værd at bemærke.

Nedsmeltede socialdemokrater

Valgets helt store taber er Socialdemokraterne PvdA, der har lidt under de seneste 5 års brede regeringssamarbejde med det borgerligt liberale VVD.

Ved valget i 2012 fik partiet 38 pladser i parlamentet. Nu står det til 9. Av.

Socialdemokraterne har indgået svære kompromiser i regeringen om blandt andet nedskæringer i sociale ydelser og forhøjelse af pensionsalderen fra 65 til 67 år. Beslutninger, der har udløst skarp kritik fra partier til venstre for Socialdemokraterne.

Måske har det hjulpet GrønneVenstre, GL, der står til et kanonvalg med den unge partileder Jesse Klaver i spidsen. Fra 4 mandater i 2012 til 14 mandater i dag, lyder prognosen. Også Socialistpartiet går frem – fra 14 til 15 mandater.

Valget efterlader Holland med 6 mellemstore partier. Mark Ruttes VVD skal derfor minimum gå sammen med tre andre partier for at sikre sig det nødvendige flertal i Tweede Kamer.

Både det liberale D66 og kristendemokraterne CDA står til at få 19 mandater.

Regeringsforhandlingerne, der ifølge traditionen ledes af valgets største parti, plejer at tage et par måneder. I mellemtiden fortsætter den nuværende regering.