Rex Tillerson, udenrigsminister -har skærpet tonen over for Nordkorea. Arkivfoto: AP/Steve Helber)
Foto: Steve Helber/AP

Rex Tillerson, udenrigsminister -har skærpet tonen over for Nordkorea. Arkivfoto: AP/Steve Helber)

Internationalt

Amerikansk udenrigsminister nægter at forhandle med Nordkorea om atomprogram

Rex Tillerson har skærpet tonen over for det asiatiske land.

Internationalt

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, afviser fuldstændig at indlede forhandlinger med Nordkorea om landets atom- og missilprogram.

Under en rundrejse i Sydøstasien siger Tillerson for første gang, at Trump-regeringen kan blive tvunget til at gennemføre forebyggende angreb, »hvis de (Nordkorea, red.) øger truslen fra deres våbenprogram« til et uacceptabelt niveau.

Dermed udelukker han enhver tilbagevenden til forhandlingsbordet for at vinde tid ved at bremse Nordkoreas accelererende missilprogram.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, meddelte ellers nytårsdag, at man har nået »det sidste stadium« i forberedelsen af en prøveaffyring af et interkontinentalt ballistisk missil, der vil kunne nå det amerikanske fastland.

USA har skærpet tonen

Udenrigsministerens udtalelser, der blev fremsat i går i Sydkoreas hovedstad, Seoul, er Trump-regeringens første offentlige tilkendegivelse af, hvilke løsningsmodeller der er i spil.

De gør det tydeligt, at ingen af modellerne omfatter en forhandlet aftale eller blot at vente på, at den nordkoreanske regering bryder sammen.

»Den strategiske tålmodigheds politik er slut«, siger Tillerson med henvisning til et udtryk, der blev brugt af Barack Obamas regering.

Udtrykket beskriver en politik, hvor man venter på, at nordkoreanerne ændrer kurs, mens man gradvist skruer op for sanktioner og hemmelige aktioner, herunder brugen af cybervåben mod landets atomprogram.

Forhandlinger »kan kun opnås gennem at fjerne alle atomvåben, altså ved at opgive deres masseødelæggelsesvåben«, siger Tillerson.

Nordkorea har faktisk forpligtet sig til netop dette allerede i 1992 og også i senere aftaler, men har aldrig levet op til løfterne.

»Først når det er sket, vil vi være villige til at indlede forhandlinger med dem«, siger udenrigsministeren.

Rex Tillersons advarsler mod Nordkorea i går i Seoul var langt mere specifikke og krigeriske end hans udtalelser under hans første stop på rundrejsen torsdag i Tokyo.

Den inkonsekvente tone kan skyldes, at han ville signalere en hårdere linje, inden han i dag lander i Beijing, som er det tredje og sidste besøgsmål på rundrejsen.

Den kan også være udtryk for, at Tillerson forsøger at sende de rette diplomatiske signaler i en region, hvor der er sået tvivl om amerikanernes fremtidige engagement.

Da Donald Trump for et år siden var præsidentkandidat, truede han i et interview med at trække amerikanske soldater ud af Stillehavsregionen, hvis ikke Sydkorea og Japan begynder at betale en større del af omkostningerne. Under Tillersons besøg i Sydkorea og Japan er det krav dog ikke blevet nævnt.

Kinas forslag dur ikke

Efter den amerikanske udenrigsminister fredag eftermiddag havde besøgt den demilitariserede zone mellem Sydkorea og Nordkorea og kigget over på nordkoreansk territorium – hvilket nærmest er blevet et ritual, når amerikanske ministre besøger Sydkorea første gang – afviste han eksplicit et kinesisk forslag om at få Nordkorea til at suspendere sine missiltests, mod at USA og Sydkorea indstiller alle deres årlige fælles militærøvelser, der bliver afholdt nu.

Tillerson mener, at en suspension blot vil betyde, at Nordkorea bevarer sine »omfattende våbenkapaciteter«, som allerede udgør en for stor trussel imod USA og USA’s allierede.

Derfor vil han ikke indlede forhandlinger, før Nordkorea accepterer helt at afvikle sine atom- og missilprogrammer.

Oversættelse: Mette Skodborg

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce