Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Stemningen virkede tydeligt anspændt til pressekonferencen mellem de to ledere, der repræsenterer to forskellige politiske stilarter og filosofier.
Foto: Evan Vucci/AP

Stemningen virkede tydeligt anspændt til pressekonferencen mellem de to ledere, der repræsenterer to forskellige politiske stilarter og filosofier.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump: Måske er vi begge blevet aflyttet af Obama

Den tyske kansler nedtonede uenighed til møde med USA’s præsident og gik til forsvar for frihandel.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Talepunkterne var fuld af diplomatiske fraser, da præsident Donald Trump tog imod Tysklands kansler Angela Merkel i Det Hvide Hus.

»Det er bedre at tale med hinanden end om hinanden, og det viser vores møde i dag«, sagde kansler Merkel.

Men stemningen virkede tydeligt anspændt til pressekonferencen mellem de to ledere, der repræsenterer to forskellige politiske stilarter og filosofier. Trump har kaldt Merkels flygtningepolitik for »en katatrofe«, mens Merkel på sin side sendte en yderst forbeholden lykønskning, da Trump vandt præsidentvalget sidste år.

USA er blevet behandlet »meget unfair«

Donald Trump forsikrede på pressekonferencen, at USA bakker varmt op om Nato, og roste Merkel og den franske præsident Hollande for at lede Minsk-forhandlingerne om Krim-halvøens fremtid efter den russiske annektering af det ukrainske territorium.

Men han understregede sit budskab om, at USA er blevet behandlet »eget unfair«, både når det gælder de europæiske landes bidrag til Nato, og i det internationale handelssamarbejde. USA har ifølge landets statistiske kontor for handel et handelsunderskud på 450 milliarder med Tyskland.

»Jeg må sige, at Tysklands forhandlere hidtil har gjort det bedre end USA’s på dette område. Vi vil gøre det bedre - ikke for at vinde, men for at det skal være fair«, sagde Trump.

Mødet fylder lidt i den amerikanske presse

Det fik kansler Merkel til afdæmpet at minde om, at det er EU, der forhandler på Tysklands vegne, og pædagogisk forsvare frihandelsaftal overfor den skeptiske præsident.

»Præsidenten har klart lagt sin filosofi frem, når det gælder USA«, sagde Merkel om de nye amerikanske handelspolitiske toner.

»I tysk erhvervsliv har vi gjort den erfaring, at de frihandelsaftaler vi laver, faktisk giver flere job, og at begge sider vinder på aftalerne. Det er den ånd, vi skal lade os lede af i forhandlingerne mellem EU og USA, og jeg håber at vi kan komme tilbage til forhandlingsbordet«, sagde Merkel om de forhandlinger om den transatlantiske TTIP-frihandelsaftale, der har stået stille siden Trump blev præsident.

Mødet har fyldt bemærkelsesværdigt lidt i den amerikanske presse, og hvor forhandlingerne om en ny sundhedsreform og Trumps udokumenterede anklager mod præsident Obama for at aflytte ham, har sat dagsordenen.

Kommenterede aflytningsanklager

Trump kommenterede tvetydigt aflytningsanklagerne, som han på den ene side kaldte »fake news«, men mindede på den anden side med en rap replik om afsløringen af at Obama-regeringen i en periode aflyttede kansler Merkels mobiltelefon.

»På det her område har vi i hvert fald noget tilfælles, måske«, sagde Trump og gestikulerede mod en synligt beklemt kansler.

Merkel valgte en forsonlig linje, da hun blev spurgt om den nye præsidents stil og løftet om at sætte »USA først«.

»Alle borgere forventer, at deres ledere repræsenterer deres interesser. Folk er kommet ind i politik ad forskellige stier og det er godt«, sagde Merkel og understregede at de to også havde talt om de indbyrdes uenigheder.

»Vi lytter og forsøger at forstå hinanden så man kan nå til et kompromis. Det kan være svært, men det er derfor vi er her. Hvis alt bare gik gelinde, så var der ikke brug for politikere«, sagde Merkel.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden