Marine Le Pen hilser på sine vælgere ved et valgmøde i Nantes tidligere på året.
Foto: David Vincent/AP

Marine Le Pen hilser på sine vælgere ved et valgmøde i Nantes tidligere på året.

Internationalt

Mistanke om lyssky penge og svindel i Marine Le Pens omstridte valgkamp

Marine Le Pens venner med højreradikal fortid finansierer valgkampen for hende og partiet. Vennerne er som hun selv sigtet for misbrug af offentlige midler. Le Pen taler om et ’komplot’.

Internationalt

Marine Le Pen og hendes parti har to ansigter. I præsidentvalgkampen tegner hun billedet af Front National som et respektabelt parti, der fra 7. maj er klar til at regere landet. Modstanderne repræsenterer ’systemet’, som gør alt for at fremstille hendes parti som ekstremt og korrupt.

»Jeg er rystet over et politisk system og medier, som forsøger at vende franskmændenes opmærksomhed væk fra de virkelige problemer«, lyder en gennemgående sætning i de taler, hun i disse dage holder på møder landet over.

Hun henviser til de medier, som forsøger at komme bag myten om et parti, som under Marine Le Pens ledelse er gået fra at huse nyfascister, antisemitter og fanatiske katolikker til at blive et parti, som vil repræsentere hele folket, og hvor korruption og vennetjenester hører fortiden til i modsætning til virkeligheden i den borgerlige lejr.

Men glansbilledet af ’folkets parti’ får alvorlige revner i overfladen i disse dage. Marine Le Pen og hendes sekretær blev i sidste uge sigtet i sagen om partifunktionærer, som i strid med alle regler optræder som parlamentariske assistenter i EU-parlamentet lønnet af de europæiske skatteydere.

Torsdag aften bidrog tv-programmet ’Envoyé Spécial’, som med stor professionalisme dyrker den undersøgende journalistik, til at give seere og vælgere et indblik i Front Nationals metoder.

Programmets journalister viste blandt andet, hvordan indflydelsesrige mænd med tætte forbindelser til Marine Le Pen finansierer partiets valgkampe med metoder, som har fået undersøgelsesdommere til at sigte dem for »svindel« og »misbrug af offentlige midler«.

To af dem har en fortid i en højreekstremistisk studenterorganisation, og de optræder jævnligt i selskaber, hvor antisemitisme og beundring for fortidens fascistiske diktatorer hører til god tone.

»Disse sager kommer frem på det dårligst tænkelige tidspunkt. Siden Marine overtog ledelsen af partiet for fem år siden, har vi forsøgt at skabe et nyt image, men nu vælter fortidens spøgelser ud af skabet. Forhåbentlig lægger vores vælgere ikke mærke til det«, siger en ansat i partiet, som ikke ønsker at stå frem.

De kamæleoner, som skjuler sig i Front National, og som udnytter partiet til at udbrede helt afskyelige holdninger, skal skride

Indtil nu er det gået godt. »Marine Le Pens vælgere tror på påstanden om, at der er en sammensværgelse imod hende fra ’systemet’, som skal holde hende og ’folket’ væk fra magten«, sagde politologen Jean-Yves Camus på en konference om Front National forleden.

Voldelig fortid

Opmærksomheden retter sig mod en af Marine Le Pens venner fra studieårene, Frédéric Chatillon.

Han var i en periode formand for studenterorganisationen GUD (Groupe Union Défense) på det juridiske Assas-fakultet i Paris. Medlemmerne af GUD var kendt for at udkæmpe veritable slag mod kommunister og trotskister.

De var også kendt for overfald på jøder og arabere, som fandt sted under afsyngelse af nazihymner. En film viser Frédéric Chatillon og en anden af de sigtede under et besøg hos den belgiske fascist og tidligere SS-officer Leon Degrelle, som efter afslutningen af Anden Verdenskrig flygtede til Spanien.

Frédéric Chatillon figurerer også i politiets arkiver som »voldelig aktivist«, som »gør sig bemærket med sin Hitler-hilsen«. Han har i de seneste år også deltaget i møder i Bagdad mellem franske parlamentarikere og kræfter fra Front National med Syriens præsident.

Officielt indtager han ikke nogen position i partiet. Men bag kulisserne er han en af Marine Le Pens rådgivere, og han er først og fremmest manden, som sammen med partiets grundlægger, Jean-Marie Le Pen, finansierer partiets valgkampe, og ifølge Marine Le Pen har vennen lagt sine ekstreme holdninger bag sig.

»Hvis man skulle fjerne alle dem, der som 20-årige var aktive på den yderste højre- eller venstrefløj, ville der ikke være mange tilbage i Nationalforsamlingen«, udtalte hun for godt to år siden til tv-stationen BFMTV.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Personlig berigelse?

I dag er Frédéric Chatillon en af partiets ’leverandører’ via selskabet Riwal, der sælger ’pakker’ med plakater, foldere, en hjemmeside og en bog med politiske instrukser til partiets kandidater ved valgene. Kandidaterne må kun bruge Riwal, og de må kun låne penge til deres valgkamp via Riwal og en fond grundlagt til samme formål. Renten er 6,5 procent, hvilket er langt højere end en almindelig bankrente.

De kandidater, som opnår mindst fem procent af stemmerne, får beløbet refunderet af staten. Fidusen er, at Riwal overfakturerer prisen for ’valgpakken’ med det resultat, at Riwal får et ekstraordinært overskud, som går tilbage til partiet – mens staten og dermed skatteyderne står tilbage med regningen.

Flere kandidater har meldt Riwal og partiet til politiet, og disse anmeldelser kombineret med politiets egen efterforskning er grundlaget for sigtelserne mod Marine Le Pen, vennen Frédéric Chatillon og flere andre.

Politiet efterforsker også muligheden af personlig berigelse i forbindelse med disse sager.

Le Pens vælgere tror på påstanden om, at der er en sammensværgelse imod hende

»Er det tilfældet, vil det være en katastrofe for Front National. Vælgerne ved, at partierne har et helt specielt forhold til offentlige midler. Men i vælgernes øjne er personlig berigelse en helt anden sag«, siger en ansat i partiet.

Tanten og niecen uenige

Partiet har også problemer med flere af sine medlemmer, som optræder offentligt. Tidligere på ugen ekskluderede partiledelsen i al hast et af partiets medlemmer af regionalrådet i regionen Provence-Alpes-Côte d’ Azur, som i det civile liv er boghandler.

En lokal tv-station havde filmet ham, mens han solgte værker af og om Adolf Hitler samt bøger af franske og internationale forfattere, som afviser eksistensen af nazisternes udryddelseslejre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Partiets næstformand, Louis Alliot, der er Marine Le Pens partner, rykkede hurtigt ud på Twitter.

»De kamæleoner, som skjuler sig i Front National, og som udnytter partiet til at udbrede helt afskyelige holdninger, skal skride«, lød det kontante budskab.

Det afspejler et ønske i dele af partiet om at gøre op med fortiden. Men partiet er delt. Det var Marine Le Pens niece Marion Maréchal-Le Pen, som i 2015 fik den nu ekskluderede boghandler og lokalpolitiker med på sin liste til regionalvalget, og Marion Maréchal-Le Pen har tætte forbindelser til yderligtgående kredse i Sydfrankrig, hvor hun står stærkt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce