Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Hygge ved pejsen. Der synes at være en verden mellem Angela Merkel og Donald Trump i Det Ovale Værelse.
Foto: Evan Vucci/AP

Hygge ved pejsen. Der synes at være en verden mellem Angela Merkel og Donald Trump i Det Ovale Værelse.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Merkel får ros: Den store forstyrrer stod over for den sidste forsvarer af den liberale verdensorden

Den tyske forbundskansler roses for sit vanskelige møde med Donald Trump, hvor hun ifølge medier fremstod som den stærke – en god start for hendes valgkamp på hjemmebane.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hjemvendt fra sit første træf hos den nye amerikanske præsident, Donald Trump, kan Angela Merkel sole sig i positive kommentarer om hendes indsats under vanskelige forhold i Det Hvide Hus. Den tyske kansler kan med sindsro i dag følge den officielle kåring af hendes konkurrent i den kommende valgkamp, Martin Schulz, som formand for socialdemokraterne.

I Tyskland og internationalt er der bred enighed om, at Angela Merkel trods en kølig og kejtet atmosfære mellem parterne i Washington fik vist, hvem der har erfaringen, kundskaben og viljen til at opnå politiske resultater.

Trump gav ikke hånd til Merkel

En bedre salutering ud i valgkampen, end denne konstatering fra det vigtige, amerikanske politik-medie, Politico, kunne Angela Merkel næppe ønske sig:

»Lederen af den frie verden træffer Donald Trump«, konstaterede Politico og lod det med andre ord være indlysende, at det er Angela Merkel og ikke præsidenten i verdens eneste supermagt, der har taget den globale førertrøje.

Et akavet sammenstød

Mens medier på begge sider af Atlanterhavet udtrykker deres bekymring over Donald Trumps indsats, er der generel ros til den tyske forbundskansler og hendes underspillede håndtering af en frembrusende og uforudsigelig modpart.

»Hr. Trumps første møde med fru Merkel fremstod hele vejen igennem som et akavet sammenstød. Det mest betragtede møde i hans unge periode som præsident fik en klar, ydre symbolik: Den store Forstyrrer står over for den sidste forsvarer af den liberale verdensorden«, som New York Times skrev.

Hovedtemaerne på mødet mellem Angela Merkel og Donald Trump var Nato og det amerikanske krav om, at medlemslandene – ikke mindst Tyskland – lever op til forpligtelserne og betaler mere til forsvarsbudgettet og samhandel.

Den amerikanske præsident roste på pressemødet »de tyske forhandlere for at have gjort et langt bedre job end forhandlerne fra USA«. Hertil kunne Angela Merkel stilfærdigt belære modparten om, at Tyskland slet ikke forhandler sine handelsaftaler med USA, den opgave ligger i EU.

Den Europæiske Union nævnte præsidenten overhovedet ikke og det betragter tyske kommentatorer som en ildevarslende understregning af, at EU ikke har Donald Trumps sympati eller interesse.

Det manglende håndtryk

I det hele taget skulle man lede efter problemerne mellem de to toppolitikere i alt det, der ikke blev sagt og det ofte akavede kropssprog, der nåede topmålet af pinlighed, da Trump tilsyneladende ignorerede Angela Merkels forsøg på at imødekomme fotografers ønske om et håndtryk mellem parterne i Det Ovale Værelse.

»Det mest ukomfortable øjeblik til dato med en verdensleder«, lyder beskrivelsen på det politiske netmedie PolicyMic.

Hjemvendt fra sit første træf hos den nye amerikanske præsident Donald Trump, kan Angela Merkel sole sig i positive kommentarer om hendes indsats under vanskelige forhold i Det Hvide Hus.

Den tyske kansler kan med sindsro i dag følge den officielle kåring af hendes konkurrent i den kommende valgkamp, Martin Schulz, som formand for socialdemokraterne.

Vittigheden uden latter

Endnu mere besynderligt blev stemningen, da Donald Trump på pressemødet forsøgte sig med en vittighed om, at de to trods alt har én ting til fælles: De er »måske« begge blevet aflyttet af Barack Obama.

Bemærkningen fik Angela Merkel til at rode febrilsk i sine notater, mens hun prøvede at tvinge et smil ud af en anstrengte grimasse. Los Angeles Times advarer Trump:

»Ved at genoplive det ømme punkt over for Merkel, risikerer Trump at skade det beskadigede forhold til en vigtig partner, som allerede var oprørt over de fornærmelser, han kom med under valgkampen, da han beskyldte hende for at ødelægge Tyskland ved at tage for mange flygtninge ind«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En skarp optrukken forskel

Heller ikke Washington Post jubler over stemningen:

»Mødet, som havde til formål at løse op i spændingerne mellem præsident Trump og den tyske kansler Angela Merkel blev undermineret af den synlige mangel på varme mellem de to ledere og den skarpt optrukne forskel i deres holdninger til immigration og handel«.

Trump: Måske er vi begge blevet aflyttet af Obama

Selv det tyske erhvervslivs kritik af, at det ikke lykkedes at afblæse en potentiel handelskrig mellem USA og Europa på mødet, kan Merkel profitere af på hjemmebanen.

»Ingen er en ø, heller ikke USA under Donald Trump. Ikke bare Tyskland og Europa eller USA vil profitere af et tættere samarbejde«, siger formanden for det Det tyske Industriforbund (BDI), Dieter Kempf til Frankfurter Allgemeine.

Han roser Angela Merkel for hendes »klare ønsker om at fortsætter forhandlinger om en frihandelsaftale, som gjorde stærkt indtryk«.

Angela Merkel selv konstaterede roligt, da hun blev spurgt om Donalds Trump stil, at »vi mennesker er jo forskellige«. Næste planlagte møde mellem ledere er G20-topmødet i Hamborg den 7. og 8. juli.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden