Terrortruslen i Frankrig er meget høj. Politiet har siden februar sidste år forhindret ni attentater.
Foto: Thibault Camus/AP

Terrortruslen i Frankrig er meget høj. Politiet har siden februar sidste år forhindret ni attentater.

Internationalt

Toppen af isbjerget: Fransk politi har hindret flere terrorplaner på et år

Enormt sikkerhedsopbud omkring offentlige bygninger i Frankrig fungerer, viser lørdagens hændelse i Paris-lufthavn. Landet er fortsat terrormål nummer 1 i Europa.

Internationalt

Det enorme sikkerhedsopbud omkring de franske lufthavne, banegårde og offentlige bygninger fungerer, og der bliver ikke tale om at lempe den igangværende undtagelsestilstand, som politikere og medier har krævet i de seneste uger.

Det er myndighedernes konklusion efter dramaet i Orly Lufthavn i udkanten af Paris, hvor en kendt kriminel i morges forsøgte at vriste et våben fra en kvindelig soldat, der sammen med to andre patruljerede i lufthavnen.

De to soldater uskadeliggjorde den 39-årige Ziyad B., der søgte tilflugt i en restaurant i terminal Sud i lufthavnen.

»Hun formåede at holde fast, men hendes to kammerater anså det for at være nødvendigt – og det havde de ret i – at åbne ild for at beskytte hende og især for at beskytte de civile, der var rundt omkring«, siger forsvarsminister Jean-Yves Le Drian.

Trods uskadeliggørelsen af angrebsmanden evakuerede politiet hele lufthavnen, og al flyvning til og fra Orly, der er den næststørste af de parisiske lufthavne, blev stoppet. Den normale aktivitet blev genoptaget fra terminal Ouest omkring kl. 13, mens resten af lufthavnens trafik gik i gang igen fra omkring kl. 16.

Terrortruslen i Frankrig er meget høj. Politiet har siden februar sidste år forhindret ni attentater. Dertil kommer angrebet på en soldat i Louvre-museet tidligere på året, men denne liste er kun toppen af terrorbjerget.

Myndighederne vil tilpasse sig det, der sker nu

Sikkerhed bliver øget

Politiet har optrevlet langt flere fremskredne planer om terroraktioner, hvoraf flere betegnes som meget alvorlige, og flere præsidentkandidater kræver øgede beføjelser til politiet.

Det gælder for eksempel Marine Le Pen fra partiet Front National, hvis holdninger til kampen mod terrorisme og indvandrere deles af over 30 procent af befolkningen ifølge flere meningsmålinger.

Præsident François Hollande karakteriserer begivenheden som meget alvorlig. Han afviste tidligere på ugen at ophæve undtagelsestilstanden, som foreløbig løber frem til 15. juli. Der bliver heller ikke tale om at røre ved Opération Sentinelle, operation vagtpost, med 7.000 soldater fordelt over hele landet, som bevogter potentielle terrormål.

Derimod vil årvågenheden tage til, vurderede indenrigsministeriets talsmand, Pierre-Henri Brandet, over for journalister i Orly.

»Myndighederne vil tilpasse sig det, der sker nu«, sagde han.

Domme for tyveri, narko og vold

I første omgang vil politiet forsøge at bestemme angrebsmandens personlighed.

Han er fransk statsborger, og han har flere domme for tyveri, mindre narkokriminalitet og vold. Politiet mistænkte ham i 2015 for at have forbindelse til radikaliserede muslimske kredse, men en ransagning førte ikke til sigtelse, og han figurerer ikke på listen over terrormistænkte.

Til gengæld var han under opsyn i forbindelse med en sag om tyverier. Men denne profil udelukker ikke forbindelse til terrorister.

Deres plan var at gennemføre en terroraktion 1. december, som havde været planlagt i lang tid

Har hindret flere angreb

I september sidste år oplyste anklageren i Nice, Jean-Michel Prêtre, at politiet siden lastbilattentatet på Promenade des Anglais 14. juli, som kostede 86 mennesker livet, havde hindret terroraktioner mod »kirker, større forsamlinger, sportsarrangementer, stadioner og skoler«.

I flere tilfælde havde bagmændene kun sporadisk forbindelse til udenlandske terrororganisationer, ligesom det tog politiet flere uger at etablere en forbindelse mellem gerningsmanden til attentaterne på Promenade des Anglais og lokale terrormistænkte.

20. november sidste år arresterede politiet fem franske statsborgere, en marokkaner og en afghaner.

»Deres plan var at gennemføre en terroraktion 1. december, som havde været planlagt i lang tid«, lød det fra daværende indenrigsminister Bernard Cazeneuve.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce