Internationalt

Dr. Humarr Khan: Ebola-helten, som Læger uden Grænser lod dø af etiske grunde

Ny bog fra Læger uden Grænser (MSF) afslører, at MSF truede med at rejse hjem, hvis afrikansk ebolaekspert fik særbehandling.

Internationalt

Hvis han får den ene portion ZMapp, der er til rådighed, er det særbehandling i forhold til de andre patienter. Og hvis det sker, rejser vi.

Sådan kan man sammenfatte en vigtig del af forklaringen på, hvorfor den fremtrædende læge og virusekspert Humarr Khan fra Sierra Leone, som viede sit liv til at behandle ebola-patienter, aldrig fik adgang til den eksperimentale ZMapp-behandling, da Læger uden Grænser (MSF) i juli 2014 fik ham som patient på et behandlingscenter i Kailahun i Sierra Leone.

Dengang var der tre portioner ZMapp i Vestafrika, og Dr. Khan kunne få den ene, men den afrikanske læge og nøgleperson i kampen mod ebola fik aldrig tilbuddet om at modtage behandlingen.

»Hvis vi kunne gøre det om i dag, så ville vi havde givet dr. Khan ZMapp. Men de udsendte var i en helt ekstrem situation. De handlede bedst muligt og i god tro, og på de vilkår gjorde de det rigtige dengang. Det var ikke blot en akademisk diskussion om etik«, siger MSF’s talsmand, Armand Sprecher, om forløbet.

Arkiverne blev åbnet til ny bog

Oplysningerne om fravalget af ZMapp-behandling til dr. Khan stammer fra en ny bog med titlen ’The Politics of Fear’.

Bogen føjer en række hidtil ukendte detaljer til historien om dr. Khan’s død, som dengang vakte international opsigt. Bogen om ebola-epidemien, som kostede mere end 11.000 mennesker livet i Vestafrika, og som man frygtede kunne udvikle sig til en verdensomspændende pandemi, er udgivet af MSF selv. Helt usædvanligt har organisationen åbnet arkiverne for en række forfattere inden for og uden for organisationen.

Humarr Khan var 39 år og Sierra Leones eneste læge med ekspertise i virologi og de mystiske blødningsfebersygdomme, man især finder i tropisk Afrika. Han viede sit liv til den risikable kamp mod ebola og døde selv af sygdommen. Foto: Mads Nissen

Humarr Khan var 39 år og Sierra Leones eneste læge med ekspertise i virologi og de mystiske blødningsfebersygdomme, man især finder i tropisk Afrika. Han viede sit liv til den risikable kamp mod ebola og døde selv af sygdommen. Foto: Mads Nissen

I kapitlet ’Failing dr. Khan’ kommer hans britiske kollega Tim O’Dempsey, der ikke var udsendt af MSF, med nye oplysninger om forløbet , da dr. Khan blev nægtet behandlingen med ZMapp og døde.

Mens dr. Khan aldrig fik chancen, var to amerikanske læger udsendt af en anden organisation også blevet smittet.

Flere medlemmer af MSF’s lagde særlig stor vægt på det uretfærdige i, at Khan fik særbehandling

De fik tilbudt de sidste to portioner ZMapp i Vestafrika og overlevede begge. Hændelsen skabte forvirring og endda antydninger om racistiske undertoner.

I følge Tim O’Dempsey, der deltog i det afgørende møde, hvor MSF’s udsendte afviste behandlingen til dr. Khan, så handlede modstanden mod behandling ikke kun om, at ZMapp ikke tidligere var brugt på mennesker.

»Flere medlemmer af MSF lagde særlig stor vægt på det uretfærdige i, at Khan fik særbehandling. De sagde, at de ville forlade Kailahun, hvis beslutningen (om at give Khan ZMapp, red.) blev taget alligevel«, skriver Dempsey.

Kritisk tidspunkt i epidemien

Hvis de udenlandske læger og sygeplejersker havde gjort alvor af truslen, så ville ebolacenteret i Kailahun bryde midlertidigt sammen på et kritisk tidspunkt i epidemien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der lå dog også andre og mere konkrete grunde end lighedsidealet bag MSF’s afvisning af Tim O’Dempseys bønner om hjælp til kollegaen. For det første et argument om, at ZMapp var et uafprøvet lægemiddel, og at det ville være uetisk at lave en nødbehandling, når midlet kun var testet på laverestående dyr og aber.

Personalet frygtede også vrede reaktioner fra lokalsamfundet, hvis lægen døde efter en uafprøvet behandling, og MSF var også bekymret for, at en eksperimentel behandling af en patient ville tage fokus og ressourcer fra behandlingen af de andre patienter, og at flere dermed kunne dø i forsøget på at redde Humarr Khan.

Men der var mange faktorer, der modsat talte for særbehandling af dr. Khan. Med ganske få lokale læger i landet og med sin særlige ekspertise inden for området ville Khan, hvis han overlevede, personligt blive en vigtig brik i kampen mod ebola. Samtidig var Khan et symbol for befolkningen i Sierra Leone og håbet om at standse sygdommen. Hans overlevelse kunne få en overordnet strategisk betydning for indsatsen og styrke det håb, som landet i lyntempo var ved at miste.

Efter dr. Khans død samlede FN’s Verdenssundhedsorganisation, WHO, en gruppe etiske eksperter, der konkluderede, at det er etisk korrekt at give sundhedspersonale særbehandling, fordi de frivilligt udsætter sig for særlig fare, og fordi de kan bidrage til at stoppe en epidemi, hvis de overlever. ZMapp er fortsat ikke godkendt til almindelig behandling.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce