Den nordkoreanske leder, KimJong-un, ses her ved en tidligere begivenhed. Mange iagttagere mener, at han er ved at udvikle Nordkoreas atomprogram for dermed at undgå, at USA og andre lande vil forsøge at vælte ham.
Foto: Uncredited/AP

Den nordkoreanske leder, KimJong-un, ses her ved en tidligere begivenhed. Mange iagttagere mener, at han er ved at udvikle Nordkoreas atomprogram for dermed at undgå, at USA og andre lande vil forsøge at vælte ham.

Internationalt

Nordkorea svarer igen på USA’s trusler

Det nordkoreanske styre har ifølge sit statslige nyhedsbureau testet nye raketmotorer, som også kan bruges til atommissiler.

Internationalt

Spændingen på den koreanske halvø er steget yderligere, efter at det nordkoreanske statsdrevne nyhedsbureau KCNA søndag morgen rapporterede, at Nordkorea netop har gennemført en test på jorden af nye motorer til rumraketter.

Ifølge Nordkorea skal raketterne bruges til at sende satelitter i kredsløb, men motorerne i sådanne raketter kan nemt omdannes, så de også kan anvendes til langtrækkende atommissiler.

Oplysningerne om rakettesten er ikke blevet bekræftet af andre landes efterretningstjenester, men den officielle meddelelse fra det nordkoreanske nyhedsbureau kommer, netop som den amerikanske udenrigsminister, Rex W. Tillerson, har truet med, at USA kan finde det nødvendigt med et forebyggende angreb på Nordkorea, hvis landets atomtrussel bliver for stor.

Rex W. Tillerson har i denne uge været på rundrejse til Japan, Sydkorea og Kina, hvor han har gjort det klart, at  den nye Trump-regering vil have en væsentlig hårdere kurs over for Nordkorea, end den tidligere amerikanske regering under Barack Obama havde.

Den nordkoreanske meddelelse om den nye rakettest kan læses som et svar fra det nordkoreanske styre om, at det ikke vil lade sig true.

Det bliver yderligere understreget af, at testen ifølge det nordkoreanske nyhedsbureau fandt sted på det samme anlæg, som Nordkorea tidligere har brugt til at sende satelliter ud i rummet. USA mener, at disse affyringer reelt har skullet bruges til at teste missilteknologi som led i Nordkoreas atomprogram.

Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, spillede tydeligvis på denne bekymring, da han i meddelelsen søndag morgen fra det nordkoreanske nyhedsbureau kaldte den nye test af motorerne for »en ny fødsel«, der skal hjælpe Nordkorea med at få en affyringskapacitet i »verdensklasse«.

Samtidig kan søndagens meddelelse fra Nordkorea føre til yderligere splittelse mellem Kina og USA. Mens Kina presser på for nye internationale forhandlinger med Nordkorea, mener USA, at Nordkorea skal tvinges til at opgive sit atomprogram. Den nye Trump-regering i Washington betragter Nordkorea som en af de største trusler mod USA’s nationale sikkerhed, hvilket hænger sammen med, at Nordkorea formentlig inden for få år vil have udviklet langtrækkende atommissiler, der vil være i stand til at nå det meste af det amerikanske fastland.

---------------

Rettelse: I en tidligere version blev raketmotorer ved en fejl omtalt som jetmotorer.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce