Kilde: Politiken

Internationalt

Unge Macron satte sine modstandere på plads

Centrumkandidaten Emmanuel Macron var ene mod alle i den franske valgkamps første tv-debat. Som valgets favorit er han manden, alle vil slå. Men han formåede at afvise både personlige og politiske angreb under tre timer lang debat.

Internationalt

De fem favoritter i det franske præsidentvalg skød valgkampen i gang mandag aften med en tre timer lang tv-debat, som først i den sidste time bød på markante holmgange mellem valgets fem førende kandidater.

Spændingen gik især på centrumkandidaten Emmanuel Macrons præstation.

Inden debatten førte han med 25,5 procent af stemmerne skarpt fulgt af Marine Le Pen fra det indvandrer- og EU-fjendtlige parti Front National. Efter dem lå den borgerlige kandidat François Fillon med 17,5, som for godt en uge siden blev sigtet for blandt andet misbrug af offentlige midler.

Alle rettede det tunge skyts Macron

Samtlige kandidater rettede det tunge skyts mod den tidligere økonomiminister i præsident François Hollandes socialistiske regering, som valgte at træde ud af regeringen sidste år for at stille op til valget i spidsen for sin egen bevægelse, som i de seneste uger har fået støtte fra fremtrædende socialister, borgerlige og centrumpolitikere.

Centrumkandidaten Emmanuel Macron førte inden debatten med 25,5 procent af stemmmerne.
Foto: Patrick Kovarik/AP

Centrumkandidaten Emmanuel Macron førte inden debatten med 25,5 procent af stemmmerne.

Klarede den 39-årige tidligere bankier og topembedsmand så opgaven? Han lagde ud med at minde seerne om, at han er et nyt navn i politik, at han har skabt en ny politisk bevægelse, og at han har nye løsninger for et land, der er gået i stå.

»Jeg står her sammen med folk, der har været i politik i årevis og årtier uden at de har formået at forny noget som helst«, sagde han, mens den tidligere premierminister og borgerlige kandidat, François Fillon, så rystet ud.

Macron svarer igen

Emmanuel Macron leverede en anden heftig meningsudveksling i debatten, da han tog til gengæld mod Marine Le Pens påstand om, at han modtager ulovlig støtte fra industrigrupper.

»Det er ulovligt, og derfor opfordrer jeg fru Le Pen til at gå til domstolene«, sagde han uden at få svar.

Få minutter inden havde socialisternes kandidat, Benôit Hamon, også forsøgt at destabilisere favoritten med insinuationer om, at store virksomheder finansierer hans kampagne. Emmanuel Macron svarede igen med at henvise til, at en uafhængig instans vil gå alle regnskaber igennem efter valget – og at han selvfølgelig ikke løber en risiko for at blive taget i urent trav.

Så lettere brødbetynget ud

På et tidspunkt henviste de to udspørgere fra TF1 til, at flere af de tilstedeværende kandidater er sigtet i sager for blandt andet misbrug af offentlige midler.

»Lad være med at smide os alle sammen ned i den samme sæk«, lød det lettere ophidset fra venstrefløjens kandidat, Jean-Luc Melenchon, mens kameraerne viste de to sigtede, Marine Le Pen og tidligere premierminister François Fillon – som så lettere brødebetynget ud.

Jean-Luc Melenchon kom flere gange ind i debatten med sarkastiske bidrag, som adskilte ham markant fra de andre, men som samtidig satte fingeren på mange ømme punkter.

Under debatten om lov og orden mindede han for eksempel om, at skiftende regeringer har ladet skattesnydere stjæle op til 800 milliarder kr. fra statskassen, uden at det har afstedkommet specielt ihærdige reaktioner fra regeringernes side.

Opgør om indvandrere

Indvandring og flygtninge er et af valgets hovedtemaer, og Emmanuel Macron måtte afvise Marine Le Pens påstand om, at han støtter muslimske kvinders ret til at bære burkini.

»Nej, nej og nej«, lød de fra Emmanuel Macron, som anklagede Marine Le Pen for at bruge et pseudo-problem til at splitte franskmændene og hænge fire millioner muslimer ud.

Han mindede om, at landets borgmestre kan forbyde burkinier, hvis tilstedeværelsen af dem giver anledning til uro, og at burkinier normalt ikke giver anledning til problemer.

Valgets anden favorit, Marine Le Pen, fik lejlighed til at tale om sit hovedtema.

»Jeg vil stoppe indvandringen. Både den legale og den illegale. Det er helt klart«, sagde hun og fortsatte.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har intet at tilbyde dem. Vi har over seks millioner arbejdsløse i EU og endnu flere fattige«.

Ønsker kvoter for flygtninge

Den borgerlige kandidat forsøger at følge hende på dette område, hvor næsten halvdelen af de borgerlige partiets vælgere ifølge flere undersøgelser deler Marine Le Pens holdninger.

Han ønsker kvoter for indvandrere, og han forsøgte at vise, at Emmanuel Macron er ’svag’ på dette område.

Også her svarede centrumkandidaten igen.

»Problemet er den illegale indvandring«, sagde han og talte for at styrke EU’s ydre grænser. Men samtidig karakteriserede han det som en katastrofe, at to lande, Tyskland og Sverige, stort set har været alene om at modtage flygtninge, og han gjorde sig til talsmand for en koordineret europæisk flygtningepolitik med kvoter, som landene – i modsætning til nu – skal respektere.

Hvem vandt? Før debatten var medierne enige om, at den relativt uerfarne Emmanuel Macron løb den største risiko i denne første, store debat. Men han var sammen med venstrefløjskandidaten Jean-Luc Melenchon, og han formåede i flere passager at fremstå som en kommende præsident.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce