Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Donald Trump is sworn in as the 45th president of the United States by Chief Justice John Roberts as Melania Trump looks on during the 58th Presidential Inauguration at the U.S. Capitol in Washington, Friday, Jan. 20, 2017. (AP Photo/Patrick Semansky)
Foto: Patrick Semansky/AP

Donald Trump is sworn in as the 45th president of the United States by Chief Justice John Roberts as Melania Trump looks on during the 58th Presidential Inauguration at the U.S. Capitol in Washington, Friday, Jan. 20, 2017. (AP Photo/Patrick Semansky)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump var lun på militære køretøjer ved sin indsættelsesparade

En fortrolig e-mail giver et indblik i forberedelserne til præsident Trumps indsættelse.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var lagt op til en festdag af de helt store, da Donald Trump 20. januar skulle tages i ed som ny præsident foran den amerikanske kongresbygning.

Donald Trumps indsættelsesudvalg overvejede endda at lade kampvogne køre ned af Pennsylvania Avenue ved ceremonien, mens jagerfly susede igennem luften over Det Hvide Hus.

En måned efter, at Trump vandt præsidentvalget, bad hans stab i indsættelsesudvalget det amerikanske forsvarsministerium Pentagon om at sende billeder af militære køretøjer, der kunne bruges ved indsættelsesparaden i Washington. Og militæret blev også bedt om at levere jagerfly, der kunne flyve henover hovedstaden på dagen.

Sådan fremgår det af en fortrolig email, som det amerikanske medie Huffington Post er kommet i besiddelse af.

13. december 2016 skrev en embedsmand i forsvarsministeriet i en intern e-mail, at udvalget, der stod for planlægningen af Donald Trumps indsættelsesceremoni, »med al seriøsitet overvejede at tilføje militære køretøjer til indsættelsesparaden«.

Han skrev også e-mailen, at korrespondencen begyndte, da udvalget bad ministeriet om at sende »nogle billeder af militære køretøjer, som kunne bruges ved paraden«.

Udenfor retningslinjerne

Trump har i et tidligere interview med Washington Post talt positivt om muligheden for at vise militær overlegenhed ved indsættelsesceremonien. Og allerede i januar skrev Huffington Post i en artikel, at Trumps udvalg søgte om militært udstyr til indsættelsen.

Dengang byggede informationerne på en unavngiven kilde, og historien kunne derfor ikke verificeres og Det Hvide Hus afviste, at der var sendt en anmodning om militære køretøjer.

Samtalerne med Trumps planlægningsudvalg var, som det fremgår af den interne e-mail, stadig i sin indledende fase. Men embedsmanden var sikker på, at udvalget ville sende en officiel anmodning og mente, at forespørgslen kom fra »højeste niveau«.

Pentagon arbejder sædvanligvis tæt med præsidentens indsættelsesudvalg, når paraden skal planlægges. Men militæret giver som regel ikke sin støtte ved paraden med hverken kampvogne eller jagerfly. De bidrager nærmere med militærvagter og musikalsk forspil fra marinekorpset, der i øvrigt har spillet ved hver eneste indsættelse siden Thomas Jeffersons i 1801. Og når der anmodes om brug af militært udstyr ved indsættelsesparader, skal det godkendes af forsvarsministeren.

Embedsmanden, hvis navn er sløret, skriver også i e-mailen, at han har forklaret udvalget, »at den slags militær støtte er uden for retningslinjerne«.

Ville også have jagerfly

Ifølge Huffington Post besluttede indsættelsesudvalget imidlertid, at de ikke ville sende en officiel forespørgsel om militære køretøjer ved indsættelsesparaden.

I stedet bad udvalget det amerikanske militær om at lade jagerfly flyve henover området ved ceremonien. Militæret godkendte, at 20 fly fløj henover paraden på dagen. Fire fly fra hver militære enhed: flyvevåbnet, søværnet, hæren, marinesoldaterne og kystvagten.

Og Trump havde specifikt ønsket at se en F-35 og et F/A-18 Super Hornet flyve henover sin parade, skrev en embedsmand i Pentagon i en anden e-mail 11. januar.

Pentagon godkendte faktisk brugen af jagerfly, men Trump fik aldrig flyene at se på sin indsættelsesdag. Militæret aflyste nemlig alle fly over parade-området 20. januar på grund af dårlige vejrforhold.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden