USA's opposition vil trække udnævnelse af dommer i langdrag

Demokraternes leder i Senatet vil stille sig i vejen for Donald Trumps kandidat som højesteretsdommer.

Internationalt

Hvis den amerikanske præsident, Donald Trump, troede, at han ville få nemt ved at få udnævnt sin kandidat, Neil Gorsuch, som ny højesteretsdommer, tog han fejl.

Ifølge Chuck Schumer, der er leder af demokraterne i Senatet, vil hans parti trække udnævnelsen i langdrag så lang tid som muligt. Det siger han til avisen Wall Street Journal.

»Jeg har tænkt meget over den her udnævnelse, og hvad det betyder for Højesterets og vores lands fremtid«, siger Chuck Schumer.

Han opfordrer sine partifæller til at slutte sig til kampen for at trække udnævnelsen ud i en såkaldt filibuster.

Det kan betyde et større tovtrækkeri i Senatet.

Demokraterne har ikke flertal i Senatet. Men Senatets forretningsorden giver en hvilken som helst senator ret til at tale uden øvre tidsgrænse om et hvilket som helst emne.

Der skal tre femtedeles flertal til at stoppe debatten og skride til afstemning.

Det betyder, at republikanerne skal bruge mindst 60 medlemmer til at stoppe talestrømmen. Der er 52 republikanske medlemmer af Senatet.

Mindst otte af resten - 46 demokrater og 2 uafhængige - skal dermed stemme med republikanerne.

Med et simpelt flertal kan republikanerne dog ændre kammerets forretningsorden. Det bliver ofte kaldt den 'nukleare løsning', fordi det betragtes som en indgribende ændring.

En sådan løsning vil også møde hård modstand fra Chuck Schumer.

»Løsningen er ikke at ændre regler. Det er at ændre kandidaten«, siger han.

I 2013 ændrede demokraterne reglerne, så muligheden for en filibuster blev fjernet for udnævnelser på lavere niveau end Højesteret.

En kandidat til Højesteret skal kun godkendes i Kongressens ene kammer.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce