Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Donald Trump måtte fredag erkende, at der ikke var flertal i hans republikanske parti til at erstatte 'Obamacare' med en ny sudhedsreform. (AP Photo/Evan Vucci)
Foto: Evan Vucci/AP

Donald Trump måtte fredag erkende, at der ikke var flertal i hans republikanske parti til at erstatte 'Obamacare' med en ny sudhedsreform. (AP Photo/Evan Vucci)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter ydmygelsen: Trump truer med at lade Obamacare eksplodere

Trumps strategi om at give Demokraterne skylden for dyrere sundhedsforsikringer kan blive en selvforstærkende profeti, advarer ekspert.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var et knusende nederlag for 'deal-makeren' Donald Trump, da han fredag måtte erkende, at han hverken kunne true eller lokke Republikanerne i Kongressen til et fælles opgør med forgængeren Barack Obamas store sundhedsreform.

Det Republikanske Parti har talt om at tilbagerulle 'Affordable Care Act' også kendt som 'Obamacare' lige siden loven blev vedtaget for syv år siden, men da det blev alvor, kunne de ikke enes om, hvad der skulle træde i stedet.

Donald Trump, der gerne omtaler sig selv som en uovertruffen forhandler, forsøger at give Demokraterne skylden for, at der ikke er flertal bag Republikanernes opgør med Obamacare, og lægger samtidig spor ud mod en ny 'deal'.

»Hey, vi kunne have gjort det«, sagde han til avisen Washington Posts journalist Robert Costa, der til sin egen overraskelse blev ringet op af præsidenten. »Men vi kunne ikke få én demokratisk stemme, ikke én. Så det betyder, at de ejer Obamacare, og når den eksploderer, vil de komme til os for at redde det, der er tilbage, og vi vil lave en rigtig aftale«, sagde Donald Trump til ham.

Demokratisk champagne

Foreløbig føler Demokraterne sig dog langt fra under pres. Tværtimod. De fejrer det som en sejr, at de ultra-konservative og de moderate i den republikanske lejer ikke kunne enes.

Ifølge avisen the New York Times' kilder var Trump rasende på 'Freedom Caucus', som er en stærkt konservativ gruppe i Repræsentanternes Hus, hvor mange blokerede partiets plan. Men i pressen gav han nederlaget et positivt spin.

»Det bedste, der kunne ske, er lige præcis det, der skete - vent og se«, sagde han i et andet opkald til New York Times.

Faktisk var det slet ikke ham og Republikanerne, der tabte, måtte man forstå.

»For at være ærlig, så er de største tabere i dag Nancy Pelosi og Chuck Schumer«, sagde han med henvisning til Demokraternes formænd i Kongressens to kamre - Repræsentanternes Hus og Senatet.

Det spin var en tand for vidtgående for Trumps partifælle Mark Walker, der er formand for den konservative 'Republican Study Committee'.

»Man kan ikke lade som om, det er en sejr for os«, sagde Mark Walker til avisen og forventede, at Demokraterne nu vil lade champagnepropperne springe.

Det gjorde de også.

»Lad os, for et øjeblik, drage et lettelsens suk på vegne af det amerikanske folk over, at the Affordable Care Act ikke blev rullet tilbage«, sagde Nancy Pelosi ifølge the New York Times.

Også Demokraterne anerkender dog, at systemet skal ændres. Men de vil ikke begynde med at rulle loven tilbage, og de vil forsikre flere og ikke færre.

Det er derfor svært at se, hvordan man skal kunne forlige de modsatrettede synspunkter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Dårlige ting vil ske«

Donald Trump lægger op til at lade forsikringsmarkedet spille fallit.

»Det bedste, vi kan gøre, politisk set, er at lade Obamacare eksplodere«, sagde han på et pressemøde efter sammenbruddet. »Dårlige ting vil ske med Obamacare. Der er ikke meget, man kan gøre for at afhjælpe det«, sagde han.

Donald Trumps snak om en 'eksplosion' kan bliver en selvopfyldende profeti, advarer Andy Slavitt, der styrede USA's store socialsystemer Medicare and Medicaid under præsident Barack Obama.

Hvis USA's præsident fralægger sig ansvaret for landets sundhedssystem, »er det som at arve en krig i udlandet og beslutte at lade sine egne soldater blive dræbt, fordi man ikke selv valgte at gå ind i krigen«, siger han til Washington Post.

Flere forsikrede - højere præmier

Ifølge Kongressens budgetkontor er 27 millioner amerikanere i dag uden sundhedsforsikring, hvilket er 30 millioner færre end før Affordable Care Act. Det skyldes blandt andet, at Obama fik udvidet støtten gennem Medicaid, gjort det obligatorisk for alle at forsikre sig, gjort det muligt for unge at forblive omfattet af forældrenes forsikring frem til de er 26 år og skabt online forsikringsmarkeder.

Sidste år opgjorde de amerikanske sundhedsmyndigheder, at præmierne steg med 25 procent i gennemsnit i de 39 stater, der bruger markedsplatformen HealthCare.gov. Det er langt mere end i de tidligere år under Obamacare. Det er også langt mere end prisstigningerne for arbejdsgiverforsikringer.

Det er mindre end de trecifrede tal, Donald Trump gerne nævner, og Obamacare er ifølge eksperter ikke ved at eksplodere, men der er bred enighed om, at der er brug for justeringer.

Trumps håndtag

Donald Trump har aldrig forklaret amerikanerne, hvad han vil erstatte Obamacare med, men har bare hævdet, at han vil gøre systemet »meget billigere« og »tage sig af alle«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den officielle gennemregning af Republikanernes første udkast til deres 'American Health Care Act' viste imidlertid, at 24 millioner færre amerikanere ville være forsikrede i 2026 end ved en fortsættelse af Obamacare. Til gengæld ville loven have skåret 337 milliarder dollars af det føderale underskud over tid. Godt 2.300 milliarder kroner.

Også uden en ny lov er der håndtag, som Trumps regering i den kommende tid kan bruge til enten at indskrænke eller styrke forsikringerne og markederne. For eksempel kan de fjerne støtte til personer med lav- og mellemindkomster, skriver Washington Post. De kan mindske tilskyndelsen til at købe forsikring i næste runde, som er til november, og indskrænke kravene til, hvo meget forsikringer skal dække, skriver avisen.

David Cutler, der er økonomiprofessor ved Harvard University og rådgav Barack Obama om sundhedspolitik, vurderer over for Washington Post, at det er Donald Trump, der som præsident nu »ejer« Obamacare og har ansvaret, fordi der er mange skridt, han kan tage, for at stabilisere sundhedsforsikringerne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden