Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
De civile tab i Syrien og Irak er steget markant siden Trump overtog titlen som USA's præsident. Her ses kvinder samlet i stilhed lige uden for Mosul i Irak. Foto: Jan Grarup

De civile tab i Syrien og Irak er steget markant siden Trump overtog titlen som USA's præsident. Her ses kvinder samlet i stilhed lige uden for Mosul i Irak. Foto: Jan Grarup

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kampen mod IS: Klart flere civile mister livet under amerikanske angreb

Antallet af civile dræbte er steget mærkbart, siden Donald Trump blev præsident, viser optælling.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I sidste uge ramte et luftangreb en syrisk skole, der fungerede som tilflugtssted for flygtede familier fra omkringliggende kampzoner. Ifølge øjenvidner blev mindst 30 civile dræbt.

USA's forsvarsministerium, Pentagon, har siden indrømmet, at de havde fly i netop det område, men talsmand Eric Pahon har ikke villet bekræfte, at den ødelagte skole, som efterfølgende har kunnet ses på sociale medier, skulle være amerikanernes værk. Det skriver The Independent.

Intensiteten af angrebene i 2017 er uden fortilfælde

Uanset, hvem der stod bag på ugens angreb på skolen, er der dog ingen tvivl om at den amerikanskledede koalition rammer stadig flere civile. Det viser en optælling lavet af organisationen Airwars.

Marts i år har været den blodigste for Irak og Syriens civile befolkning i løbet af den indsats mod IS, som blev igangsat i sommeren 2014.

Ngo'en Airwars optæller og overvåger civile tab i den amerikanskledede indsats mod IS, og tallet er netop nået op over 1000 civile dræbte. 245 mænd, kvinder og børn er blevet slået ihjel alene i løbet af 2017.

»Intensiteten af angrebene i 2017 er uden fortilfælde« siger Airwars til Der Spiegel.

De civile tab begyndte at stige i den sidste del af Obamas præsidentperiode, men er eskaleret efter Trump er tiltrådt.

I 2016 blev der gennemsnitligt dræbt 35 civile om måneden ved den amerikanskledede koalitions angreb i Irak og Syrien. I løbet af Trumps måneder ved magten er tallet mangedoblet, og 245 civile har således allerede mistet livet siden årets start.

Amerikanerne vil sjældent bekræfte civile tab

Et andet af månedens blodige angreb var ifølge Pentagon rettet mod et møde mellem al-Qaeda-medlemmer og skulle i Pentagons egen udlægning have dræbt en række terrorister. Det var dog ifølge øjenvidner og menneskerettighedsgrupper en moské, der blev ramt og de 40 mennesker, der døde, var civile.

Ngo'en De Hvide Hjelme har offentliggjort en liste over ofrenes navne, hvor der også optræder børn i alderen 10-14 år.

Trods meldinger fra lokale og internationale organisationer vil det amerikanske militær ofte først indrømme, at der har været civile ofre flere dage eller uger efter angrebet har fundet sted, skriver Der Spiegel.

Vi fører en politisk korrekt krig mod IS. Men vi skal sætte terroristernes familier ud af spillet. Vi skal bombe dem sønder og sammen

Amerikanerne har dog netop i dag indledt en undersøgelse af et af månedens angreb i den irakiske by Mosul, som menes at have dræbt snesvis af civile. Det skriver Reuters i dag.

De siger dog om samme angreb, at det blev udført efter anmodning fra Irak selv.

»Vi fører en politisk korrekt krig mod IS. Men vi skal sætte terroristernes familier ud af spillet. Vi skal bombe dem sønder og sammen«, sagde Trump om indsatsen mod IS under valgkampen.

Kort efter hans indsættelse bad han om ændringer i reglementet vedrørende indsatsen mod terror. Det blev af mange tolket som en nedprioritering af forsøget på at begrænse civile tab.

Trump-kritikere siger yderligere, at den amerikanske præsident bare vinker aktioner igennem uden at gennemgå detaljerne.

Hvis kritikken er sand, kan det betyde en forhøjet risiko for at generalernes beslutninger om angreb ikke bliver efterprøvet.

»Spørgsmålet er, hvor langt man er gået i at løsne reglerne vedrørende  civile tab i den nye administration, og det ved jeg simpelthen ikke. Men jeg kan se, at de civile tab stiger«, har en tidligere amerikansk militær officer sagt til ngo'en Airwars, som står bag optællingen.

Officeren peger på de erfaringer man gjorde sig i Afghanistan, hvor stigende civile tab fungerede som brænde på bålet til Talebans rekruttering og havde ødelæggende effekt på Nato-missionen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden