Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Din smartphone er ’det nye sort’ for spioner og hackere

Sikkerhedssystemer er standard på din bærbare computer og på arbejdet. Men din smartphone ligger alt for tit ubeskyttet i lommen eller tasken, mener teleindustrien og udbyderne af it-sikkerhed.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne har i løbet af de sidste 7-8 år taget smartphonen til sig i en sådan grad, at den lille ’lommecomputer’ med de mange funktioner nu ligger i næsten alle danskeres lommer eller tasker.

I 2015 var 8 af 10 danskere ejer af en smartphone – det svarer til mere end en fordobling på fire år fra 2011 til 2015, viser en undersøgelse fra TNS Gallup.

Men danskerne har langtfra sikret sig mod fjendtlig virus, spyware, trojanske heste og andre skadelige programmer på deres ’yndlingsdims’. Sikkerhedskulturen og respekten for, at det kan gå helt galt, er ikke fulgt med udbredelsen, vurderer direktør Jakob Willer fra teleselskabernes brancheforening, Teleindustrien.

»Smartphones bruges til mere og mere og kan flere og flere ting, men de har reelt samme sårbarhed som pc’er og andre meget bedre beskyttede former for it-udstyr. Det er meget vigtigt, at man forholder sig til denne sårbarhed ved smartphones. De er også en del af it-strukturen i en virksomhed og ikke blot et apparat til samtaler«, siger Jakob Willer.

Pris: 6-7 kr. om måneden

Bevidstheden om de mange sikkerhedsrisici ved medarbejdernes smartphones er stigende i erhvervslivet, men der er fortsat mange huller.

For private brugere er sikkerheden endnu langt fra at være rutine, på lige fod med at forbrugerne normalt sikrer deres private bærbare computer med diverse antivirusprogrammer, vurderer Jakob Willer.

»Det private marked er ikke så modent endnu, men jeg kan godt forestille mig, at forskellige sikkerhedsniveauer vil blive en slags tilkøb i de private teleabonnementer. Det er ikke særlig udbredt i dag, men produkterne findes«.

Prisen for at sikre sin smartphone med programmer, der for eksempel løfter en app ud af en smartphone og op i skyen, hvor app'en bliver skannet og godkendt, før den bliver installeret, starter omkring 6-7 kroner om måneden.

Fordelen ved at bruge skyen er, at processen hverken belaster batteri eller computerkapacitet i selve apparatet.

Et af de selskaber, der arbejder med den type løsninger, er det israelske Check Point.

Som et af verdens største selskaber inden for det vildtvoksende marked for it-sikkerhed har selskabet i de seneste år oplevet en voksende interesse for sikkerheden på både tablets og smartphones, hvad enten det er firmaets eller den offentlige arbejdsgivers udstyr. Inden for den nærmeste fremtid vil forskellige grader af sikkerhed blive en del af tilbuddet til private abonnenter, vurderer firmaets direktør, Amnon Bar.

»Vi arbejder i øjeblikket sammen med Deutsche Telekom og er i gang med store udbydere på det danske telemarked«, siger Amnon Bar under en pause på et møde om it-sikkerhed i Landstingssalen på Christiansborg.

»Det her skift fra de gamle ting som bærbare computere til smartphones og tablets er jo fantastisk. Det giver en lang række fordele i forhold til mobilitet og fleksibilitet. Se dig omkring i lufthavnen eller i toget på vej til arbejde, folk tjekker mail og arbejder, og det er alt sammen fint nok«, forklarer Amnon Bar.

»Men helt overordnet er det sådan, at når der opstår – lad os kalde det et kraftcenter – så ønsker folk med dårlige hensigter at få kontrol over dette kraftcenter. Det startede med computere og almindelige datanetværk. Nu overtager smartphones en række funktioner, og derfor er folks smartphones det nye mål for hackere, spioner og den slags typer. De udsættes for samme type angreb som andre netværk. Data bliver stjålet, din smartphone bliver tappet, og man skaffer sig måske adgang til andre ting via smartphonen«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Risikoen breder sig

Amnon Bar kalder smartphone for et »ekstremt kritisk punkt« i den generelle it-sikkerhed.

»Den er jo med os overalt, og der er mange fælder. Det kan godt være, at man i virksomheder og forsvaret har regler om, at man ikke tager sin smartphone med ind til kritiske møder. Men hvad sker der så, når du kører hjem fra mødet? Du har måske en særlig sikret telefon til samtaler med chefen, men din private telefon ligger også i din lomme eller i din bil, og den kan så bruges til at udspionere brugen af din sikrede telefon. Man kan lytte og se med«.

Og der er ingen udsigt til, at risikoen for hacking og spionage stopper ved smartphonen.

Det har længe været kendt, at avancerede tv-apparater med kamera- og mikrofonfunktioner kan ’vendes om’ og bruges til overvågning og spionage. I takt med at stadig flere elektroniske apparater - fra brødristere til køleskabe kan koble til internettet, og både modtage og sende beskeder, åbner der sig tilsvarende muligheder for alle former for overvågning og spionage, der samtidig vil fremtidssikre sikkerhedsbranchen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden