Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Lars Løkke Rasmussen gav et smældende hestehandlerhåndtryk til den amerikanske præsident. Men det var få konkrete tilsagn statsministeren havde med ud efter et møde "i en god og munter tone".
Foto: Andrew Harnik/AP

Lars Løkke Rasmussen gav et smældende hestehandlerhåndtryk til den amerikanske præsident. Men det var få konkrete tilsagn statsministeren havde med ud efter et møde "i en god og munter tone".

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke efter Trump-møde: »Jeg er mere fortrøstningsfuld«

Trump lyttede til Løkkes argumenter for frihandel og grøn omstilling, mener statsministeren efter timelangt møde i Det Hvide Hus.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Løkke Rasmussen gav et smældende hestehandlerhåndtryk i Hjallerup Marked-stil til præsident Trump, da de to lod sig fotografere i Det Ovale Værelse forud for deres møde i går i Washington.

Men statsministeren kunne ikke løfte sløret for hverken studehandler eller konkrete tilsagn fra den amerikanske præsident, da han efter deres »spændende samtale« mødte pressen.

»Jeg har italesat værdien af frihandel. Jeg har italesat værdien af den grønne omstilling. Jeg har italesat værdien af de nye bæredygtighedsmål i FN, og at vi også leverer på dem. Det er jo den konstruktiv måde at nærme sig en præsident, som i hvert fald på visse strækninger i den her emnekreds er blevet set, som om han står et andet sted end os«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren lægger dermed ikke skjul på, at strategien for mødet var at fortælle den nye præsident, at danske mærkesager kan kobles sammen med Trumps egen dagsorden. Men han erkender, at hans »italesættelser« ikke i sig selv har flyttet Donald Trump politisk. Men han oplevede en præsident, der var villig til at lytte og lade sig flytte af argumenter.

»Donald Trump har jo en meget klar vision for USA, at USA skal være ‘great again’ og fuld respekt for det. Men jeg mærker også en præsident, der er åben for nogle bidrag til hvordan USA kan blive det på en måde, hvor de samtidigt udfylder USA’s rolle som den frie verdens leder«, sagde Lars Løkke Rasmussen, der kaldte præsidenten for »behageligt« selskab.

»Det oplevede jeg blev understreget med et 100 procent commitment til Nato - selvfølgelig også med en forventning om at andre end USA leverer - og et commitment til, at nu skal vi slå ISIL (Islamisk Stat) tilbage, men vi skal også have tålmodighed«, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Talte om Putin

Mødet blev indledt med 15-20 minutter alene mellem Præsident Trump og statsministeren. Her drøftede de blandt andet forholdet til Ruslands leder Vladimir Putin, som Lars Løkke Rasmussen i modsætning til Donald Trump, har mødt.

Herefter sluttede de sig til embedsmændene, der på den danske side bl.a. talte Statsministeriets departementschef Christian Kettel Thomsen og Danmarks Ambassadør i Washington Lars Lose.

Donald Trump var i følge Statsministeriet bl.a. flankeret af vicepræsident Mike Pence, stabschef Reince Priebus og præsidentens toprådgiver - og svigersøn - Jared Kushner.

Trump lige så tæt som Obama

Mødet foregik i følge Løkke Rasmussen i “en god og munter tone”. Han mener, at der har været en tendens til at se for unuanceret negativt på udviklingen efter valget af Trump.

»Der har været et meget sort-hvidt indtryk af, hvad der sker i Washington. Jeg har hele tiden sagt, at den her administration skal bedømmes på sine handlinger og ikke på enkeltsstående tweets. Jeg kan også godt lide de sociale medier, men det er godt nok svært at få alle nuancer ud på 140 karakterer«, sagde Lars Løkke Rasmussen.

»Der har jo hele tiden være nuancer. Ja, jeg er mere fortrøstningsfuld da jeg var, da jeg også alene baserede min vurdering på det billede, der stod efter valget«.

Det er statsministerens erklærede ambition, at forholdet til USA under Trumps ledelse, skal være ligeså tæt som det var under Obama.

»Hvis man vil varetage Danmarks interesser, så synes jeg at det er en pligtopgave, at have den tættest mulige relation til regeringen i Washington uanset om det er en demokrat eller en republikaner, der sidder i Det Ovale Kontor. Jeg synes vi er godt på vej«, sagde statsministeren.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden