Retsudvalget i Senatet har med 11 stemmer mod ni godkendt præsident Donald Trumps mand til den ledige post som højesteretsdommer, Neil Gorsuch. Nu venter et historisk opgør i Senatet. 
Foto: J. Scott Applewhite/AP
Foto: J. Scott Applewhite/AP

Retsudvalget i Senatet har med 11 stemmer mod ni godkendt præsident Donald Trumps mand til den ledige post som højesteretsdommer, Neil Gorsuch. Nu venter et historisk opgør i Senatet. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Internationalt

Demokrater blokerer Trumps kandidat: Republikanere i hidtil uhørt opgør med demokratiske spilleregler

Republikanerne lægger op til at afskaffe mindretalsbeskyttelsen i Senatet. Demokrater og republikanere beskylder hinanden for, at det er kommet så vidt.

Internationalt

De amerikanske republikanere lægger op til en historisk omskrivning af de demokratiske spilleregler for at få udnævnt præsident Trumps valg af højesteretsdommer på fredag.

41 demokratiske senatorer har nu meddelt, at de vil blokere udnævnelsen af Neil Gorsuch. Republikanerne truer med, at de vil ændre afstemningsreglerne i Senatet for at få godkendelsen igennem - den såkaldt atomare option.

»Hvad jeg kan fortælle er, at Neil Gorsuch bliver udpeget i denne uge«, konstaterede republikanernes gruppeformand i senatet, Mitch McConnell i et tv-interview.

I det amerikanske senat har et mindretal mulighed for at blokere beslutninger ved at blive ved at tale og tale om den - en manøvre, der er kendt som en filibuster. Det kræver 60 stemmer at lukke debatten og skride til afstemning.

Men det kræver kun almindeligt flertal på 51 af de 100 senatorer at lave den regel om. Og republikanerne har 52 senatorer. De amerikanske medier og politikere forventer, at republikanerne inden afstemningen på fredag vil ændre på reglerne for godkendelse af kandidater til Højesteret.

De andre begyndte

Begge partier er enige om, at det vil være ødelæggende for Senatets rolle i amerikansk politik, hvis filibustermanøvren bliver umuliggjort.

Mindretallets mulighed for at trække beslutninger ud i det uendelige tvinger senatorerne til at søge kompromisser for at få de mest moderate fra det rivaliserende parti over på sin side. Og Senatet er den eneste institution i amerikansk politik, der på den måde inviterer til politisk samarbejde hen over midten.

Begge partier er imidlertid også enige om, at det er det andet partis skyld, hvis det kommer så vidt.

Republikanerne mener, at demokraterne bryder en uskreven regel om ikke at bruge en filibuster mod en kandidat til Højesteret.

»Hvis demokraterne får deres vilje - og det peger i den retning - så kommer vi til at se den første succesfulde filibuster mod en kandidat til højesteret. Det er klart uden fortilfælde«, siger præsident Donald Trumps talsmand, Sean Spicer.

Demokraterne mener omvendt, at det var republikanerne, der begyndte, da de sidste år blokerede daværende præsident Barrack Obamas kandidat til posten, Merrick Garland.

Det skete teknisk set ikke med en filibuster, men derimod ved simpelthen at blokere for, at der overhovedet blev indkaldt til en høring af kandidaten, siger den demokratiske senator Chris Coons.

»Hvad skal man kalde en syv måneder lang afvisning af at afholde en høring eller en afstemning, hvis ikke den længste filibuster nogen sinde i dette udvalg«, sagde Coons, da han i senatets retsudvalg meddelte, at han derfor ikke kan støtte Trumps kandidat og ikke vil stemme for at afslutte debatten.

Retsudvalget godkendte Neil Gorsuch med 11 stemmer mod ni. Alle fulgte partilinjen.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce