Foto: Evan Vucci/AP
Internationalt

Trump stopper al støtte til FN-fond, der hjælper mødre og handikappede

FN-agenturet UNFPA er for involveret i arbejdet med abort, mener USA, der nu smækker kassen i.

Internationalt

Det amerikanske udenrigsministerium siger mandag aften lokal tid, at det skærer støtten til FN's Befolkningsfond UNFPA.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Agenturet støtter og arbejder for at fremme blandt andet familieplanlægning og kvinder og børns sundhed i mere end 150 lande.

Sidste år støttede USA UNFPA med næsten 76 millioner dollar. Det skriver agenturet på sin hjemmeside.

I et brev til formanden for Senatets udenrigskomité, Bob Corker, skriver udenrigsministeriet, at kassen bliver smækket i, fordi UNFPA 'støtter eller deltager i styringen af et projekt, der fremtvinger abort eller ufrivillig sterilisering.'

Løst formuleret lov

I januar genindførte præsident Donald Trump den såkaldte Mexico City-politik. Den tilbageholder amerikanske midler til internationale organisationer, der udfører eller uddeler information om abort.

Trump udvidede i januar loven, så den nu inkluderer alle former for global sundhedshjælp. Det sikrer, at mindst en halv milliard dollar bliver i USA.

Da loven er meget løst formuleret, har både demokrater og republikanere imidlertid bedt om klarhed i forhold til, hvad loven dækker.

Det er første gang, at Donald Trump skærer i midlerne til FN, som han ofte har kritiseret. USA er den største donor i verdensorganisationen.

USA er en af vores grundlæggere. Den støtte, vi har fået fra regeringen og det amerikanske folk i løbet af årene, har reddet titusinder af mødre fra død og handikap

UNFPA skriver i en pressemeddelelse på sin hjemmeside, at beslutningen er truffet på 'en fejlagtig påstand' om, at agenturet støtter tvangsabort eller ufrivillig sterilisering i Kina.

»Det er UNFPA's mission at sikre, at enhver graviditet er ønsket, enhver fødsel er sikker og at enhver ung persons potentiale bliver udfyldt«, står der i pressemeddelelsen.

»USA er en af vores grundlæggere. Den støtte, vi har fået fra regeringen og det amerikanske folk i løbet af årene, har reddet titusinder af mødre fra død og handikap«, skriver UNFPA.

Donald Trump foreslog i marts at skære 28 procent af støtten til diplomati og udenlandsk bistand.

FN-agenturer som UNFPA bliver frivilligt støttet af regeringer verden over.

Danmark støttede i 2015 agenturet med 46.579.670 millioner dollar (cirka 325 millioner kroner). Det fremgår af UNFPA's hjemmeside.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce