Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Emmanuel Macron gik hårdt til Marine Le Pen ved aftenens tv-debat.
Foto: Lionel Bonaventure (arkiv)/AP

Emmanuel Macron gik hårdt til Marine Le Pen ved aftenens tv-debat.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Macron til Le Pen: Du og din far har løjet i 40 år

Den populære midterkandidat Emmanuel Macron angreb nationalistlederen Marine Le Pen ved historisk tv-debat i Frankrig forud for præsidentvalget.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mindre end tre uger før, at slaget om Frankrigs præsidentpalads skal stå, er nationalistlederen Marine Le Pen for alvor blevet skydeskive for de andre topkandidater.

»Nationalisme er lig med krig«, sagde den populære midterkandidat Emmanuel Macron i en ophedet ordveksling, da alle præsidentvalgets kandidater tørnede sammen i en tv-debat tirsdag aften.

»Fru Le Pen, De fortsætter bare de samme løgne, som vi har hørt fra Deres fars mund i 40 år. Nu må det snart være nok«, sagde Macron til lederen for Front National, som netop endnu en gang havde slået fast, at franskmændenes liv vil blive bedre af at forlade eurosamarbejdet og måske EU i det hele taget.

»Sandheden er jo, at det vil forringe de franske lønmodtageres købekraft, hvis vi forlader euroen. Det vil gøre alting dyrere for dem og forringe deres liv«, sagde Macron.

Le Pen: EU slår os ihjel

Den borgerlige kandidat, François Fillon, beskyldte på sin side Le Pen for »ikke at have nogen økonomisk politik« - mens socialisten Benoit Hamon hånede hende for at »spille offer« for at narre vælgerne.

Marine Le Pen fejede alt af bordet og fastholdt, at Frankrig eneste chance for at genoprette landets økonomi og bekæmpe en arbejdsløshed på 10 procent er at bryde ud af euroens budgetregler og om nødvendigt forlade EU fuldstændigt.

»Vi er nødt til at have en intelligent protektionisme for at beskytte franske job og franske virksomheder. Andre store lande i verden beskytter deres egne markeder, men Frankrig må ikke. EU og dets frihandelsaftaler slår os ihjel«, sagde hun og fortsatte:

»Vi åbner museer i Frankrig, vi åbner ikke fabrikker mere. Tag ud og besøg en arbejder eller en landmand en dag, Hr. Macron, så vil De fatte, hvad jeg taler om«.

Netop Frankrigs seks millioner ledige, den voksende ungdomsarbejdsløshed, stribevis af virksomhedslukninger og stigende fattigdom var sammen med Frankrigs voksende EU-skepsis de dominerende temaer i aftenens direkte tv-debat.

Foto: AP
Foto: Thibault Camus/AP

Foto: AP

Kun fem kandidater betyder noget

Den var nummer 2 siden valgkampens begyndelse – og den første, hvor samtlige kandidater var til stede. Den markerer opløbet til et præsidentvalg, der er et af de mest uforudsigelige i Frankrigs historie.

Kun fem af kandidaterne har i realiteten betydning op til præsidentvalgets første runde: Ud over Macron, Le Pen og Fillon er det socialisternes Benoit Hamon og kandidaten fra den yderste venstrefløj, Jean-Luc Mélenchon.

Men det franske valgsystem gør det også muligt for en række kandidater, der ikke er så kendte, og som har langt mindre tilslutning, at stille op på startlinjen. Der er yderligere seks kandidater, som kommer fra både højrefløjen og venstrefløjen.

Vi åbner museer i Frankrig, vi åbner ikke fabrikker mere. Tag ud og besøg en arbejder eller en landmand en dag, Hr. Macron, så vil De fatte, hvad jeg taler om

Aftenens valgdebat på tv-kanalen BFMTV blev betegnet som »historisk«, fordi alle 11 kandidater i præsidentvalgets første runde deltog i den direkte transmitterede debat på én gang.

Men det store spørgsmål de næste par uger bliver hvilke to politikere, der ender i den afgørende tvekamp om Frankrigs øverste politiske embede.

Kandidaterne fra begge de to traditionelt regeringsbærende partier, de borgerlige og socialisterne, er i så store vanskeligheder, at de risikerer at blive fejet af banen allerede i valgets første runde om mindre end tre uger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det åbner historiske muligheder for, at det franske præsidentpalads kan åbne sig for en af de to outsidere i slutspurten: Den selvstændige midterkandidat Emmanuel Macron eller nationalisten Marine Le Pen.

Le Pen og Macron i direkte duel

Le Pen og den unge Macron, som indtil for et par år siden var relativt ukendt i den brede befolkning, skiftes i øjeblikket til at toppe meningsmålingerne op til første runde søndag 23. april. Derfor er det ikke overraskende, at netop de to tager forskud på slutspurten ved at skyde direkte på hinanden.

Netop spørgsmålet om EU adskiller de to meget skarpt. Hvis de to ender i præsidentvalgets anden og afgørende runde søndag 7. maj, så kan netop deres europæiske politik komme til at spille en afgørende rolle.

Emmanuel Macron har det problem, at mange franskmænd er skeptiske over for EU, mens Marine Le Pen til gengæld har svært ved at forklare konsekvenserne af et fransk brud med euroen.

Dette franske præsidentvalg tegner derfor til også at blive et valg om Europa.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden