Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Bill O'Reilly (th.) fra Fox News er vært på et af USA's mest populære tv-programmer. Her møder han en konkurrent fra den anden side af det politiske spektrum, Jon Stewart, der før stod i spidsen for The Daily Show.  Foto: AP/Peter Kramer)
Foto: Peter Kramer (Arkiv)/AP

Bill O'Reilly (th.) fra Fox News er vært på et af USA's mest populære tv-programmer. Her møder han en konkurrent fra den anden side af det politiske spektrum, Jon Stewart, der før stod i spidsen for The Daily Show. Foto: AP/Peter Kramer)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fox News' gamle garde har et problem med kvinderne

Den omstridte amerikanske tv-kanal Fox News er havnet i endnu en penibel affære om sexchikane. Sidste år måtte bestyrelsesformanden gå. Nu retter beskyldningerne sig mod netværkets mest populære vært, der har indgået hemmelige forlig med flere kvinder.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Noget kunne tyde på, at gammel gris sjældent kommer alene.

Først var det den 76-årige bestyrelsesformand Roger Ailes, der måtte tage sit gode tøj og forlade Fox News efter beskyldninger om sexchikane. Ganske vist med næsten 300 millioner kroner i hånden for at have grundlagt det 20 år gamle tv-foretagende, men alligevel i vanære.

Nu er det netværkets mest profilerede og indflydelsesrige vært, den 67-årige Bill O'Reilly, der er havnet i tilsvarende problemer.

Så sent som for et par måneder siden sad den ulasteligt klædte sølvræv i Det Hvide Hus og interviewede præsident Donald Trump om alt fra Iran til Super Bowl-finalen i amerikansk fodbold.

Jeg har det dårligt med, at nogle af disse gamle fyre benytter sig af parringsstrategier, der var acceptable i 1950'erne, men ikke i dag

Men nu flygter tv-stationens store annoncører som BMW, Mercedes og medicinselskabet Bayer, efter at et hold af undersøgende journalister på The New York Times har afdækket flere hemmelige forlig mellem Bill O'Reilly, hans tv-station og kvinder, der føler sig chikaneret på det groveste. Avisen har i den forbindelse blandt andet haft adgang til 100 siders retsdokumenter.

I alt skal fem kvinder have modtaget godt 90 millioner kroner for at holde kæft om O'Reillys påståede chikane, der skulle inkludere alt fra lumre bemærkninger til uønskede tilnærmelsesforsøg og telefonopkald, hvor det kunne lyde som om tv-værten onanerer. Selv afviser han anklagerne.

Kvinderne bag beskyldningerne har enten arbejdet for O'Reilly på Fox News eller deltaget i hans programmer, og som en af dem udtaler til New York Times:

»Jeg har det dårligt med, at nogle af disse gamle fyre benytter sig af parringsstrategier, der var acceptable i 1950'erne, men ikke i dag. Jeg håber, at unge mænd kan lære fra sagen«, siger frøken Walsh, en af Bill O'Reillys tidligere gæster i studiet.

Nu opfordrer den amerikanske kvindebevægelse 'Women's March' til at virksomheder boykotter Fox News og »dropper O'Reilly«, som det hedder i en kampagne på Twitter.

Værdifuld tv-stjerne

Beskyldningerne mod Bill O'Reilly har placeret Fox News i en yderst penibel position.

Efter afskeden sidste år med bestyrelsesformanden Roger Ailes garanterede ejerne af moderselskabet 21st Century Fox med den australske mediemogul Rupert Murdoch i spidsen, at selskabet var forpligtet på »at opretholde et arbejdsmiljø baseret på tillid og respekt«.

Men samtidig har Bill O'Reilly siden sin ansættelse på tv-stationen i 1996 været en skattet medarbejder, hvis politisk ukorrekte og patriotiske program på alle hverdage, 'The O'Reilly Factor', bliver set af millioner og har indbragt Fox News milliarder af annoncekroner.

Samtidig spillede den højreorienterede tv-station en nøglerolle, da Donald Trump overraskede alt og alle og vandt præsidentvalget.

O'Reilly til modangreb

Det er langt fra første gang i historien, at indflydelsesrige mænd bliver beskyldt for at misbruge deres magt til at gå langt over stregen i forholdet til kvinder, hvilket blandt andre den franske politiker og tidligere direktør for Den Internationale Valutafond, Dominique Strauss-Kahn, kan tale med om. Han endte dog i 2015 med at blive frifundet for anklagerne om sexovergreb.

Bill O'Reilly har nu allieret sig med en af Clinton-familiens kommunikationseksperter for at få sagen om sexchikane til at gå væk og for at skåne sin familie og Fox News.

Ligesom andre prominente og kontroversielle mennesker er jeg sårbar over for sagsanlæg fra personer, der vil have mig til at betale for at undgå negative omtale

Forleden udsendte tv-værten en pressemeddelelse, hvori det hedder, at  »ligesom andre prominente og kontroversielle mennesker er jeg sårbar over for sagsanlæg fra personer, der vil have mig til at betale for at undgå negative omtale«:

»I mine mere end 20 år ved Fox News Kanalen har ingen klaget over mig til vores HR-afdeling eller på den anonyme hotline. Men mere vigtigt er jeg en far, der bekymrer mig om mine børn og vil gøre alt for at skåne dem. Derfor har jeg lagt kontroverserne ned ...«

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden