Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Philippe Poutou blev ikke valgt til Frankrigs næste præsident, men kandidaten fra det yderste venstre tog kegler ved tv-duellen.
Foto: Lionel Bonaventure/AP

Philippe Poutou blev ikke valgt til Frankrigs næste præsident, men kandidaten fra det yderste venstre tog kegler ved tv-duellen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skarp fabriksarbejder slår Le Pen og Fillon groggy

Trotskist brød igennem i tv-debat med angreb på korrupte politikere.  Emmanuel Macron er fortsat favorit i fransk præsidentvalg efter kaotisk debat med 11 kandidater.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Philippe Poutou er til daglig arbejder på Fords fabrik uden for Bordeaux. Men i aftes trådte han ud af de anonymes rækker, da han som præsidentkandidat for et parti på den yderste venstrefløj gjorde det, seerne ventede: angreb de korruptionsanklagede politikere Marine Le Pen og tidligere ministerpræsident François Fillon.

»Se Fillon, som sidder der, han er ramt af den ene sag efter den anden, og jo mere man graver og undersøger, desto mere mærker man korruptionen og snyderiet. Og det er de samme typer, som forklarer os, at vi skal vise tilbageholdenhed, mens de selv stjæler i statens kasser«.

Den tidligere premierminister, hvis hustru ifølge politiet har oppebåret et lønnet job som assistent for manden uden reelt at arbejde, og som har modtaget jakkesæt og ure for hundredtusindvis af kroner fra private venner, var groggy.

»Man beskylder ikke nogen på den måde, hr. Poutou«, lød det spagfærdigt fra François Fillon, der indtil afsløringen om hustruens angiveligt fiktive job var valget storfavorit.

Det samme var Marine Le Pen fra det indvandrerfjendtlige parti Front National, da Philippe Poutou mindede om, at hun er sigtet for at lade parlamentariske assistenter i EU-parlamentet arbejde for hendes parti. Marine Le Pen nægter med henvisning til sin parlamentariske immunitet at lade sig afhøre af politiet.

»Man beskylder ikke nogen på den måde«, lød det spagfærdigt fra François Fillon, da blev konfronterer med sine korruptionssager ved aftenens valgduel på fransk tv.
Foto: Lionel Bonaventure/AP

»Man beskylder ikke nogen på den måde«, lød det spagfærdigt fra François Fillon, da blev konfronterer med sine korruptionssager ved aftenens valgduel på fransk tv.

»Der er ingen amnesti for arbejdere«, lød det fra ham, og en anden kandidat mindede politikerne om kassedamer, som bliver fyret for at bruge en af kundernes glemte rabatkuponer.

Den tidligere undervisningsminister og præsidentkandidat François Bayrou roste i morges på BFMTV arbejderen fra Bordeaux for at have sat spørgsmålet om moralisering af det politiske liv helt i centrum for diskussionen.

Hvem vandt debatten?

Ifølge et rundspørge foretaget af BFMTV, der organiserede den fire timer lange debat, blev aftenens vinder venstrefløjskandidaten Jean-Luc Melenchon, som i forvejen har markant fremgang i meningsmålingerne, og som nu ligger til 16-17 procent af stemmerne. Centrumpolitikeren Emmanuel Macron blev nummer to i tv-stationens måling.

Bag Melenchon står en gruppe af organisationer og mindre partier med kommunisterne i spidsen.

Han havde ligesom i den første debat mellem de fem ’store’ kandidater succes med angreb på Marine Le Pen, der blandt andet krævede respekt for kristendommen.

»Jeg er dødtræt af al Deres snak om religion«, sagde han og mindede om, at 70 procent af franskmændene ikke interesserer sig for religion.

Marine Le Pen blev i det hele taget angrebet fra alle sider. Avisen Le Monde fremhæver, at centrumkandidaten Emmanuel Macron koncentrerede sine angreb mod hende. Hvilket ifølge avisen var en måde at vise seerne, at det endelige slag i anden valgrunde 7. maj kommer til at stå mellem ham og hende.

De har begge omkring 26 procent i meningsmålingerne, mens François Fillon som nummer tre er langt bagefter med omkring 17-18 før første runde 23. april.

Den overbeviste europæer Emmanuel Macron angreb Marine Le Pens forslag om at trække Frankrig ud af EU. Hun vil lave handelsaftaler uden om EU for at sikre fransk »uafhængighed«.

»Det Europa, fru Le Pen foreslår, det vil være lavere købekraft og økonomisk krig. Vi er hverken Schweiz eller Sydkorea. Det, De foreslår, det er nationalisme og krig«, sagde Emmanuel Macron. Marine Le Pen affærdigede ham: »Det er den sædvanlige snak fra gammeldags politikere«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Le Pen i vanskeligheder

Avisen Le Monde mener ligesom en række kommentatorer, at Emmanuel Macrons opgave som valgets favorit var at afværge modstandernes angreb.

Det formåede han, vurderer Le Monde. Han svarede klart igen på alle angreb uden at overdrive, og han fremmede dermed sin status som kommende præsident, der står over partiernes og partiledernes skænderier.

»Han var den, som havde mest at tabe, og han forholdt sig derfor relativ diskret«, siger politologen Pascal Perrineau til avisen Le Figaro.

Flere medier fremhæver, at Marine Le Pen tydeligvis er svækket af sigtelserne mod hende, og at hun flere gange virkede utilpas under debatten.

Men ingen af de ’store’ kandidater faldt igennem, lyder konklusionen i medierne. Den sidste tv-debat finder sted 21. april, kun to dage før første runde af valget.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden