Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jean-Francois Badias/AP
Foto: Jean-Francois Badias/AP

Mange EU-skeptiske medlemmer af Europaparlamentet har placeret små flag foran deres pladser i plenarsalen. Også Nigel Farage.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Farage fornærmer EU på vej ud: I er nogle gangstere

Folkevalgte i EU lover at hjælpe de borgere, der kommer i klemme, når Storbritannien forlader unionen

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at de britiske EU-modstandere havde tabt folkeafstemningen om britisk udmeldelse.

I en timelang debat i Europaparlamentet tirsdag spruttede og rasede de britiske brexit-tilhængere, mens medlemmer fra en stribe andre lande opfordrede til konstruktive forhandlinger og lovede at holde døren åben for Storbritannien i fremtiden.

I har vist jer at være hævngerrige og ubehagelige! Godt, vi er på vej ud

»I har vist jer at være hævngerrige og ubehagelige! Godt, vi er på vej ud! I opfører jer som en mafia!«, lød det således fra Nigel Farage, der er frontfigur i partiet United Kingdom Independence Party, Ukip.

Europa-parlamentet diskuterer Storbritanniens udmelding af EU

Kilde: Politiken

Farage blev afbrudt af formanden for Europaparlamentet, Antonio Tajani, som ikke ville acceptere at blive kaldt for mafiaboss.

»Udmærket. Jeg forstår, at der er nogle nationale følelser forbundet med det udtryk, så jeg ændrer det til 'gangstere'. For det er sådan, vi bliver behandlet«, sagde Nigel Farage.

Debatten kom, præcis en uge efter at den britiske regering officielt bad om at blive meldt ud af EU.

Det fremgår af EU-traktaten, at forhandlinger om udmeldelse højst må tage to år. Når en aftale er på plads, skal den også godkendes af Europaparlamentets 751 medlemmer, hvoraf 13 er fra Danmark.

Bølgerne gik højt fra begyndelsen. Den italienske formand for den socialdemokratiske gruppe, Gianni Pittella, angreb de britiske EU-modstandere for at være helt uforberedte på den situation, de har forårsaget.

Det er ikke EU, der forlader Storbritannien, men Storbritannien, der forlader unionen

»I ville have kontrollen tilbage – men kontrollen over hvad? I har efterladt Storbritannien i fuldstændig kaos«, sagde han, mens britiske medlemmer af Europaparlamentet buh'ede højlydt.

Igen måtte formanden skride ind:

»Jeg vil ikke tillade, at denne debat forvandler parlamentet til et fodboldstadion«, formanede han.

Politikere fra både højre og venstre side i salen understregede, at de gerne vil sikre en god og rimelig aftale, men mindede samtidig om, at Storbritannien ikke kan få bedre vilkår uden for unionen, end det har som medlem.

»Vi forbliver partnere og venner, men briterne er nødt til at acceptere, at det bliver hårde forhandlinger«, lød det fra den konservative ordfører Manfred Weber.

Jean-Francois Badias/AP
Foto: Jean-Francois Badias/AP

Mange EU-skeptiske medlemmer af Europaparlamentet har placeret små flag foran deres pladser i plenarsalen. Også Nigel Farage.

Det hele prellede af på Nigel Farage, der slet ikke vil acceptere, at Storbritannien skal betale regningen for de forpligtelser, det har skrevet under på. Tværtimod burde EU give penge tilbage til Storbritannien, mente han. Og han slog fast, at EU har mere brug for en god aftale med Storbritannien end omvendt.

»Vi behøver ikke køre tyske biler, drikke fransk vin eller spise belgisk chokolade. Der er masser af andre derude, der gerne vil levere til os«, sagde han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Juncker: Vi er venlige men bestemte

Fra EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker lød der forsonende, men også bestemte ord.

»Vi vil forhandle i venskab og åbenhed. Ikke i en fjendtlig stemning mod et land, der har bragt så meget ind i fællesskabet gennem mange år. Men det her er ikke bare diplomatisk ping-pong; det handler om millioner af menneskers liv. Arbejdere, studerende og pensionister bør ikke betale prisen for Brexit. Mennesker skal ikke være brikker i et forhandlingsspil«, sagde Juncker og tilføjede direkte henvendt til Farage:

Jean-Francois Badias/AP
Foto: Jean-Francois Badias/AP

Nigel Farage, den fhv. leder af Ukip, i et muntert øjeblik med formanden for EU-kommissione, Jean-Claude Juncker.

»Det er ikke EU, der forlader Storbritannien, men Storbritannien, der forlader unionen«.

Forhandlingerne mellem Strobritannien og de 27 tilbageværende medlemslande skal styres af den franske EU-kommissær Michel Barnier.

Brexit er ikke sygdommen men symptomet. Sygdommen er tankegangen er, at dette projekt skal udvikles til en føderal superstat

Han slog i debatten fast, at EU insisterer på at forhandle den økonomiske skilsmisse på plads, før der kan forhandles om fremtidige handelsaftaler.

»Vi forsøger ikke at straffe Storbritannien, vi forsøger bare at gøre boet op, hverken mere eller mindre«, sagde han.

DF: Flere kan melde sig ud

Dansk Folkepartis medlem af Europaparlamentet Anders Vistisen advarede i sit indlæg mod den idé, som huserer blandt de mest EU-begejstrede lande, om at benytte lejligheden til at udbygge unionen.

»Brexit er ikke sygdommen men symptomet. Tankegangen er, at dette projekt skal udvikles til en føderal superstat. Så hvis man tager den konsekvens, at man vil lave en ny forfatning, så vil Brexit kun være startskuddet til endnu flere udmeldelser«, sagde han.

Flere britiske medlemmer fra Skotland og Wales beklagede beslutningen om at forlade unionen og lovede, at de vil arbejde for at sikre deres egne borgere så gode vilkår i EU som muligt – om nødvendigt også ved at bryde ud af Det Forenede Kongerige og blive selvstændige nationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Socialdemokraten Jeppe Kofod var en blandt mange, der lovede at have fokus på, at almindelige mennesker ikke skal komme i klemme – uanset om det er EU-borgere, der bor i Storbritannien, eller briter, der bor i EU.

»I de kommende måneder og år vil EU og UK rode sig ud i masser af hundeslagsmål. Men dette parlament vil tjene borgernes interesser – både EU-borgere og UK-borgere. Og til briterne siger jeg: Vi holder en plads til jer ved bordet«, sagde Jeppe Kofod.

Et stort flertal i parlamentet vedtog derefter en erklæring, der opfordrer til en fair aftale med fokus på borgernes rettigheder.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden