Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen / AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA fyrer missiler af mod Syrien

USA angriber den luftbase, som USA mener stod bag giftgasangrebet i Syrien tidligere på ugen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA affyrede tidlig fredag morgen 59 Tomahawk-missiler mod en luftbase i Syrien som gengæld for det angreb med giftgasser, som USA mener, at Assad-regimet gennemførte mod den syriske by Khan Sheikhoun tidligere på ugen.

Missilerne blev affyret fra to amerikanske krigsskibe USS Porter og USS Ross, der befinder sig i Middelhavet.

Ifølge en udtalelse fra det amerikanske forsvarsministerium var missilerne rettet mod syriske fly, hangarer, lagerfaciliteter, ammunitionsdepoter, luftforsvarssystemer og radarer på den syriske Shayrat-luftbase tæt ved byen Homs.

Foto: Google

En amerikansk militærkilde siger til avisen New York Times, at der ikke var russiske jagerfly på basen, og at missilerne heller ikke var rettet mod nogen russiske militærfaciliteter.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, holdt kort efter angrebet et pressemøde, hvor han sagde, at det var i USA's nationale interesse »at forebygge og afskrække brugen af dødbringende, kemiske våben«.

»Der kan ikke være nogen uenighed om, at Syrien brugte forbudte kemiske våben, overtrådte dets forpligtelser under konventionen for kemiske våben og ignorerede tilskyndelserne fra FN's sikkerhedsråd«, sagde han.

Donald Trump på et pressemøde sent torsdag amerikansk tid, efter at han har beordret angrebet på Syrien. Trump beskyldte den syriske præsident for at have slået uskyldige mennesker ihjel på den mest grusomme vis.
Foto: Alex Brandon/AP

Donald Trump på et pressemøde sent torsdag amerikansk tid, efter at han har beordret angrebet på Syrien. Trump beskyldte den syriske præsident for at have slået uskyldige mennesker ihjel på den mest grusomme vis.

Samtidig kom Donald Trump med et indirekte angreb på sin forgænger, Barack Obama, for ikke at have gjort nok for på et tidligere tidspunkt at have bremset den syriske præsident, Bashar al-Assad, og Trump lod også forstå, at nye angreb kan følge.

»Flere års tidligere forsøg på at ændre Assads opførsel har alle slået fejl  og er mislykkedes meget dramatisk. Som et resultat fortsætter flygtningekrisen, og regionen fortsætter med at være destabiliseret og dermed true USA og dets allierede. Derfor opfordrer jeg i aften alle civiliserede nationer til at søge mod et ophør af blodbadet i Syrien og også til at stoppe terror i alle dens afskygninger«, sagde Trump.

Trump i kovending

Giftgasangrebet i tirsdags på den syriske by Khan Sheikhoun dræbte mindst 70 - heraf 20 børn. Grufulde billeder af døde børn med tomme øjne og fråde om munden gik verden rundt, og fik også Donald Trump til at skifte holdning til Syrien.

Mange af ofrene ved giftgasangrebet i Syrien tidligere på ugen var børn.
Foto: Uncredited/AP

Mange af ofrene ved giftgasangrebet i Syrien tidligere på ugen var børn.

»Dette overskred mange, mange af mine linjer«, sagde Donald Trump efter at have set billederne fra byen og gjorde det også klart, at »noget skulle ske«.

Flere af Trumps topfolk - heriblandt udenrigsminister Rex Tillerson og USA's FN-amabassadør Nikki Haley - havde ellers for kun få dage siden antydet, at det ikke længere var USA's førsteprioritet at få Bashar al-Assad fjernet som Syriens præsident.

En militærkilde siger fredag morgen til New York Times, at USA's forsvarsminister, Jim Mattis, efter tirsdagens brug af giftgasser i Syrien havde præsenteret Trump for en række af militære muligheder for at ramme den syriske præsident, og at missilangrebet havde hørt til i den mere begrænsede ende.

Ifølge kilden ønsker USA med angrebet at sende det signal til den syriske præsident, at USA er parat til at bruge sin militære styrke, hvis han fortsætter med at anvende kemiske våben.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

USA har foreløbig ikke fremlagt nogen beviser for, at det var det syriske styre, som stod bag brugen af giftgasser i byen Khan Sheikhoun, eller at giftgasangrebet blev orkestreret fra Shayrat-luftbasen.

Men BBC citerer fredag morgen en talsmand i Det Hvide Hus for, at USA »vurderer med en høj grad af sikkerhed«, at det var fra Shayrat-luftbase, at det syriske militær i tirsdags foranstaltede giftgasangrebet på Khan Sheikhoun.

Besøg af kinesisk præsident

Flere iagttagere hæfter sig ved, hvor hurtigt USA har reageret. Det amerikanske missilangreb kom samtidig med, at Donald Trump havde besøg af den kinesiske præsident, Xi Jinping. De to havde netop afsluttet en middag på Trumps ressort Mar-a-Lego i Florida, da angrebet på den syriske militærbase blev indledt.

På topmødet med den kinesiske præsident er Nordkorea øverst på dagsordnen, fordi USA nu anser Nordkorea for at være den største trussel mod USA's nationale sikkerhed. Nordkorea menes at være på vej til at udvikle langtrækkende missiler, der vil kunne ramme det meste af det amerikanske fastland med atomvåben.

USA ønsker, at Kina skal lægge pres på Nordkorea for at få styret til at indstille sit atomprogram, og forud for topmødet gjorde Trump det klart, at USA er parat til at gå enegang over for Nordkorea, hvis ikke Kina vil bistå. Trump har også signaleret, at alle muligheder er på bordet - heriblandt et forebyggende militært angreb på Nordkorea.

Selv om konflikten i Syrien intet har med Nordkorea at gøre, er angrebet på den syriske luftbase også et signal til både Kina og Nordkorea om, at Trump mener det alvorligt, når han siger, at han er parat til at gribe til militære virkemidler.

Topmødet med den kinesiske præsident Xi fortsætter det meste af fredag og anses for at være Trumps hidtil vigtigste topmøde som præsident, men det kommer nu til at stå i skyggen af angrebet på Syrien.

USA's forhold til Rusland i fare

Angrebet ventes også at komplicere USA's forhold til Rusland, der støtter den syriske præsident.

Donald Trump havde ellers i valgkampen lagt op til en meget mere forsonlig stil over for Moskva end den, som hans forgænger, Barack Obama, havde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flere medier skriver fredag morgen, at det amerikasnke forsvarsministerium informerede Rusland om, at det ville gennemføre angrebet på den syriske base.

Rusland har tidligere advaret om, at et angreb på Syrien ville have »negative« konsekvenser, og lederen forsvarskomitéen i det russiske overhus, Viktor Ozerov, sagde ifølge nyhedsbureauet Reuters fredag morgen, at Rusland vil indkalde til hastemøde i FN's sikkerhedsråd.

»Dette kan blive set som en aggressiv handling fra USA mod en FN-nation«, sagde han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden