Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

 Mindst fire er dræbt og omkring 15 såret efter at en lastbil pløjede ind i en menneskemængde i Stockholms centrum. Foto: AP
Foto: Anders Wiklund/AP

Mindst fire er dræbt og omkring 15 såret efter at en lastbil pløjede ind i en menneskemængde i Stockholms centrum. Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nice, Berlin, London, Stockholm: Vor tids 11. september kører på fire hjul

Efter et angreb med en lastbil i Stockholm tegner der sig et mønster: I dag kan man få hele verdens opmærksomhed med primitive midler.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Angrebet fandt sted i præcis de samme gader i Stockholms centrum, hvor en selvmordsbomber i 2010 sprængte sig selv i luften. I øvrigt ikke langt fra stedet, hvor Sveriges statsminister Olof Palme i 1986 blev myrdet.

Dengang for snart syv år siden tog gerningsmanden, en militant islamist, kun sig selv med i døden. Nogle tænkte sikkert, at det måtte bero på en misforståelse.

Hvorfor ramme den humanistiske stormagt, der om nogen har gjort noget for verdens flygtninge og ikke involveret sig i militære konflikter andre steder på kloden? Så måtte Muhammedtegningernes hjemland Danmark da stå højere oppe på listen af mål.

Men midt på eftermiddagen fredag føjede Stockholm sig tilsyneladende til række europæiske byer, der er blevet ramt i hjertet med små og primitive midler, men med en enorm gennemslagskraft og evne til at fastholde befolkningens og mediernes opmærksomhed. Først var det Nice, så Berlin og senest London, hvor en dræbermaskine på fire hjul var nok til at ændre historien.

»Vi ved ikke, om det her er noget enkeltstående, eller om der kan være mere på vej«, udtalte den øverste svenske politiledelse på et pressemøde i går.

Få timer forinden var en lastbil med en ølreklame på siden kørt ind i en folkemængde på Drottninggatan ved Sergels Torv i det centrale Stockholm, hvor den bragede ind i facaden på Åhlens-vare huset.

I skrivende stund er mindst 4 dræbt og omkring 15 såret, og umiddelbart efter angrebet var alt ét stort kaos af skræmte mennesker og ubesvarede spørgsmål: Er det overhovedet terror eller blot en ulykke, er det en enlig gerningsmand, eller står flere bag?

På pressemødet fortalte politi og efterretningsvæsen, at de efterlyser en mand i grøn armyjakke og sort hættetrøje, og at angrebet ikke var overraskende. Faktisk havde myndighederne netop øvet sig på et »lignende scenario« og havde derfor et »godt udgangspunkt«.

Den simple trussel

Men det er vel at mærke først, når ulykken er sket, for rundt omkring i de europæiske sikkerhedstjenester sidder medarbejdere tilbage med den samme frustrerende erkendelse:

Stillet over for en fjende, der kun behøver at sætte sig op i en stjålet lastbil og pløje ind i en menneskemængde, kan man have nok så meget teknisk overvågningsudstyr, kilder i de ekstremistiske miljøer, bevæbnet politi på gaden og betonblokke på gågader.

Man kan jo bare gå ind i en HT-bus med en legetøjspistol fra BR, kapre bussen og køre den ned ad Strøget.

Man vil aldrig kunne forhindre alle mere eller mindre løst forbundne mennesker med krypterede kommunikationsmidler i at slå til. Selv en diktaturstat ville komme til kort.

I gamle dage, for godt 15 år siden, var der organiserede al-Qaeda-netværk, som efterretningstjenesterne kunne aflytte, kortlægge og afsløre, inden de gik om bord på et fly eller ned i en metro med sprængstoffer. I dag kan terrorister med simple virkemidler opnå nærmest samme effekt som 11. september, hvor omkring 3.000 mennesker blev dræbt.

Myten om den ensomme ulv

Fire døde, en befolkning i sorg og chok og fuld opmærksomhed i adskillige døgn på utallige medieplatforme kan også få skelsættende politisk betydning for en nation.

Som en PET-ansat allerede i 2008 fortalte en kollega her på avisen, gik sikkerhedstjenesten længe rundt og ventede på, hvornår terroristerne fandt ud af, hvor nemt det i virkeligheden er at gennemføre et angreb:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»At de finder ud af, at de ikke behøver tage flycertifikat eller bygge komplicerede bomber. Man kan jo bare gå ind i en HT-bus med en legetøjspistol fra BR, kapre bussen og køre den ned ad Strøget. Før politiet kan nå at gøre noget, har man pløjet masser af mennesker ned«, som han sagde.

Umiddelbart efter terrorangrebet i Nice sidste sommer var vi mange, der stod i bagende solskin på strandboulevarden Promenade des Anglais og tænkte, hvordan nogen kan få sig selv til at køre en lastbil gennem kvinder og børn, unge og gamle på den franske nationaldag? Det kunne da kun være en enkelt syg mands værk at slå 86 sagesløse mennesker ihjel.

Men som den førende norske terrorforsker Petter Nesser fra Forsvarets forskningsinstitut flere gange har påpeget, skal man altid være forsigtig med at udnævne gerningsmændene til sindsforvirrede ’ensomme ulve’.

Hans studier af alle terrorangreb i Europa siden 1990’erne viser, at ensomme ulve nærmest ikke eksisterer, hvis man ser bort fra hans landsmand massemorderen Anders Behring Breivik.

Gang på gang viser attentatmændene sig efterfølgende at have haft kontakt til løsere netværk med ’entreprenører’ i spidsen, der har kontakten med radikale moskeer og konfliktzonerne i ikke mindst Syrien, hvor fremmedkrigere udgør en kæmpemæssig bekymring, den dag de vender tilbage til Europa.

Om noget tilsvarende gør sig gældende i sagen om lastbilangrebet i Stockholm, må de kommende dages efterforskning vise. Politiet skal have anholdt en mistænkt i den nordlige del af hovedstaden.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden