Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En bankmand, en marxist og en advokat fra det ydre højre. Mød de franske favoritter

Efter første valgrunde den 23. april står kun to kandidater tilbage i kampen om at blive Frankrigs næste præsident. Mød de fem favoritter her.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Patrioternes dronning

Den indvandrerfjendtlige nationalist Marine Le Pen stillede op til præsidentvalget for fem år siden og fik 18 procent af stemmerne.

Foto: Claude Paris/AP

Nu forventer tilhængerne, at den 48-årige uddannede advokat og mor til tre bliver præsident med et program, som kræver stop for al indvandring, forhandlinger med EU om nye traktater, yderligere beføjelser til politi og domstole og stop for sociale ydelser til nyankomne indvandrere. Forventningerne til Le Pen, som ligger til at vinde første valgrunde 23. april, er høje. Men i tilfælde at et dårligt resultat risikerer magtkampene i partiet at bryde ud i lys lue.

Hurtigløberen Macron

Foto: Christophe Ena/AP

Den 39-årige centrumpolitiker Emmanuel Macron fik før de fleste andre topjob i administrationen, han var succesrig bankier og økonomiminister for præsident François Hollande, indtil han sidste efterår dannede sin socialliberale bevægelse, ’En Marche’, som hverken er til venstre eller højre. Han vil lette vilkårene for erhvervslivet og afskaffe formueskatten, mens en effektiv kamp mod skattesnyderiet skal skaffe penge i statskassen. Han afviser højres forslag om sociale nedskæringer, og han lægger op til en gennemgribende moralisering af det korruptionsplagede politiske liv.

Skandalernes mand

Foto: Christophe Ena/AP

François Fillon vandt suverænt højrepartiet Les Républicains primærvalg i efteråret, og han var storfavorit til at vinde præsidentvalget trods et program med voldsomme nedskæringer. Men i dag er han sigtet for blandt andet misbrug af offentlige midler, og han fremstår som symbolet på en politikertype, mange franskmænd ikke ønsker at se længere. Det der dog for tidligt at afskrive ham. En kerne af borgerlige vælgere på omkring 18 procent holder fast, og hans løfter om genopretning af den dårlige økonomi kan tiltrække nye vælgere i valgkampens sidste fase.

Den store folketaler

Foto: Brinon Jacques/AP

Jean-Luc Mélenchon er kendt for sine lyriske taler med revolutionær retorik og sine møder med op til 130.000 deltagere. Den tidligere socialist, som forlod partiet i 2008 i protest mod dets højredrejning, samler egne tilhængere, venstrefløjsgrupper og kommunisterne med deres mange aktivister i valgalliancen ’La France Insoumise’, ’Det ukuelige Frankrig’. Beskatning af multinationale selskaber, som ikke betaler skat i Frankrig og indsats mod skattesnyderiet skal give ressourcer til omfattende sociale reformer i landet med ni millioner arbejdsløse og fattige.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den forrådte socialist

Foto: Michel Spingler/AP

Socialisten Benoît Hamon har det mest visionære program med forslag om en borgerløn og omfattende miljømæssige reformer. Den tidligere minister fra Socialistpartiets venstrefløj vandt partiets primærvalg stort. Men hans brud med præsident Hollande og hans afgang fra regeringen har skabt bitterhed i partiets højrefløj, og flere fremtrædende socialister med tidligere premierminister Manuel Valls i spidsen vil stemme på centrumkandidaten Emmanuel Macron. Partiet risikerer splittelse i tilfælde af et dårligt resultat ved parlamentsvalget i juni.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden