Tusindvis af nordkoreanere deltog lørdag i fejringen af landets grundlægger, Kim Il-sung
Foto: Wong Maye-E/AP

Tusindvis af nordkoreanere deltog lørdag i fejringen af landets grundlægger, Kim Il-sung

Internationalt

Asienkorrespondent: Nordkorea er det mest mærkelige land, jeg har været i

Det er svært at forstå Nordkorea. Men vi skal være forsigtige med at dømme Nordkorea af den grund, advarer dansk Nordkorea-ekspert.

Internationalt

Det nordkoreanske styre gjorde i dag sit til at forøge truslen om krig, da styret fejrede, at det var 105 år siden, at landets grundlægger – Kim Il-sung – blev født.

Titusindvis af soldater marcherede i en stor parade i hovedstaden Pyongyang, samtidig med at styret fremviste kampvogne, missiler og andet militært isenkram.

Derudover udsendte styret nye advarsler om, at det vil slå hårdt igen, hvis USA finder på at angribe.

For nogle år siden besøgte jeg selv Nordkorea. Jeg kan roligt sige, at jeg aldrig har været i et så fremmedartet land.

Jeg boede i hovedstaden Pyongyang i et par uger, efter at det var lykkedes mig at få et journalistvisum til landet. Det var midt om vinteren, og det var isnende koldt.

Jeg husker stadig, hvordan jeg en morgen pludselig så en gruppe mennesker stå og synge og danse ved nedgangen til en metrostation - gasblå i hovederne af kulde.

Efterfølgende var de også omtalt i nordkoreanske medier, hvor historien var, at de var så glade og lykkelige for at bo i Nordkorea, at de på vej til arbejde ganske enkelt havde været nødt til at stoppe op for at bryde ud i spontan jubel og dans.

Jeg oplevede aldrig noget, som ikke virkede iscenesat. Bortset fra en aften på en restaurant, hvor en ung kvinde, der arbejdede på stedet, ved et uheld fik kogende olie ned over sig. Hun græd af smerte - ja nærmest skreg - og alle ude i køkkenet prøvede at trøste hende. Det var hjerteskærende.

Jeg kommer til at tænke på den oplevelse, da jeg taler med Geir Helgesen. Han er en af de få forskere i Danmark, der har indsigt i Nordkorea, og han er samtidig direktør for Nordisk Institut for Asienstudier.

Selv om Nordkorea er et stærkt manipulerende styre, mener han, at Vesten skal passe på med ikke at opbygge et stort og mørkt fjendebillede af Nordkorea.

»Der er en tendens til at dehumanisere nordkoreanerne. Ikke at se dem som rigtige mennesker«, siger han.

Manglende viden

Nordkorea er kommet øverst op på den internationale dagsorden, efter at USA nu betragter landet som den største trussel mod sin nationale sikkerhed. Det skyldes, at Nordkorea formentlig inden for få år vil kunne ramme det meste af det amerikanske fastland med atomvåben, og at den nuværende nordkoreanske leder, Kim Jong-un, optræder stadig mere truende.

Siden han kom til magten for fem år siden, har landet gennemført fem atomprøvesprængninger og en lang stribe prøveaffyringer med missiler.

Geir Helgesen medgiver, at det kan være svært at forstå Nordkorea, men han advarer om, at vi skal holde igen med at dømme Nordkorea, bare fordi vi ikke forstår landet. Han mener heller ikke, at den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, er den desperado, han tit bliver fremstillet som i vestlige medier, men at han er en leder, der opfører sig rationelt ud fra nordkoreanernes egen logik.

»Nordkoreanerne ved godt, at de er den svage part, og de er hamrende nervøse for, hvad amerikanerne kan finde på. Prøv at se det fra deres perspektiv. I disse uger foretager USA og Sydkorea en kæmpe militærøvelse lige uden for Nordkoreas grænser. Samtidig ser det nordkoreanske styre, hvad der sker i Syrien og Irak. Det er derfor, at de har udviklet deres atomvåben, så de kan afskrække USA og andre fra at forsøge at angribe«, siger Geir Helgesen.

»Nordkoreanerne er ikke sindssyge. De tror ikke på, at de kan banke USA og Sydkorea, men de opfatter det sådan, at USA er ude på at komme af med deres styre«.

Men hvis de er så bange, er det vel ret dumt at lave en lang stribe missiltests og true med, at man snart kan ramme USA med atomvåben. Er det ikke forståeligt, at USA føler sig provokeret og tvunget til at reagere?

»Nordkorea gennemfører som regel sine missiltests, når styret føler sig truet - enten på grund af andre landes militærøvelser tæt på dets grænser, eller når nogle lande begynder at tale dunder mod Nordkorea«, siger Geir Helgesen og understreger, at det afgørende er at forstå, hvor truet nordkoreanerne føler sig.

»Når jeg har besøgt landet, har folk sagt til mig, at hvis ikke vi havde vores atomvåben, så ville vi have været væk for lang tid siden«.

Mange kender ikke Nordkoreas kultur og historie

Geir Helgesen mener, at den manglende viden om Nordkorea også betyder, at mange i Vesten vurderer landet ud fra den måde, vi forstår vores egen historie og kultur på. Derfor synes vi, det er underligt, når nordkoreanerne græder som pisket, hver gang en af deres ledere dør.

Efter Geir Helgesens mening får det os til at tro, at alt, hvad der foregår i Nordkorea, er en stor teaterforestilling, og at alle nordkoreanere er undertrykte mennesker, som kun gør, hvad styret tvinger og manipulerer dem til at gøre.

Men det er her, at vi begår en stor fejl, for det viser bare, at vi ikke forstår nordkoreanernes historie og kultur, understreger han.

»Jeg talte engang med en nordkoreaner, som fortalte mig, at hun begyndte at græde, da hun fik at vide, at Kim Il-sung - grundlæggeren af det moderne Nordkorea - var død. Jeg spurgte forundret, om hun da kendte ham. Det syntes hun til gengæld var det mest tåbelige spørgsmål, hun nogensinde havde fået. Nej, men han havde jo beskyttet os i så mange år, og hvad kunne der nu ske, svarede hun. Den episode viser meget tydeligt, hvordan nordkoreanerne tænker«, siger Geir Helgesen.

Han peger på, at det nordkoreanske samfund bygger på konfucianismen - en flere hundrede år gammel statsideologi iblandet religiøse og filosofiske elementer – som indeholder nogle klare hierarkiske regler, der definerer forholdet mellem over- og underordnede.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Øverst er der forholdet mellem hersker og befolkning, dernæst mellem mand og hustru, forældre og børn, ældre bror og yngre bror og til sidst mellem ven og ven.

»Det betyder, at hele samfundet er bygget op som en familie, hvor den øverste leder har rollen som den store fader, der skal beskytte og lede befolkningen«, siger Geir Helgesen.

Nordkorea handler ud fra en opfattelse af, at USA ønsker at udrydde styret, mener Geir Helgesen, ekspoert i Nordkorea.

Nordkorea handler ud fra en opfattelse af, at USA ønsker at udrydde styret, mener Geir Helgesen, ekspoert i Nordkorea.

Men oven i det kommer så – forklarer han – at der i koreansk historie også er nogle klare tendenser til at isolere sig, hvilket bl. a. bygger på, at det nuværende Syd- og Nordkorea i en årrække var koloniseret af Japan.

»Det betyder, at påvirkninger udefra meget nemt bliver set som udenlandske forsøg på intervention«, siger han.

Geir Helgesen pointerer dog, at man heller ikke skal være blind for, at det nordkoreanske styre også misbruger det konfucianske samfundssystem til at cementere sin egen magt og position.

»Men styret har alligevel støtte i befolkningen, fordi det hviler på en ideologi, som befolkningen forstår. Det er ikke som i Sovjetunionen, hvor man prøvede at fremelske et helt nyt, særligt sovjetisk menneske, og det er også forklaringen på, at jeg ikke tror, at det nordkoreanske styre bryder sammen«, siger han.

Våben som livsforsikring

Geir Helgesen anser det imidlertid for meget lidt sandsynligt, at Nordkorea kan finde på at angribe USA uden først selv at være blevet angrebet. Tværtimod mener han, at det nordkoreanske styre er interesseret i at tale med USA og få normaliseret forholdet mellem de to lande.

»Men Nordkorea bliver mødt med en holdning om, at de først skal nedlægge våbnene, før forhandlingerne kan begynde, og her stejler de«.

Men igen. Hvis det nordkoreanske styre er så fredssøgende, hvordan vil du så forklare, at det bliver ved med at affyre missiler?

»Nordkoreas erfaring er, at hvis ikke de laver ballade, så vil ingen tale med dem«.

Derudover mener Geir Helgesen, at de vestlige lande læser Nordkoreas leder, Kim Jong-un, forkert.

»Da han blev indsat som leder, sagde han, at han gerne ville gøre livet bedre for alle nordkoreanere. Det var indirekte at komme med en kritik af, at hans eget styre ikke havde gjort det godt nok, men der var ingen vestlige lande, som greb den chance for at komme i dialog med ham«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mere kritisk holdning til USA

Samtidig efterlyser Geir Helgesen, at der i Danmark og andre vestlige lande er en mere kritisk holdning til USA.

»Nordkorea har fået den rolle, der kan legitimere, at USA har en stor tilstedeværelse i regionen. Det er der bare ikke nogen, som er glade for at sige højt«, siger han med henvisning til, at det også giver USA mulighed for at have tropper tæt på Kina.

Desuden gør en militær optrapning det meget sværere at få en dialog med Nordkorea, mener han og vender tilbage til sin afgørende pointe.

»Nordkoreanerne er rent faktisk mennesker, som man kan tale med«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden